Anusia, a Ty pewna jesteś, że nie chcesz mieć żywopłotu całego ze szmaragdów? Przepraszam, ze tak się wcinam trochę.. ale i z doświadczenia i z obserwacji innych ogrodów widzę, że jednak roślinki się ładnie prezentują, jak mają za sobą taką zieloną ścianę/tło.
A co do bergenii, ja osobiście polecam. Mam i lubię
Jolu, po pierwsze nie przepraszaj, bo po to mam wątek, żeby także wysłuchać opinii innych i skonsultować pewne sprawy
Nie chcę mieć dużo szmaragdów, bo nie za bardzo lubię tuje. Między nimi jako tło są wsadzone większe liściaste krzewy. Będę je ciąć i trzymać w ryzach.
Fajnie, że bergenie się sprawdzają
Kwiatuszki dla Ciebie
Wykroiłam trochę więcej trawy, wsadziłam szmaragdy i nie wiem co dalej
Muszę to jeszcze powiększyć, żeby dać bergenię na obwódkę i nie wiem co wsadzić między szmaragdy, a wierzbę. Może berberysy?
Wiążą się u mnie małe cukinie
Reanimowane, przesadzane hortki, które ledwo co przeżyły i zostało im po jednym patyku będą kwitły Niesamowite...
Aniu, widzisz ja to wiem, ale jestem uparta jak osioł W pierwszej wersji w ogóle miało nie być tui, tylko krzewy liściaste, ale stanęło na tym, że dodaję po kilka tui, żeby zimą coś było, a nie tylko gałęzie bez liści. Między tujami są krzewy, których na razie nie widać. Mam nadzieję, że szybko urosną i zrobią tło
A no i może mój sąsiad z drugiej strony coś dosadzi, bo coś tak mówi o przyszłej wiośnie
Dobra, myślałam o czymś takim.
Tuje trochę powiększyłam, bo są małe. Nie pogrubiłam ich, a myślę, że będzie dużo mniejsza przerwa między nimi jak urosną, o ile w ogóle będzie? Chciałam dać 3 berberysy kolumnowe bordowe i obwódkę z bergenii.
Aniu czy Ty masz tak jak ja? Narzekam na brak prywatności przez to, że sąsiad ma wgląd na moje podwórko ale za żadne skarby nie obsadzę się tujami.
U mnie mało miejsca więc od jesieni będę realizować obsadzanie siatki różnymi gatunkami powojników Będzie kolorowo i pachnąco
Pomysł z bergenią mnie się podoba, jest zimozielona jesienią fajnie się przebarwia, wiosną pięknie kwitnie
Pozdrowionka
Ha No to chyba mamy tak samo i jest nas dwie na tym forum. Nie lubię tui i sadzę je tylko po to, żeby zimą łyso nie było. Mam nadzieję, że krzewy szybko urosną i trochę mnie zasłonią, głównie od drogi, bo ja na tą stronę mam okna i mnie widać w kuchni Z sąsiadami nie jest tak źle, oni mają na moją stronę tylko to małe okienko od kotłowni, bardzo się lubimy i jak widzimy, że u któregoś jest grill, to drugi siedzi w domu i nie przeszkadzamy sobie A no i nie chcemy się też bardzo obsadzać ze względów bezpieczeństwa, bo jak się ktoś podejrzany kręci, to widać
Na bergenię padło dlatego, że mam do niej nieograniczony dostęp, u mojej mamy rośnie całe pole tego Tylko ciągle nie wiem czy ten berberys tam to dobry pomysł?