Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

sarenka 10:49, 18 lip 2015

Dziękuję za miłe przywitanie
Musiałam zrobić przerwe na czytanie bo oczywiście dziecię chciało jeść itd itp

Musze poczytać jak to u Was z zakładaniem trawnika było na tej glinie bo miałam plan jak przygotowac się do wysiewu trawy,a tymczasem moja połówka ma inne zdanie i cięzko mu przetłumaczyć :/
AnnaCh 10:50, 18 lip 2015

Warmia napisał(a)

Witaj Aniu! Przybiegłam jak zobaczyłam nowy avatarek Bardzo ładny. Wiesz co mi od razu przyszło do głowy? Na tym zdjęciu jesteś bardzo podobna do Romy Gąsiorowskiej. Nie wiem, czy kojarzysz tę aktorkę, ale wyglądasz jak jej siostra.

Marta, ta Roma Gąsiorowska, to mnie prześladuje. Wszyscy tak mówią. W pracy kiedyś jadę windą, wsiada facet z innego piętra i się pyta czy ja w filmach też gram
W barze idę po piwo, odwraca się lekko podchmielony gość i mówi: "Roma?"
A jak jechaliśmy z pracy na wycieczkę i w autokarze oglądaliśmy "Listy do M." to już w ogóle wszyscy stwierdzili, że na zlot sobowtórów powinnam jechać
Ale mój M mówi, że to dobrze, że do niej jestem podobna, bo to fajna laska ta Roma, no i ja oczywiście też
AnnaCh 10:52, 18 lip 2015

sarenka napisał(a)
Dziękuję za miłe przywitanie
Musiałam zrobić przerwe na czytanie bo oczywiście dziecię chciało jeść itd itp

Musze poczytać jak to u Was z zakładaniem trawnika było na tej glinie bo miałam plan jak przygotowac się do wysiewu trawy,a tymczasem moja połówka ma inne zdanie i cięzko mu przetłumaczyć :/

A zdradzisz jak masz na imię, bo ciężko się bezosobowo zwracać?
No my żeby zasiać trawnik, to nawoziliśmy ziemi, teraz jak jest warstewka ziemi i trawa rośnie, to już nawet po deszczach nie jest tak źle.
sarenka 10:56, 18 lip 2015

U nas było nawiezione ileś tam wywrotek,ale ta ziemia nie jest jakas super, jest bardzo zachwaszcozna aktualne-takie klepisko jak ja to nazywam :/
Nie wiem co mam robić,musze więcej o trawniku poczytać bo chciałabym na prawde miec miękki dywan,a nie to co jest

Magda mam na imię
AnnaCh 11:10, 18 lip 2015

sarenka napisał(a)
U nas było nawiezione ileś tam wywrotek,ale ta ziemia nie jest jakas super, jest bardzo zachwaszcozna aktualne-takie klepisko jak ja to nazywam :/
Nie wiem co mam robić,musze więcej o trawniku poczytać bo chciałabym na prawde miec miękki dywan,a nie to co jest

Magda mam na imię

Magdo, bardzo mi miło
Wiesz, a może róbcie małymi fragmentami ten trawnik. My tak zaczynaliśmy. Robiliśmy po małym prostokącie, zaczynając od tyłu działki. Przód jeszcze nam został do zrobienia niestety.
Wyznacz sobie ile możecie zrobić np. w weekend. Przekopcie, wybierzcie śmieci i chwasty. Zagrabić ładnie, zasiać, uwałować i podlewać dużo. Za tydzień kolejny mały fragmencik i tak po kolei pójdzie. Całości od razu się nie da, no chyba że wynajmiesz firmę.
sarenka 11:13, 18 lip 2015

Fajny pomysł, tylko bywa,że weeknd skalda się u ans z 1 dnia co nie zmiania faktu,że chyba to zaproponuję męzowi. A jaką trawe wysiewaliście?
Gdzies czytałam,że ta z Iławy jest dobra, o jakiejś tez czytałam na literę G-ale nazwy nie pamietam
AnnaCh 11:21, 18 lip 2015

Myślę, że to jest najlepszy pomysł. Mój M też się na początku uparł, że całość od razu zrobi, no i skończyło się tak, że zanim nawiózł ziemię, to mu ten początek jak zaczynał zarósł chwastami Później robiliśmy kawałeczkami. Każdy metr zrobiony cieszy jak już się zieleni
Trawa na G to pewnie Graminex, bardzo dobra, ja taką siałam, jakaś sportową. Tylko wiesz u mnie to ciężko mówić, że mam ładny dywanik, bo pod tym lasem i z niekoszonymi działkami obok się wszystko rozsiewa strasznie, ale jak się pokosi i nie widać koniczynki, jest ładnie
sarenka 11:27, 18 lip 2015

U mnie to chwastów róznych od chwastnicy, koniczyne, rdest ptasi, gwiazdnice, babkę lancetowatą, pech, komosa, krwawnik,ostrożeń, skrzyp,mniszek-jakieś rózne odmiany jego chyba, różne trawy pokrzywa-choc to akurat najmniejsze zło bo będzie na kompost i nei wiem co jeszcze więc trzeba sie ogarnać szybko Musze tylko ziemię zamówić i szpadle naustrzyc mąz będzie musiał

edit
Tak czytam Aniu, że własciwie co kupujesz to najpierw dzielisz przed posadzeniem,a ja jakoś nigdy jeszcze nie robiłam tego. Nie mam odwagi bo sie boję,że padnie no i musiałabym wówczas na pewno posadzić razem z doniczką,żeby turkucie korzeni nie zniszczyły. Mam nadzieje,że moje przeżyją i za rok je porozdzielam i ja
AnnaCh 16:03, 18 lip 2015

U mnie też różności nie brakuje, ale już dałam sobie spokój z jakąś wielką walką z nimi. Posypuję trawę nawozem do trawników zachwaszczonych, mniszki wiosną trochę pousuwałam. Z chwastnicą walczyliśmy w zeszłym roku. Po prostu ją wyrywaliśmy i teraz już nie ma
AnnaCh 16:24, 18 lip 2015

No dobra mogę się pochwalić, pierwsze dwie cukinie wykorzystane
Gołąbki w innej wersji