Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

AnnaCh 15:43, 25 cze 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Rącznik potrafi osiągnąć imponujące rozmiary, w zeszłym roku miałam 4 szt. wszystkie mnie przerosły, a żeby usunąć jak zmarzły musiałam połą ciąć bo inaczej się nie dały ruszyć, a korzenie chciał nie chciał zostały w ziemi, bo musiałabym je chyba okopywać, a szkoda mi było sąsiadujących roślin.

No na opakowaniu z nasionkami było napisane, że do 170cm Czyli równy wzrostem ze mną Trochę mnie przeraziłaś tym cięciem i wykopywaniem korzenia.
AnnaCh 15:44, 25 cze 2015

Mathildis napisał(a)
dzieje się u Ciebie nie próżnujesz
Tęcza nad domem o okolica śliczna

E tam się dzieje, mało mam czasu, powoli to wszystko idzie
Dziękuję w imieniu okolicy za komplement
jolka 17:23, 27 cze 2015

AnnaCh napisał(a)
Zaczęłam dzisiaj powiększać rabatę robioną wiosną
M przyjechał i mówi, że najpierw kazałam mu wozić ziemię i siać trawę, a teraz ją zrywam Niewiele zrobiłam, bo Jasio mi przeszkadzał bardzo, ale coś się udało. Jest jeszcze za wąsko, będę powiększać jeszcze, no i nie wiem jeszcze co tam posadzę, jakoś brakuje mi pomysłu. Mam tylko kupione w sobotę dwa szmaragdy, zgodnie z wcześniejszymi nasadzeniami powinny być posadzone przy słupku ogrodzeniowym. Co jeszcze? Myślałam o obwódce z bergenii, bo mam do niej nieograniczony dostęp.

Anusia, a Ty pewna jesteś, że nie chcesz mieć żywopłotu całego ze szmaragdów? Przepraszam, ze tak się wcinam trochę.. ale i z doświadczenia i z obserwacji innych ogrodów widzę, że jednak roślinki się ładnie prezentują, jak mają za sobą taką zieloną ścianę/tło.

A co do bergenii, ja osobiście polecam. Mam i lubię
AnnaCh 20:59, 27 cze 2015

jolka napisał(a)
Anusia, a Ty pewna jesteś, że nie chcesz mieć żywopłotu całego ze szmaragdów? Przepraszam, ze tak się wcinam trochę.. ale i z doświadczenia i z obserwacji innych ogrodów widzę, że jednak roślinki się ładnie prezentują, jak mają za sobą taką zieloną ścianę/tło.

A co do bergenii, ja osobiście polecam. Mam i lubię

Jolu, po pierwsze nie przepraszaj, bo po to mam wątek, żeby także wysłuchać opinii innych i skonsultować pewne sprawy
Nie chcę mieć dużo szmaragdów, bo nie za bardzo lubię tuje. Między nimi jako tło są wsadzone większe liściaste krzewy. Będę je ciąć i trzymać w ryzach.
Fajnie, że bergenie się sprawdzają
Kwiatuszki dla Ciebie
AnnaCh 21:07, 27 cze 2015

Wykroiłam trochę więcej trawy, wsadziłam szmaragdy i nie wiem co dalej
Muszę to jeszcze powiększyć, żeby dać bergenię na obwódkę i nie wiem co wsadzić między szmaragdy, a wierzbę. Może berberysy?

Wiążą się u mnie małe cukinie

Reanimowane, przesadzane hortki, które ledwo co przeżyły i zostało im po jednym patyku będą kwitły Niesamowite...

Kolejne lilie zaczynają koncert kwitnienia
Anusia 23:49, 27 cze 2015

Tuje robią świetne tło. Ja mam takie właśnie zapożyczone od sąsiadki za płotem. Gdyby tam nie rosły to moja folkowa rabata wyglądałaby biednie.
AnnaCh 10:50, 28 cze 2015

Anusia napisał(a)
Tuje robią świetne tło. Ja mam takie właśnie zapożyczone od sąsiadki za płotem. Gdyby tam nie rosły to moja folkowa rabata wyglądałaby biednie.

Aniu, widzisz ja to wiem, ale jestem uparta jak osioł W pierwszej wersji w ogóle miało nie być tui, tylko krzewy liściaste, ale stanęło na tym, że dodaję po kilka tui, żeby zimą coś było, a nie tylko gałęzie bez liści. Między tujami są krzewy, których na razie nie widać. Mam nadzieję, że szybko urosną i zrobią tło
A no i może mój sąsiad z drugiej strony coś dosadzi, bo coś tak mówi o przyszłej wiośnie
AnnaCh 13:01, 28 cze 2015

Dobra, myślałam o czymś takim.

Tuje trochę powiększyłam, bo są małe. Nie pogrubiłam ich, a myślę, że będzie dużo mniejsza przerwa między nimi jak urosną, o ile w ogóle będzie? Chciałam dać 3 berberysy kolumnowe bordowe i obwódkę z bergenii.
ryska 13:07, 28 cze 2015

Aniu czy Ty masz tak jak ja? Narzekam na brak prywatności przez to, że sąsiad ma wgląd na moje podwórko ale za żadne skarby nie obsadzę się tujami.
U mnie mało miejsca więc od jesieni będę realizować obsadzanie siatki różnymi gatunkami powojników Będzie kolorowo i pachnąco
Pomysł z bergenią mnie się podoba, jest zimozielona jesienią fajnie się przebarwia, wiosną pięknie kwitnie
Pozdrowionka
AnnaCh 13:19, 28 cze 2015

ryska napisał(a)
Aniu czy Ty masz tak jak ja? Narzekam na brak prywatności przez to, że sąsiad ma wgląd na moje podwórko ale za żadne skarby nie obsadzę się tujami.
U mnie mało miejsca więc od jesieni będę realizować obsadzanie siatki różnymi gatunkami powojników Będzie kolorowo i pachnąco
Pomysł z bergenią mnie się podoba, jest zimozielona jesienią fajnie się przebarwia, wiosną pięknie kwitnie
Pozdrowionka

Ha No to chyba mamy tak samo i jest nas dwie na tym forum. Nie lubię tui i sadzę je tylko po to, żeby zimą łyso nie było. Mam nadzieję, że krzewy szybko urosną i trochę mnie zasłonią, głównie od drogi, bo ja na tą stronę mam okna i mnie widać w kuchni Z sąsiadami nie jest tak źle, oni mają na moją stronę tylko to małe okienko od kotłowni, bardzo się lubimy i jak widzimy, że u któregoś jest grill, to drugi siedzi w domu i nie przeszkadzamy sobie A no i nie chcemy się też bardzo obsadzać ze względów bezpieczeństwa, bo jak się ktoś podejrzany kręci, to widać
Na bergenię padło dlatego, że mam do niej nieograniczony dostęp, u mojej mamy rośnie całe pole tego Tylko ciągle nie wiem czy ten berberys tam to dobry pomysł?

Rącznik dla Ciebie, pozdrawiam