Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Madzenka 20:14, 11 lut 2016

Toszka napisał(a)
tuja szyszkuje "obronnie" kiedy ma sucho lub coś ja żre, np. mszyca lub misecznik. Systematycznie podlewana i strzyzona nie ma ani czasu, ani potrzeby na szyszkowanie.

Wczoraj specjalnie po drodze przyglądałam się tu (beneluxy) czy tutejsze tuje szyszkują... i nie! Bo to kraina deszczowców - latem kiedy w Polsce było tak wściekle upalnie tu też było upalnie (do 32 stopni - fakt, ciut chłodniej), ale wieczór w wieczór padało i efekt na tujach jest taki, ze nie szyszkują.
edit. Wbrew obiegowym opiniom tuja w zachodnim ogrodzie jest normą - fakt, że strzyzone drastycznie w żywopłociki, ale i olbrzymy-solitery też wszędzie rosną.

Oj prawda! Tak samo w karajach alpejskich, strzyzone, z dużą iloscia wody nigdy nie szyszkują i nawet w środku zimy są ciemnozielone.
popcorn 20:16, 11 lut 2016

ren133 napisał(a)

Nie dobijaj mnie
ojtam, co za różnica? Prawie identyczne są, a że szyszki? Opadną Strzyż i podlewaj i będzie git
ren133 20:57, 11 lut 2016

Toszka napisał(a)
po wyglądzie z samego zdjęcia nie rozpoznasz. One są ciut bardziej smukłe niż szmaragd ale smukłe, jednopienne szmaragdy wyglądają tak samo. No i szyszkują. I to wszystko.

Toszko
Wreszcie jestem w domu, ogarnęłam dom i rodzinę, i znalazłam takie zdjęcie moich smaragdów? (ciężko było bo prawdę mówiąc nie robiłam zdjęć samym tujom

I za chwilę wrzucę dzisiejsze zdjęcia)
ren133 21:07, 11 lut 2016

Dziewczyny
Wklejam aktualne zdjęcia tujek:

Zielona 21:14, 11 lut 2016

Renia - moje w ubiegłym roku też szyszkowały i dokładnie tak samo wyglądały o zimie. Szkółkarz, który je nam dostarczał, zapewniał, że to reakcja na suszę. Szyszki opadły i w sezonie wyglądały pięknie
ren133 23:07, 11 lut 2016

Zielona napisał(a)
Renia - moje w ubiegłym roku też szyszkowały i dokładnie tak samo wyglądały o zimie. Szkółkarz, który je nam dostarczał, zapewniał, że to reakcja na suszę. Szyszki opadły i w sezonie wyglądały pięknie

Specjalnie wstawiłam zdjęcie z czerwca - widać, że prezentują się dobrze chyba te szyszeczki osypują się pod wpływem wiatru i deszczu
Sylvana 01:10, 13 lut 2016

Jestem u Ciebie po raz pierwszy...i strasznie się ubawiłam historią tujową
Jednakże dotarło do mnie, że moje tuje też mają za sucho...a ja myślałam, że to taka roślina która przetrwa wszystko - prócz braku światła
amelia_b 07:38, 13 lut 2016

Reniu i jak tam pogoda u ciebie? Dasz radę podziałać w ogrodzie?
ren133 09:18, 13 lut 2016

Sylvana napisał(a)
Jestem u Ciebie po raz pierwszy...i strasznie się ubawiłam historią tujową
Jednakże dotarło do mnie, że moje tuje też mają za sucho...a ja myślałam, że to taka roślina która przetrwa wszystko - prócz braku światła

Miło mi, że zaglądasz Widzisz ja też myślałam, że tuje to mało wymagająca roślina a okazuje się, że trzeba ją jednak dopieścić
ren133 09:21, 13 lut 2016

amelia_b napisał(a)
Reniu i jak tam pogoda u ciebie? Dasz radę podziałać w ogrodzie?

Ameli słońca nie widać, na termometrze +4 ale nie pada i ... się zawzięłam ... wypijam kawkę i idę do ogrodu
Miłej soboty