Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 11:07, 24 sie 2015

paulina_ns napisał(a)
Aniu widzę, że Ty nawet chwili nie odpoczywasz Ja sama zastanawiam się nad winobluszczem, ale szczerze trochę się go boję

Tylko, że ja zastanawiam się nad bluszczem, bo jest zimnozielony
AnnaCh 11:07, 24 sie 2015

Marga napisał(a)
Karol z "Moja największa pasja", właśnie wyciął winobluszcza.

Widziałam te korzenie
AnnaCh 11:11, 24 sie 2015

Malgosik napisał(a)
Ania fajna fotka frontu przed.
Szkoda okna zasłaniać wiatą, ale to Wasz wybór.
My teraz też wyceniamy domek ogrodnika i do tego pergolę na auto.
Stwierdziłam, że wiata niewiele daje, bo deszcz często siecze z boku i auta i tak będą mokre. Jedynie może przed gradem ochroni.
Chcemy zrobić pergolę i obsadzić ją winoroślami, by dała w upały cień, a od przodu, gdzie świeci słonko opuścić słomianą matę.
Wiem że parking i spaliny, a tu winorośl, ale jak będzie na wysokości 2 m to może aż się tak nie zanieczyści?
Nad Adriatykiem wszyscy tak robią.
A może mnie przekonasz do wiaty?

Małgosiu, nie będę zasłaniała okna, wiata będzie się kończyć troszkę przed oknem. Wersja z zasłanianiem okna nie wchodzi w opcję w ogóle
Ja chcę wiatę, bo już widziałam u paru sąsiadów i dają radę. Moja, praktycznie będzie obudowana, zostaje mi tylko dziura od strony wjazdu. Wiata będzie dosyć głęboka, więc jak wjedziemy samochodami daleko, to nie powinno na nie padać. No chyba, że będzie poziomo padać
AnnaCh 11:13, 24 sie 2015

Iggia napisał(a)
Gosia, z tego co pisała Ania, to z 2 stron będzie to obite deskami a z boku będzie pergola, więc deszcz może być tylko z przodu A co do winorośli to fajny pomysł
Musimy przekonać Anię, żeby zrezygnowała z winobluszcza na rzecz winorośli lub bluszcza

Będzie bluszcz z różami
A z przodu od wielkiej zamieci myślę może o jakiejś rolecie w przyszłości
AnnaCh 11:16, 24 sie 2015

Marga napisał(a)

Najważniejsze, ze sie mieścisz z dwoma samochodami. Ja jakaś grubsza jestem i mi było ciasno przy planowanej wiacie na 5,5m szerokości 24,7m2 pow.(rysowaliśmy na ziemi). Teraz dzięki zmianie przepisów troszkę ją powiększę Też planujemy zabudowaną z 3 stron. Zawsze można zrezygnować z którejś ze ścian bocznych, żeby drzwi sie szerzej otworzyły.

No ja z lewej strony stawiam ją w granicy z sąsiadem, więc i tak drzwi nie otworzę A poza tym na fotce widzicie co ja mam za płotem, chcę się od tego trochę oddzielić, bo chwaściska po pas, albo i wyższe.
Ja szerszej nie zrobię, bo mam okno, ale M ma chyba tyłem wjeżdżać i damy radę
AnnaCh 11:16, 24 sie 2015

KasiaW76 napisał(a)
Kanapki są do czasu tez to przerabiałam ale jak mu zapachnie ciasto to lata z kilofem jak szalony

Grunt, że działa
KasiaW76 11:18, 24 sie 2015

Ciekawe czy to dzisiaj podziała na niego
Warmia 11:42, 24 sie 2015

AnnaCh napisał(a)

Pamiętam te czasy, ja to w ogóle miałam wielką dziurę w przedogródku, bo do tego oprócz wody, kanalizacji i prądu, zakopywałam ogromną butlę na gaz Jak sobie przypomnę to aż mi słabo, wszędzie ta glina na wierzchu.

A ja pamiętam, jak mieliśmy na całym ogrodzie wykopy pod odwodnienie. Mieliśmy wtedy malutkiego kota i baliśmy się go wypuszczać z domu, żeby nam nie zwiał, bo to głupie jeszcze było. Niestety nam zwiał i ganialiśmy go po tych dołach i śmialiśmy się, że jakb nas ktoś zobaczyła, to bysobie pomyslał, że się bawimy w "Czterech pancernych i psa"
agnieszka_m 11:46, 24 sie 2015

AnnaCh napisał(a)

No to ja tak właśnie czekałam, z takich samych względów z przedogródkiem, aż zrobimy jakiś podjazd i garaż lub wiatę. Poczekaj jeszcze trochę, my mieszkamy już jakiś czas i ciągle jak na budowie

My Aniu we wrześniu będzie cztery lata jak mieszkamy teraz postawiliśmy garaż a jeszcze dużo przed nami kostka ogrodzenie itp.
Warmia 11:52, 24 sie 2015

Aniu wstąp do mnie, bo coś naskrobałam w związku z tarasem, to powiesz jak Ci się to widzi.