Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pewnej ogrodniczki

Ogród pewnej ogrodniczki

AlKa 10:04, 20 mar 2016

Wydaję mi się że Ana art miała takie zadaszenie
10:14, 20 mar 2016
AlKa napisał(a)
Wydaję mi się że Ana art miała takie zadaszenie

tak i je zamieniała na szczebelki ..trzeba tam u niej w wątku poszukać jakos niedawno o tym pisała.
Madzenka 20:22, 23 mar 2016

Dopiero przeczytałam spowiedź i wybacz ze rozgrzeszenia wczesniej nie dostałaś
Pazurki trzeba mnieć ładne. Moja manicurzystka mówi, ze mam najkrótsze wśrod jej klientek: Ale purpury noszę nie tylko na rózach i w ogrodzie ale i na pazurach żelowych
Dorotka 09:58, 27 mar 2016

Dziewczyny szukam krzewów ozdobnych, zależy mi aby był to typowy krzew w sylu kaliny tyle że szukam czegoś szlachetniejszego, może nawet zimozielonego gdyż jest to na srodek ogrosu. Chciałabym aby był co najmniej na metr wysokości i rozkrzewiał się a boki.
Chcę przedzieliś ogród pięcioma takimi krzewami na pół i nie mam pomysłu na nie.
Sebek 10:59, 27 mar 2016

Dorotka napisał(a)
Ogrodowiskowe refleksje nachodzą mnie zawsze piatkową porą. "I choć mama goni to ja wiem że mogę radę dać, mieć siłę na kolejny dzień" - jak śpiewał pewnien pomniejszy...

Moje życie dzieli się na epokę przed- ogrodowiskową i ściśle po. O ile "przed" nie martwiłam się zbytnio weekendową prognozą pogody o tyle "po" stała się ona priorytetem mojego tygodnia. I gdy Pan Chmurka zapowiada deszcze i pluchy mam ochotę go wykastrować i wtrącić co najmniej do Mordoru i to nabitego na pal po same... uszy a jego cynaderki w sosie czosnkowym przyrządzić na sobotni obiadek.

O ile w szczęśliwej epoce "przed" byłam niezmiernia dumna i zachwycona swoją wiedzą botaniczą, bo wszak rozróżniałam znakomicie róże pienne od pnących o tyle "po".... mój stan samouwielbienia nieco osłabł.

Weszłam sobie na Ogrodowisko pewnego anno domini, coby troszkę wspomóc Was moją jakże bezcenną wiedzą, coby troszkę dać upust mojej wikipedii osobistej...Weszłam sobie z filiżanką kawy, tylko na chwilkę...i co mi tam Danusie, Marzenki, Asie, Iwonki czy Anulki jakieś..wszak JA SIE DOBRZE ZNAM i pomogę Wam a co mam nie pomóc..
Wszak miałam na parapecie swego panieńskiego okna kilka kaktusów, wszak wynieniałam wodę różą od chłopaka, wszak jako mężatka nie raz, phi i nie dwa siałam rzeżuchę a i seler mi raz wyrósł całkiem spory...

I wlazłam taki nihilista egzystencjonalny, taki bufon nadęty. I biję się w piersi i nigdy juz nie powiem "WIEM" i po kilku latach tu spędzonych na podgladaniu stwierdzam że d...pa ze mnie nie ogrodnik, że Pan Pikuś jestem malutki.
Oniemiałam z wrażenia. I chapeau bas dla Was dziewczyny. I malutki robaczek jestem.

I dzisiaj po tych kilku latach nie rozumiem jak mozna Miedzianu nie znać wszak to podstawa jest i lekarstwo na zło wszelakie i jak można Limek nie kochać i tej piep.... stipy nie siać i jak... ogrodów nie kochać i jak ich nie przeklinać zarazem.

I nie cierpię ogrodu za to że jest tak wymagający, że nie rośnie jak moje ciasta drożdzowe i nie cierpię go za to że jak Kondzio zamiast nowej pary spodni w starych biegam i przenigdy się nie przyznam że podróbki moich ulubionych perfum kupuję bo akurat szpadelki cudne rzucili i takie całuśne sekatorki.

I choć czasami mam focha z przytupem na Danusiowe rady to jednak wiem, że rację ma...

I choć mi ciężko taki rachunek sumienia robic i żal za grzechy wyznawać to jednak trza mi się oczyścić wreszcie.

Ale... jako że kobieta ze mnie jednak to sobie poszłam na pazurki akrylowe... bo jesli nawet ogrodnik jestem do du... to z pazurem czerwonym przynajmniej i jutro tym pazurem /sztuk 10/ ziemię orać będę bez żalu zupełnego / a jeśli się przydatne okażą to i u stóp zrobię, zawsze to 20 zamiast 10 do orania/

No to dobrej nocy wszem bo jutro świtem wstać trzeba aby oprysk uskutecznić bo Marzenka nmówi że już trza.. No to jak trza...to trza!

Płacze ze śmiechu
Madzenka 22:02, 27 mar 2016

Dorotka napisał(a)

Dziewczyny szukam krzewów ozdobnych, zależy mi aby był to typowy krzew w sylu kaliny tyle że szukam czegoś szlachetniejszego, może nawet zimozielonego gdyż jest to na srodek ogrosu. Chciałabym aby był co najmniej na metr wysokości i rozkrzewiał się a boki.
Chcę przedzieliś ogród pięcioma takimi krzewami na pół i nie mam pomysłu na nie.

Pokaz tę część ogodu i dlaczego chcesz ją dzielić? Nie za bardzo kumam koncepcję aby doradzić.
Dorotka 14:41, 28 mar 2016

Kuba 16:32, 28 mar 2016

Elu/ Dorotko/ Dziewczyno z rowerem przybiegłam Twoją spowiedź przeczytać i aż mi łzy podeszły do oczu bo jakbym o sobie czytała nie spodziewałam się że można grzeszyć tak samo ale widać się da

pozdrawiam
Rumianka 22:02, 28 mar 2016

Elu, Dorotko, kobieto w dwóch osobach, wlazłam ci ja do Twojego wątku, tak na dosłowną chwilunię i wsiąkłam na całego...A przepraszam, wypada najpierw się przywitać z Tobą , no to graba (po ogrodowiskowemu - od grabów itp.). Gdy zaczynałam zagłębiać się w zakamarki Twojego ogrodu było jeszcze widno, a teraz nie wiedzieć czemu za oknem ciemnica...I zegar jakoś tak poleciał naprzód, chociaż przestawiałam go dwa dni temu...Zaczynając czytać Twój wątek myślałam, że tak jest jak piszesz, że dopiero zaczynasz i niewiele masz w ogrodzie, a tu pięknoty takie pokazujesz, że tereski młeje łeczy welazły z zachwetu...O maryczne buksy...derh, to je piankny ten Tłej łegrod...Tak trzemaj wasoła białko...
Dorotka 17:33, 29 mar 2016

Ewo,Eliso - bardzo mi miło ze Wam się podoba - zarówno mój ogród jak i moje "pióro".
Ostatnio nie często tu jestem bo mi moje akrylowe paznokcie w pisaniu przeszkadzają ale że je polubiłam szalenie to jeszcze ze mną zostaną na czynm cierpi Ogrodowisko bo Ogrodowisko beze mnie to strata nie do nadrobienia.
Ale obiecuję, że pojawię sie tu juz w sobotę z nowymi fotkami i wypocinami memi.

Eliso, przyznam że średnio zrozumiałam ostatnie zdanie ale chyba to cos miłego bardzo... tak miłego że na moje terski też ślezy weszły...niecnorty