Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu » Edycja postu

Wszystkiego po trochu

TAR 09:39, 29 kwi 2026

Magara napisał(a)
Swoim wpisem mi uświadomiłaś, że i moje jesienne sadzenia w donicy (konkretnie w misie) wygniły. Zupełnie nie wiem z jakiego powodu.
Mam taką misę, w którą, każdej jesieni, jakieś cebule sadzę. Jesienią 2025 to były irysy reticulata i krokusy, które dostałam jako gratisy.
Posadziłam, wczesną zimą zaniosłam do szklarni. Podlewałam umiarkowanie. Jakoś w lutym przeniosłam na taras, żeby o tym podlewaniu nie zapomnieć.
Efekt - nic
Może jednak ta zima była zbyt mroźna dla cebul w donicach?

U mnie w donicy wygnil ciemiernik. Tak jak piszesz za duzo i za dlugo mial sniegu na sobie. Podobnie 5 cyklamenow w przechowalniku. Te co byly na rabacie juz puszczaja, te co jesienia w przechowalni przetrzymalam to zgnila papka
anabuko1 17:54, 29 kwi 2026

mirkaka napisał(a)
wklejam zdjęcia listków mojej ŚŚ, są miedziane, dla Vity

a tak w ogóle to miedziane są tego klonika

Ty masz zupełnie inną ŚŚ.
Miedziany klonik przepiękny.
Co to za odmiana ?
Joku 20:54, 29 kwi 2026

Moja świdośliwa wygląda podobnie, tylko mniej zaawansowana w kwitnieniu. Może ten kolor liści zależy od odmiany?
mirkaka 07:11, 30 kwi 2026

anabuko1 napisał(a)

Ty masz zupełnie inną ŚŚ.
Miedziany klonik przepiękny.
Co to za odmiana ?

Ja myślę że kolor listków zależy od fazy rozwoju, na początku są miedziane, potem zielenieją.

Aniu, klonik kupowany w biedrze, NN
mirkaka 07:12, 30 kwi 2026

Joku napisał(a)
Moja świdośliwa wygląda podobnie, tylko mniej zaawansowana w kwitnieniu. Może ten kolor liści zależy od odmiany?

Myślę, że może zależeć od fazy rozwoju
Gosialuk 07:56, 01 maj 2026

U mnie też są takie miedzoane teraz.
Eupraksja 22:56, 03 maj 2026

mirkaka napisał(a)

U Ciebie chyba las iglasty, kwaśna ziemia, one potrzebują zasadowej, liściastej. Choć moje rosną pod forsycją i modrzewiem, który gubi igły jesienią, ale u mnie glina, może u Ciebie piach? Sadząc je dałam do dołków wapna pobudolanego trochę, którego u mnie multum i sadząc inne rośliny muszę go wywalać, bo za bardzo zasadowa ziemia

Ostatnio też doczytałam, że i ciemierniki wolą zasadową ziemię, i jak patrzę na Twoje cudne kępy to myślę, że chyba coś w tym musi być
vita 07:41, 04 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Myślę, że może zależeć od fazy rozwoju

Dzięki za fotki świdośliwy O takim kolorze młodych listków marzyłam, ech, pewnie u mnie to pomyłka. Klonik cudowny

LIDKA 08:00, 04 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Mnie najbardziej wkurzają takie same liście beż kwiatów, te stare odmiany są głównie czerwone żółte, pomarańczowe, nie każdy chce takie kolory w ogrodzie. Mnie pasują, wiosna u mnie głównie maślano, żółto, bordowa- ciemierniki bordowe

Chyba te żółte i czerwone to jakieś dobre geny miały bo te wszystkie modyfikowane to nietrwałe. Poszukam Dolls minuet bo te jako jedyne powtarzają u mnie i nawet je z powodzeniem przesadziłam przed kwitnieniem. No i czerwone są !
Monia81 07:21, 05 maj 2026

Skończyłam czytać wątek, więc Mireczko witam się na Twoim wątku zajęło mi to trochę czasu, ale masz tego dobra u siebie mnóstwo, powojniki, hortensje, róże i inne rarytaski u Ciebie zapoznałam się z marzanką wonną, zakupiłam i może ona u mnie też zapełni przestrzeń pod brzozą, bo nic mi nie chce tam rosnąć powojnik na balkonie to sztos, szkoda tylko, że krótko zdobi, ale dla takiego pokazu warto mu dać miejscówkę w ogrodzie, ja dwa razy próbowalam, ale u mnie jeszcze wygwizdów i padł, czekam aż się jeszcze bardziej zagęści to może dam mu jeszcze szansę no i pustynniki, to chciejstwo, które chętnie w tym roku zrealizuję, tylko muszę je znaleźć w ogrodniczym zaznaczam wątek i chętnie będę zaglądać buziaczki