Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

paulina_ns 10:14, 24 sie 2015

Aniu widzę, że Ty nawet chwili nie odpoczywasz Ja sama zastanawiam się nad winobluszczem, ale szczerze trochę się go boję
Marga 10:23, 24 sie 2015

Karol z "Moja największa pasja", właśnie wyciął winobluszcza.
Malgosik 10:34, 24 sie 2015

Ania fajna fotka frontu przed.
Szkoda okna zasłaniać wiatą, ale to Wasz wybór.
My teraz też wyceniamy domek ogrodnika i do tego pergolę na auto.
Stwierdziłam, że wiata niewiele daje, bo deszcz często siecze z boku i auta i tak będą mokre. Jedynie może przed gradem ochroni.
Chcemy zrobić pergolę i obsadzić ją winoroślami, by dała w upały cień, a od przodu, gdzie świeci słonko opuścić słomianą matę.
Wiem że parking i spaliny, a tu winorośl, ale jak będzie na wysokości 2 m to może aż się tak nie zanieczyści?
Nad Adriatykiem wszyscy tak robią.
A może mnie przekonasz do wiaty?
Iggia 10:40, 24 sie 2015

Gosia, z tego co pisała Ania, to z 2 stron będzie to obite deskami a z boku będzie pergola, więc deszcz może być tylko z przodu A co do winorośli to fajny pomysł
Musimy przekonać Anię, żeby zrezygnowała z winobluszcza na rzecz winorośli lub bluszcza
AnnaCh 10:52, 24 sie 2015

Iggia napisał(a)
Anek, że nie widziałaś jak mój przedogródek wyglądał w tamtym tygodniu, teraz po całej sobocie roboty wygląda trochę lepiej, ale wciąż tragicznie
Robiliśmy przyłacza prądu i wody do domu i cały przedogródek mam w wykopach pod nie
Nawet tego nie równam, bo i tak czekam jeszcze na koparkę.

Pamiętam te czasy, ja to w ogóle miałam wielką dziurę w przedogródku, bo do tego oprócz wody, kanalizacji i prądu, zakopywałam ogromną butlę na gaz Jak sobie przypomnę to aż mi słabo, wszędzie ta glina na wierzchu.
Marga 10:52, 24 sie 2015

AnnaCh napisał(a)

Tak, ta wiata jest na dwa samochody, szerokości ma 5,35m. Niestety szersza mi nie wejdzie, bo okno przeszkadza, ale tak też się zmieszczę
Ja swoją chcę obsadzać, żeby była jak najbardziej zabudowana, żeby jak najmniej zawiewało i sypało
Moja Marysia to nie zje niczego co choć leżało przy pomidorze, za to Jasio nadrabia, na razie pochłania każdą ilość pomidorków

Najważniejsze, ze sie mieścisz z dwoma samochodami. Ja jakaś grubsza jestem i mi było ciasno przy planowanej wiacie na 5,5m szerokości 24,7m2 pow.(rysowaliśmy na ziemi). Teraz dzięki zmianie przepisów troszkę ją powiększę Też planujemy zabudowaną z 3 stron. Zawsze można zrezygnować z którejś ze ścian bocznych, żeby drzwi sie szerzej otworzyły.

AnnaCh 10:54, 24 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
Kochana mój jak nie chce pomóc to widzi moje muchy pod nosem a potem obiadu nie widzi...

Mój z tych mało wymagających, jak nie ma obiadu, to je kanapki Jego święty spokój najważniejszy
KasiaW76 10:56, 24 sie 2015

Kanapki są do czasu tez to przerabiałam ale jak mu zapachnie ciasto to lata z kilofem jak szalony
AnnaCh 10:56, 24 sie 2015

Anusia napisał(a)
Ja tam chwaściora nie widziałam Bluszczyk plus róża bardzo dobre połączenie. Ja swojego bluszcza posadziłam przy pergoli a teraz dołożę białą różę pnącą. Kupiłam w zeszłym tygodniu w Nomi. musiała poczekać bo przychorowałam ale dzisiaj idę na kontrolę do lekarza, więc może mi pozwoli na odrobinę wysiłku.

Dzięki Aniu, że nie dokładasz mi z chwastami
Mam nadzieję, że ze zdrówkiem będzie już dobrze i będziesz mogła działać.
AnnaCh 10:57, 24 sie 2015

Iggia napisał(a)
Ania a może na tej pergoli zwykłego bluszcza - zimozielonego?? a nie winobluszcza?

Ale ja gdzieś pisałam o winobluszczu? Chyba nie, sprawdzę Ja chcę właśnie zwykłego, żeby zimą ta ściana była zarośnięta