Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 19:12, 22 sie 2015

Warmia napisał(a)

To robicie rewolucję Czyli rabata, którą robiłaś niedawno, będzie zmieniana?

A no robimy. Aż się stresuję. Nie Marta, rabata, którą robiłam ostatnio jest przy płocie sąsiada, a ta z limkami i ML będzie w przedogródku.
To to miejsce:

Tam gdzie u góry widać te leżące szare krawężniki.
Przy okazji tego zdjęcia widać jak mało poletka odchwaściłam, a robiłam to 3 dni. W tej skale z kamieniami, gruzem i korzeniami perzu na 3 metry tak to powoli idzie
AnnaCh 19:26, 22 sie 2015

Wracając do tematu lawendy. Dzisiaj znowu wycięłam część przekwitłych kwiatostanów, a ona ciągle ma pączki, nowe kwiatki i bzyczków i motylków przy niej pełno
Marga 19:51, 22 sie 2015

Piękny srebrny odcień! To ta z Obi?
Aniu, mile mnie zaskoczyłaś z tą zmianą przepisów My wiatę mamy w projekcie o pow. 24,5m2 ale teraz powiększymy ja o kilka metrów, będzie wygodniej
Chciałam podjazd wysypany tłuczeniem bo raz, że taniej a dwa bo mi się taki najbardziej podoba .
AnnaCh 21:34, 22 sie 2015

Marga napisał(a)
Piękny srebrny odcień! To ta z Obi?
Aniu, mile mnie zaskoczyłaś z tą zmianą przepisów My wiatę mamy w projekcie o pow. 24,5m2 ale teraz powiększymy ja o kilka metrów, będzie wygodniej
Chciałam podjazd wysypany tłuczeniem bo raz, że taniej a dwa bo mi się taki najbardziej podoba .

Tak dokładnie, to ta z 6-paka
Sama byłam zaskoczona zmianą ustawy, bo bałam się, że nie dostanę zgody na zgłoszenie, bo przekroczę linię zabudowy. Dzwoniłam do koleżanki do Urzędu Miasta, a ona mi takie newsy sprzedała. Poszukałam nowelizacji na stronie sejmu i faktycznie - można stawiać bez pozwolenia, a nawet zgłoszenia
Ja też chcę podjazd z tłucznia głównie ze względów finansowych i tak jak pisałam mam awersję do ogromnych wykostkowanych połaci.
Nie napisałaś dlaczego Ci odradzano.
agnieszka_m 22:02, 22 sie 2015

Aniu ale ja Ci zazdroszczę tego deszczu u mnie niepadało już ohoho nawet niepamiętam kiedy. Mi też sie takie wiaty przy domu podobaja. Powodzenia z pracami budowlanymi
Marga 22:11, 22 sie 2015

AnnaCh napisał(a)

... tak jak pisałam mam awersję do ogromnych wykostkowanych połaci.
Nie napisałaś dlaczego Ci odradzano.

...o to tak jak ja W Angli i na zachodzie Europy wielu ludzi robi duże podjazdy z tłuczenia lub żwiru, bardzo mi się to podoba.
A odradzono nam z powodu, który opisałaś wyżej, że niby nie damy rady tego w żaden sposób odśnieżyć!

Edit: byłam w Obi ale u nas nie ma żadnych wyprzedaży . Kupiłam tylko łopatę dla teściowej
L00zak 22:15, 22 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Jestem przerażona... W przyszłym tygodniu się zacznie zamieszanie z pracami budowlanymi u mnie. Jeszcze Wam nie mówiłam, ale zrezygnowaliśmy z budowy garażu, za to stawiamy wiatę na dwa samochody. Ma być ładna z heblowanego ślicznego, drzewa. Pokryta dachem takim jak na domu. Ściana od zachwaszczonej działki pełna z desek, ścianka przy domu z kratek, pergoli, obsadzonej czymś Do tego cały podjazd z klińca, czy tam jakiegoś kruszywa. Tym sposobem mój łuk w przedogródku się trochę wyprostuje, ale ten łuk na 100% będzie Rabata z cisami, limkami i ML też
Ja trzeci dzień walczę z tym co nie spalił herbicyd w tym przedogródku i już nie mam siły Zejdzie mi z tym do grudnia.
Teraz siedzę przy komputerze, bo u mnie leje Może troszkę lepiej będą chwasty wychodziły?

Aniu zgodnie z nowymi przepisami można na zgłoszenie postawić budynek gospodarczy do 35m2, dawniej było do 25m2. Druga rzecz jest taka, że w zależności jaki macie plan zagospodarowania przestrzennego, takie możesz mieć nachylenie dachu i trzecia sprawa od granicy działki 1,5 lub 3m, ale tu nie jestem pewien, czy to ustawowo dla wszystkich, czy tak jest u mnie w gminie
L00zak 22:17, 22 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Wracając do tematu lawendy. Dzisiaj znowu wycięłam część przekwitłych kwiatostanów, a ona ciągle ma pączki, nowe kwiatki i bzyczków i motylków przy niej pełno

Uwielbiam ten widok lawendy
AnnaCh 22:24, 22 sie 2015

agnieszka_malysa napisał(a)
Aniu ale ja Ci zazdroszczę tego deszczu u mnie niepadało już ohoho nawet niepamiętam kiedy. Mi też sie takie wiaty przy domu podobaja. Powodzenia z pracami budowlanymi

Agnieszko ten deszcz dziś, to bardzo mnie uradował. Może trawnik trochę się bardziej zazieleni, bo już coś tam odżyło po deszczu w niedzielę i poniedziałek
AnnaCh 22:26, 22 sie 2015

Marga napisał(a)

...o to tak jak ja W Angli i na zachodzie Europy wielu ludzi robi duże podjazdy z tłuczenia lub żwiru, bardzo mi się to podoba.
A odradzono nam z powodu, który opisałaś wyżej, że niby nie damy rady tego w żaden sposób odśnieżyć!

Edit: byłam w Obi ale u nas nie ma żadnych wyprzedaży . Kupiłam tylko łopatę dla teściowej

Ja też chcę kamień na podjeździe i koniec Najwyżej nie będę odśnieżać, tylko ubijać
U mnie w Obi jest trochę roślin w wyprzedaży, kupiłam np. brabanta dość dużego, ale taką biedę straszna za 2,99