Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

Zagajanka 18:11, 02 paź 2015

Ewa777 napisał(a)
Róże w rządku na wysokości 30-50cm, to myślę, że powinnaś znaleźć taką odmianę, która rośnie w takich wymiarach i przycinać tak, żeby rosły regulanie w rządku
Dla mnie w rządku rosną róże na pniu, ale za wysokie do Twoich wymagań

Ewo, a moze idz tym tropem - ze trzy roze pienne, biale lub kremowe tam dac? To juz bedzie wieksza symetria i porzadek. W nogi dac wtedy caradonne, everillo, cos zielonego jeszcze...
Kolorystycznie bym w rozach nie mieszala, jak juz masz bialo-kremowa Artemis, to bym sie trzymala bieli.
Kuba 07:57, 03 paź 2015

Toszka napisał(a)
Everillo jest niższe - wiem bo mam. Twoje jest wymęczone (patrząc na starsze liście, ale to robota jeszcze ogrodnika). Moje mam 3 sezon i są mocno limonkowo-cytrynowe. Dziel je śmiało w kwietniu. Wtedy doskonale się przyjmują. Potem gorzej. Ona jest pod tym wzg. wyjątkiem. W trzecim sezonie z dwóch doniczek mam już zrobionych 18 przyzwoitych kęp.

niestety mnie na razie everillo nie zachwyca, tym bardziej jak pomyślę ile w nie zainwestowałam ale cieszę się że piszesz że jeszcze mogą zachwycić
Kuba 07:57, 03 paź 2015

leon60 napisał(a)
Śliczne żółte skarpetki

naprawdę?
anabuko1 07:57, 03 paź 2015

Jak dla mnie to pięknie
Oj kusicie mnie tym carex- są piękne.
I weż tu człowieku nie myśl i nic nie dokupuj
Kuba 08:01, 03 paź 2015

Ewa777 napisał(a)
Róże w rządku na wysokości 30-50cm, to myślę, że powinnaś znaleźć taką odmianę, która rośnie w takich wymiarach i przycinać tak, żeby rosły regulanie w rządku
Dla mnie w rządku rosną róże na pniu, ale za wysokie do Twoich wymagań

z różami na pniu jak na mój gust za dużo zabawy z dołowaniem, ale może...
szkoda że nie umiem sobie tej rabaty rozrysować, byłoby mi łatwiej podjąć decyzję
dziękuję za radę
Kuba 08:03, 03 paź 2015

babka napisał(a)
Jedne i drugie trawki mi się podobają, ładny kolorek i liście ładnie się przewieszają. Mam Evergoldy i tym liście się pokładają, nie wiem czy mi sie to podoba.
Róże okrywowe osiągną taką wysokość jakiej pożądasz

edit: przeczytałam pocieszające info Małej Mi Też myślę, że trawki ruszą na wiosnę. W ub roku kupiłam Red Barony i krótko po posadzeniu wszystkie liście im uschły. Wiosną ze wszystkich traw ruszyły jako pierwsze

zrobię więc jeszcze porównanie za rok, ciekawe czy everillo nadrobi straty
u róży okrywowej boję się szerokości a nie wysokości
a w ogóle chcę rózy a tak mało o nich wiem, muszę się jeszcze dużo nauczyć
Kuba 08:04, 03 paź 2015

nawigatorka napisał(a)
Nie mam tych trawek choc chcialam ale balam sie ze beda sie przypalac wiec sie nie znam.ale jak dla mnie everilo ladniejsza,fajniejszy kolor,waski lisc i pionowy pokroj.

pionowy pokrój ma elata i cały dzień na patelni więc chyba nie ma czego się bać
Kuba 08:05, 03 paź 2015

Madzenka napisał(a)
Roze niskie: Lavender ice, Heidi klum. Nawet okrywowe urosna ci na szerokosc 1 M. A te wymienione wczesniej sa niziutkie. Testuje Red Leonardo, na razie tez bardzo mały ale zobaczymy za rok. Czy nagle nie wystrzeli

Red Leonardo podobno lubi wystrzelić w górę też o nim myślałam resztę sprawdzę
Kuba 08:47, 03 paź 2015

Zagajanka napisał(a)

Ewo, a moze idz tym tropem - ze trzy roze pienne, biale lub kremowe tam dac? To juz bedzie wieksza symetria i porzadek. W nogi dac wtedy caradonne, everillo, cos zielonego jeszcze...
Kolorystycznie bym w rozach nie mieszala, jak juz masz bialo-kremowa Artemis, to bym sie trzymala bieli.

Róże na pniu dobrze by wyglądały bo teraz wg mnie jest zaburzona symetria p oobu stronach leżaka, wyższe rośliny by tę asymetrię wyrównały, tyle że z tyłu są 3 hortensje- więc byłyby kwiaty na tle kwiatów, ale może przysłonić te hortensje miskantami? Mam burzę w mózgu, muszę to sobie rozrysować
Janeczko jak jet z zimowaniem róży na pniu?
Kuba 08:48, 03 paź 2015

anabuko1 napisał(a)
Jak dla mnie to pięknie
Oj kusicie mnie tym carex- są piękne.
I weż tu człowieku nie myśl i nic nie dokupuj

to forum ma to do siebie że ćwiczy w człowieku silną wolę- gdzie nie wejdziesz tam jesteś kuszona- ja zazwyczaj przegrywam