Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tysiąc radości i utrapień

Tysiąc radości i utrapień

frezja 16:05, 07 maj 2015

jona napisał(a)
Rabata, nad którą pracowałam 2 dni temu, przybrała bardziej geometryczne kształty.

Obecnie:

Jono..tak gdybam u Ciebie..nie wskazałaś dokładnej lokalizacji pana S.,ale już doszukałam się sedna sprawy czyli jest tak,jak myślałam w pierwszej wersji;usunęłabym płotek obok stołu i wizualnie powiększysz przestrzeń.I aby zasłonić się przed sąsiadem,to przed warzywniakiem kilka drzewek posadż ozdobnych może takich na "nóżce" a przy samym sąsiadowym płocie kwietniki coś takiego
http://www.leroymerlin.pl/architektura-ogrodowa/ploty-pergole-kratki-donice-ogrodowe/serie-architektury-ogrodowej/donica-z-kratka-nive-naterial,p273925,l2332.html
lub przeniesienie krat w to miejsce.

Coś Ciebie tu nie ma(
frezja 16:12, 07 maj 2015

czy to realne??
frezja 16:15, 07 maj 2015

Oczywiście kwietniki bez tej"OPRAWY" betonowej..takie znalazłam.
jona 22:05, 09 maj 2015

Agania napisał(a)
Rabata ma proste linie i zaokrąglenia, pięknie zarysowany trawnik i pergola wkrótce się zakwieci, bo na niej mogą wisieć kwitniki i rosnąć kwitnące clematisy, sąsiad dopiero zbaranieje

Chyba faktycznie posadzę tam clematisy
jona 22:06, 09 maj 2015

Bożenko, Margaretko, dziękuję za pochwały i wsparcie
jona 22:09, 09 maj 2015

mirkaka napisał(a)
Witaj Joasiu, a co sąsiad by powiedział gdybyś postawiła płot drewniany, prawie lub całkowicie szczelny, żeby go nie widzieć i żeby on nie wtrącał się w to co u ciebie rośnie? Przecież ogrodzenie działki nie musi być przezierne?
Twój ogród też by zyskał na elegancji, nie widać byłoby jego foli i zabudowań.
Pochwalę też zmianę kształtu rabat, tylko ja zlikwidowałabym tę wnękę, chyba że planujesz tam ławeczkę a pas z trawnikiem poszerzyłabym kosztem grządek.

Drewniany płot to opcja do przemyślenia
We wnęce faktycznie planuję ławeczkę . Z poszerzaniem trawnika na razie poczekam, bo szkoda mi warzywnika. Mimo, że wymaga dużo pracy, bardzo go lubię
jona 22:26, 09 maj 2015

frezja napisał(a)
Jono..tak gdybam u Ciebie..nie wskazałaś dokładnej lokalizacji pana S.,ale już doszukałam się sedna sprawy czyli jest tak,jak myślałam w pierwszej wersji;usunęłabym płotek obok stołu i wizualnie powiększysz przestrzeń.I aby zasłonić się przed sąsiadem,to przed warzywniakiem kilka drzewek posadż ozdobnych może takich na "nóżce" a przy samym sąsiadowym płocie kwietniki coś takiego
http://www.leroymerlin.pl/architektura-ogrodowa/ploty-pergole-kratki-donice-ogrodowe/serie-architektury-ogrodowej/donica-z-kratka-nive-naterial,p273925,l2332.html
lub przeniesienie krat w to miejsce.

Ewa, płotek obok stołu obrasta winobluszcz i za chwilę będzie zielony. Jest potrzebny, bo zasłania od przechodniów z ulicy.
Przed warzywnikiem zastanawiałam się nad jabłoniami formowanymi w szpalerze. Jest jednak dwa problemy: cień i korzenie w warzywniku.
Kratka z kwiatami i pnączami, podobna do tej którą proponowałaś, powstanie na razie jedna . Reszta do przemyślenia, bo nie chcę robić pochopnie, żeby potem nie poprawiać
jona 22:32, 09 maj 2015

Przez cztery wspaniałe dni zajmowałam się chodzeniem i obserwowaniem "ogrodów" jakie tworzy przyroda w Tatrach

Tesska 22:39, 09 maj 2015

Jakie śliczności ja mam daleko na takie spacery
Alicja169 22:58, 09 maj 2015

jona napisał(a)
Przez cztery wspaniałe dni zajmowałam się chodzeniem i obserwowaniem "ogrodów" jakie tworzy przyroda w Tatrach

witaj. Czy to krokusy w Chochołowskiej Dolinie? Dawno tam nie byłam..
Piękny spacer zaliczyłaś.