Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

iwka 12:54, 21 sie 2015

AnnaCh napisał(a)

Ale podobno lawendę właśnie należy ścinać, żeby zmusić do ponownego kwitnienie, czyli wydania nasion. Jak zetniesz przekwitłe, to będzie starała się znowu wydać nasionka. Wola przetrwania

no ale ja właśnie ścinam i nic, raz sie tylko puści i drugi nie chce kiedyś Marzenka pisała, że są takie odmiany co nie powtarzają kwitnienia, pewnie to moja właśnie i tak ją lubię bo fajnie też wygląda
andziurex 13:10, 21 sie 2015

Ja ścięłam i też mi nie zakwitła powtórnie, ale wydaje mi się że zrobiłam to za późno i za nisko. Niedawno oglądałam jakiś program ogrodniczy i na plantacji lawendy babka pokazywała żeby ciąć jeszcze w lipcu i obcinać nad pierwszym albo drugim liściem od dołu. Mnie jest zawsze szkoda ciąć w lipcu kiedy jest na lawendzie masa owadów. Nie chcę im zabierać jedzonka. Zresztą moja lawendą w tym roku chyba dostała jakiegoś grzyba. Liście zżółkły, a od dołu zbrązowiały. Opryskałam, ale coś mi się zdaje że na wiosnę idzie pod szpadel.
Karol99 13:32, 21 sie 2015

Ja muszę swoją przyciać bo właśnie przekwitła, ale wątpie żeby zakwitła ponownie.
AnnaCh 17:07, 21 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
ale relaksujące i efekty później są

To prawda, taka mało wymagająca robota strasznie relaksuje
AnnaCh 17:07, 21 sie 2015

iwka napisał(a)
no ale ja właśnie ścinam i nic, raz sie tylko puści i drugi nie chce kiedyś Marzenka pisała, że są takie odmiany co nie powtarzają kwitnienia, pewnie to moja właśnie i tak ją lubię bo fajnie też wygląda

Jaka by nie była, to i tak fajnie pachną listki
AnnaCh 17:09, 21 sie 2015

andziurex napisał(a)
Ja ścięłam i też mi nie zakwitła powtórnie, ale wydaje mi się że zrobiłam to za późno i za nisko. Niedawno oglądałam jakiś program ogrodniczy i na plantacji lawendy babka pokazywała żeby ciąć jeszcze w lipcu i obcinać nad pierwszym albo drugim liściem od dołu. Mnie jest zawsze szkoda ciąć w lipcu kiedy jest na lawendzie masa owadów. Nie chcę im zabierać jedzonka. Zresztą moja lawendą w tym roku chyba dostała jakiegoś grzyba. Liście zżółkły, a od dołu zbrązowiały. Opryskałam, ale coś mi się zdaje że na wiosnę idzie pod szpadel.

Aniu, ja właśnie z powodu bzyczków wycinam po kolei przekwitłe pędy
Może zdołasz ją uratować?
Nie masz swojego wątku? Chętnie popatrzymy na Twój ogródek
AnnaCh 17:10, 21 sie 2015

Karol99 napisał(a)
Ja muszę swoją przyciać bo właśnie przekwitła, ale wątpie żeby zakwitła ponownie.

Karol, kiedyś pisałeś, że masz ten 6-pak z Obi Ja też i to właśnie ona ma nowe pąki
KasiaW76 17:31, 21 sie 2015

Karol kto wie, może cię zaskoczy
Warmia 17:37, 21 sie 2015

Ja dzisiaj zaplanowałam cięcie lawendy, ale takie bez bawienia się w wycinanie tylko radykalne ciachanie i się nie udało, bo ona ciągle kwitnie Skończyło się wycinaniem poszczególnych kłosków, ale za to mam nadal kwitnącą lawendę
olga80 18:24, 21 sie 2015

zapraszam jak najczęściej ja również bedę zaglądała bo lubię jak coś się dzieje