Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 23:00, 13 kwi 2016

A z zakupów to symbolicznie sesleria heufleriana sztuk trzy
leon60 23:02, 13 kwi 2016

śliczna , podzielisz ?
Asiuniaa 23:03, 13 kwi 2016

ren133 napisał(a)

Z tego co wiem to grujecznik zmienia barwę - na początku jest bordowy potem zielony i na koniec wybucha calą gamą jesiennych kolorów ale może się mylę? Mus doczytać
A z jakiej miejscowości?

Danusia mi powiedziała, że to jest bordowa odmiana. Pytałam jej bo coś mi podpadał ten kolor listków a Pan w szkółce mówił, że to jest normalny
ren133 23:10, 13 kwi 2016

I na dobranoc moje pierwsze tulipany
Exotic Emperor

lindsay80 23:11, 13 kwi 2016

ren133 napisał(a)

Edytko
Zastosowałaś i saletre amonową i siarczan potasu?! Dużo tego! A posypowo robiłaś czy rozpuszczałaś i z konewką biegałaś? U mnie tez powoli ... ale ja ostrożnie podeszłam do tematu ... siarczan amonu zastosowałam na kawałku trawnika, który będzie zerwany pod nową rabatę ... a całość potraktowałam na razie Mikro Plusem i żelazem
I czekam ...

tak, jedno i drugie, bo takie mieliśmy zalecenia, zamiennie mogła być saletra potasowa, ale nie znalazłam w mojej okolicy.

Amonowa była w granulkach, a siarczan potasu w proszku, eM też go rozsypał, ale był taki dzień, że ciągle padało i praktycznie zaraz jedno i drugie się rozpuściło.

Tylko coś koniczyny mam dużo, eM kupił coś do pryskania, żeby to wytępić.

Czemu tylko 3 seslerie kupiłaś, więcej nie było?
ren133 23:11, 13 kwi 2016

Asiuniaa napisał(a)

Danusia mi powiedziała, że to jest bordowa odmiana. Pytałam jej bo coś mi podpadał ten kolor listków a Pan w szkółce mówił, że to jest normalny

W takiej sytuacji ja bym reklamowała
ren133 23:17, 13 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

tak, jedno i drugie, bo takie mieliśmy zalecenia, zamiennie mogła być saletra potasowa, ale nie znalazłam w mojej okolicy.

Amonowa była w granulkach, a siarczan potasu w proszku, eM też go rozsypał, ale był taki dzień, że ciągle padało i praktycznie zaraz jedno i drugie się rozpuściło.

Tylko coś koniczyny mam dużo, eM kupił coś do pryskania, żeby to wytępić.

Czemu tylko 3 seslerie kupiłaś, więcej nie było?

U mnie po siarczanie amonu po kilku dniach trawnik wyglądał jak pędzlem malowany wiadomo na soczyście zielono a teraz trzy dni jeszcze nie ma efektu (na tym kawałku co to test robię) Może jeszcze musisz troszkę poczekać Koniczynę wyrywam ręcznie zaraz jak zobaczę bo to się potrafi rozpanoszyć niemiłosiernie
Czemu tylko trzy? bo oszczędna sie zrobiłam? Żartuję chciałam ją sobie wypróbować i nie wiem czy właśnie na tej rabcie z Exoticami w kulkach mi nie zginie? chcociaż tłem jest tutaj biała ściana i jasny żwirek
ren133 23:19, 13 kwi 2016

leon60 napisał(a)
śliczna , podzielisz ?

Jeszcze podzielić?
Variegatusa na pewno podzielę ... kupiłam dwie doniczki a potrzebuję 4sztuki ... i pomyślałam, ze co będę przepłacać? podzielić przecież można
Asiuniaa 23:23, 13 kwi 2016

ren133 napisał(a)

W takiej sytuacji ja bym reklamowała

Jankosia mi pisała, że jej normalny wiosną ma bordowe. Musze zgłębić ten temat dokładnie.

Ale pięknie z tulipkami. Będziesz z tymi 900 cebulkami królową cebulowych tak jak ana art
frezja 23:26, 13 kwi 2016

ren133 napisał(a)

U mnie po siarczanie amonu po kilku dniach trawnik wyglądał jak pędzlem malowany wiadomo na soczyście zielono a teraz trzy dni jeszcze nie ma efektu (na tym kawałku co to test robię) Może jeszcze musisz troszkę poczekać Koniczynę wyrywam ręcznie zaraz jak zobaczę bo to się potrafi rozpanoszyć niemiłosiernie

Czytałam ostatnio na temat koniczyny...Mazan (chyba nie pomyliłam) poleca nawóz azotowy np. Saletrę i stosować punktowo.