Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

ren133 13:41, 15 mar 2015

popcorn napisał(a)
Pokrzątałam się trochę, słonko się przebija, nawet Iryski zakwitły! Czekam na te fioletowe, bo te jaśniejsze są mdłe i ich nie widać. Obcięłam miskanty. Pokroiłam na kawałki hortensjowe patyki i większość posadziłam. Wywiozłam taczkę zeschniętych bylin, traw. Przy zrywaniu suchych bodziszków mam 9 sadzonek, bo mi kawałki w rekach zostały
Kasiu Luizo jeśli czytasz, zapraszam

A na jakie to kawałki trzeba pokroić hortensje? ... i jak do ziemi bez ukorzeniacza ... i kiedy z nich coś będzie?
popcorn 15:10, 15 mar 2015

Wiesz, rok temu mi nic z tego nie wyszło, bo wsadziłam patyki hortensjowe w maliny, zapomniałam o nich, maliny podrosły, a patyki się zasuszyły... nic się nie przyjęło:/
Tniesz tak żeby był prosty kawałek pędu, z 3-4-5 pakami i wsadzasz go do ziemi tak żeby większość była pod spodem, a wystawało max 1/3. I czekasz, dziewczynom się poprzyjmowały, wypuściły liście i korzenie i zaczęły rosnąć Na jesień możesz przesadzić w miejsce docelowe, najlepiej jak zrzuca już liście, albo następną wiosna.
popcorn 15:25, 15 mar 2015

Czosnki, obok tulipki w blokach startowych:

Ciemierniki

Jagoda kamczacka i przylaszczki
popcorn 15:27, 15 mar 2015

Ranniki i iryski spod żurawki krwistej

Żonkile niebawem i werbeny w domu

Ciemierniki
Kasya 16:12, 15 mar 2015

Fajnie ze masz przylaszczki. Są naprawdę urocze
I narcyzy...Juz pąki widać... U mnie ledwo ledwo wyszły liście
A z zeszłorocznych zginął mi cały rzadek, jeden tylko wykielkowal
I w drugim miejscu tez calutki rządek... Dziwne
ren133 16:35, 15 mar 2015

popcorn napisał(a)
Wiesz, rok temu mi nic z tego nie wyszło, bo wsadziłam patyki hortensjowe w maliny, zapomniałam o nich, maliny podrosły, a patyki się zasuszyły... nic się nie przyjęło:/
Tniesz tak żeby był prosty kawałek pędu, z 3-4-5 pakami i wsadzasz go do ziemi tak żeby większość była pod spodem, a wystawało max 1/3. I czekasz, dziewczynom się poprzyjmowały, wypuściły liście i korzenie i zaczęły rosnąć Na jesień możesz przesadzić w miejsce docelowe, najlepiej jak zrzuca już liście, albo następną wiosna.

Aha ... czyli mogę wyhodować sobie dopiero do wsadzenia w docelowe miejsce na przyszły sezon
Joaska 16:37, 15 mar 2015

Karola, ale u Ciebie wszystko pięknie sie budzi do życia... ciemierniki u mnie też na liście, jak znajdę u nas to kupię, a ajk nie to będę chyba przez net zamawiać.
popcorn 17:22, 15 mar 2015

Kasia, może nornice??
Ren, tak, to nie od razu, niestety
Asiu, ja mam ciemierniki w większości z biedrony (białe), ciemnego od Babci. Pełne kupiłam w ubiegłym sezonie, czekam A dwa wypasione Ania z Rzeszowa mi kupiła i przytargała rok temu i oba załatwiłam
popcorn 17:45, 15 mar 2015

Wrzośce i nie takie złe żurawki po zimie

Tulipany botaniczne i ranniki/za nimi liście zimowitów

Ciemierniki moje ulubione. Jak rozmnożyć cuchnącego??

popcorn 17:48, 15 mar 2015

Runianka kwitnie w maju, czy wcześniej? Przymrożona tu i owdzie...czosnek ładnie przezimował

Lilie od Reni, wreszcie będę miała kilka tych białych Sw Józefa Ale super! I krokusy ledwo żywe po deszczu :/