Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 16:16, 19 kwi 2016

iwka napisał(a)
Asiu, gdzieś mi umknęło, liście z worków wysypywałaś? moje jeszcze nie przerobione wcale, wysypałam je na kupę. Dodajesz je pod nasadzenia?

zawsze jak patrze na te liście to myslę o Tobie
wysypałam z worków i dwa razy polałam 5% mocznikiem. gdy były polane raz uzyłam ich do swidosliw, ale za rada szkółki w niewielkim stopniu. niedawno polałam drugi raz i przewalam całą pryzme i chyba się kompostuje, to znaczy liście robia się m okre i bure... ale można ich też w takiej postaci uzyć do przekopania ziemi na rabacie.
nawigatorka 16:17, 19 kwi 2016

inag napisał(a)
No właśnie ja też się zastanawiałam co z tymi liśćmi. Podobno wiosną powinny być już nieco przerobione a moje prawie jak świeżynki, tyle że kolor zmieniły. Zmieszałam je tak jak były z ziemią pod obwódkę bukszpanową.

*Asia posypywała je mocznikiem z tego co kojarzę i przekopywała z ziemią pod świdośliwy ale lepiej niech ona sama potwierdzi bo nie chcę namieszać
jesli Ci się spieszy to może tez wysyp i polej mocznikiem. albo polej w worku. zmieszanie z ziemia wg Tess tez zaprosi dżdżownice

potwierdzam Pani rzecznik
nawigatorka 16:18, 19 kwi 2016

Konieczki napisał(a)

Witam Cię..... Taka mi się piosenka skojarzyla

jaka muzyczna Pani. nawet wiem dlaczego
nawigatorka 16:25, 19 kwi 2016

chyba zostanę brukarzem
tak brukarzem nie drukarzem choć to typografowi blizsze

cięzko jest nie powiem. klrawężnik waży 20 kg a trzeba go nie raz kilkanaście razy przewaliś zanim umieśći się go odpowiedznio. ale u mnie zawsze brak obrzezy i ściółki generował dużo pracy w towarzystwie chwastów...

no i wytyczanie placy pod altane sygnalizuje że po trzech latach od zdjęcia w tym miejscu ziemi i wsypania ton kamieni i piachu może w końcu powstanie pergola i sam plac.

połowę krawężników juz mam. rano idzie mi szybko, po południu wolniej ale M i tak kocha mnie za to bardzo, bo sam nie znosi tego robić

Muszę jeszcze przesunąć bukszpany w dwóch kwadratach o wymiarach 2,5 x 2,5 metra bo je kiedyś sadziałam na oko. a teraz gdy plac wyznaczony na serio, ostatecznie, równolegle do wgłębnika okazuje się, że rosną krzywo. dobrze że lip przesuwać nie muszę

no i oczywiście niedługo będziemy mieli z M doktorat z niwelowania krzywizn w terenie. bo w jednym miejscu krawężnik jest 15 nad ziemia a na drugim końcu 15 POD ziemią. więc będziemy mieli co skrobać...

chciałabym Wam pokazać to pobojowisko ale chyba trochę się wstydzę bo tam beton na betonie...narazie. ale będzie pieknie

lece odmoczyć się w basenie

a i musze chyba w brukarskie rękawice zainwestować

iwka 16:34, 19 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)

zawsze jak patrze na te liście to myslę o Tobie
wysypałam z worków i dwa razy polałam 5% mocznikiem. gdy były polane raz uzyłam ich do swidosliw, ale za rada szkółki w niewielkim stopniu. niedawno polałam drugi raz i przewalam całą pryzme i chyba się kompostuje, to znaczy liście robia się m okre i bure... ale można ich też w takiej postaci uzyć do przekopania ziemi na rabacie.
hehe ja w workach jesienią polewałam mocznikiem, teraz je też poleję niech się kompostują jak patrzę na tą wielką pryzmę, ile będzie kompostu liściastego to mogę poczekać
nawigatorka 16:40, 19 kwi 2016

iwka napisał(a)
hehe ja w workach jesienią polewałam mocznikiem, teraz je też poleję niech się kompostują jak patrzę na tą wielką pryzmę, ile będzie kompostu liściastego to mogę poczekać
u mnie też tego sporo. i trochę juz mnie ta kupa denerwuję ale jak ty;lko otynkujemy ścianę to trafi do ziemi
amelia_b 17:16, 19 kwi 2016

Tak sobie siedzę i czytam,krawężnik ok 20 kg, ba bagatela,kobieto opanuj się bo w końcu przepuklina cie jakaś dopadnie,ja mam problem wyjąć z samochodu 10 kg cukru
nawigatorka 17:40, 19 kwi 2016

amelia_b napisał(a)
Tak sobie siedzę i czytam,krawężnik ok 20 kg, ba bagatela,kobieto opanuj się bo w końcu przepuklina cie jakaś dopadnie,ja mam problem wyjąć z samochodu 10 kg cukru

To nie kupuj bedzie podwojnie zdrowiej-nie bedziesz musiala dzwigac i niezdrwego cukru jesc
amelia_b 17:48, 19 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)

To nie kupuj bedzie podwojnie zdrowiej-nie bedziesz musiala dzwigac i niezdrwego cukru jesc
He he ostatnio na fb widziałam kampanie dotyczącą pewnych podstawowych produktów żywnościowy i zawartym w nich cukrze
nawigatorka 19:32, 19 kwi 2016

amelia_b napisał(a)
He he ostatnio na fb widziałam kampanie dotyczącą pewnych podstawowych produktów żywnościowy i zawartym w nich cukrze

Niech zgadne:chleb