Miałam jeszcze pytania odnoście drugiej rabaty, ale chyba nie wrócę do niej.. bo mam wariactwo..
Dąbrówka.. da sie z nią powalczyć i ograniczać..
Ale hutunja na rabacie z krzewami i bylinowej.. to głupi pomysł.. chyba, że ją wsadzisz w wiadro bez dna i z wysokim brzegiem.. Perz to fajne zielsko.. przy tułączu. Jest ładny, ale ładny tylko w pełnym słoneczku i bardzo ekspansywny korzeni się głęboko i dalekooooo .
Posadziłam chyba 2 sadzonki.. walczyłam randapem starane przekopałam kilka razy rabatę.. i dalej się pojawia. Zagłuszy inne rośliny, wlezie w korzenie piwonii.. itd itp.. to pamiętałam by napisać..
Barwinek też cholery kawał.. ale idzie płytko, więc da sie go ograniczać.
To nie my, a specyfika ogrodu. Nie wszystkie rośliny lubią naszą ziemię i nasz klimat. To jak z ludźmi, niektórym możemy wejść do dupci bez mydełka... i tak nic to nie da..
Choćbyśmy przekopali rabaty na metr z piaskiem to dalej będą cząstki ilaste. One trzymają wodę.. ale też duszą korzenie , korzenie nie przesychają tylko siedzą w wodzie, a jak się zrobi sucho to ziemia- skała.
Można urobić ziemię, wymienić.. ale jaki to sens???
Macierzanka poza tym się starzeje i wymaga odmładzania.
Ja nie wlaczę z tym co nie chce rosnąć.. łopata i kompost
O do licha z tym tułaczem....nie wiedziałam ze może zaszkodzić innym roslinom
Myslalam ze to delikatna roślina a chciałam żeby coś przykrylo ziemię
Rabatka jest w pełnym słońcu
Jak się pokaże to będę kopać bo teraz nie pamietam gdzie go posadzilam
Aniu a ty mialas tez tą odmianę Chameleon ? bo piszą ze mniej ekspansywna
Patrzac na Twoje hosty przypomniałam sobie o konieczności zakupu niebieskich granulek.... Bo przeciez potwory zaraz się do nich dobiorą.
Buziaki, ufff wreszcie weekend ! I pogoda wcale nie będzie taka zła jak zapowiadali. Pewńie pracujesz i weekendem sie nie nacieszysz ale ja planuję leżec do góry brzuchem po tym wariackim okresie jaki ostatnio miałam....
Aniu Wszystkowiedzaca czy ty się nie orientujesz czy w sobotę nasz pan Bylinowy będzie otwarty w sobotę ?
a ten sklepik prawie naprzeciwko Bylinowego z kwiatami ?