Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Anusia 22:34, 16 lip 2015

O jak fajnie! Ja swój trawnik skosiłam dzisiaj.
Anusia 22:34, 16 lip 2015

Lawenda ładnie kwitnie.
AnnaCh 09:30, 17 lip 2015

Anusia napisał(a)
O jak fajnie! Ja swój trawnik skosiłam dzisiaj.

Aniu, no to nic tylko się cieszyć, bo upały zapowiadają i ciężko będzie teraz kosić. My może w weekend rozłożymy basen, bo Maryś wraca w niedzielę z kolonii, to będzie miała radochę

Anusia napisał(a)
Lawenda ładnie kwitnie.

To prawda, całkiem ładnie się wybrała, a sadziłam takie małe krzaczki. Nie spodziewałam się, że tak ładnie zakwitnie w tym roku. Niespodzianka
ewelaa74 15:49, 17 lip 2015

To jest ta lawenda z 6-paka z O? WOW! ale urosła.
A takie maluteńkie te krzaczuszki były SUPER! Masz rękę do roślin - szczególnie do OGÓRKÓW no i bobu

ewelaa74 15:52, 17 lip 2015

A odnośnie bobu, to może za Twoim przewodem w przyszłym roku też spróbuje zasadzić. Chyba nie odważyłam się, bo jak byłam mała to mama moja sadziła bób i było na nim tyle robaków (podejrzewam, że to były mszyce). I pamiętam ten obraz jak przez mgłę - tak mi zostały obawy.

Czy Ty jakoś szczególnie dbasz o bób? Czy on tak po prostu sobie rośnie, bez pryskania itp.?
Iggia 15:59, 17 lip 2015

ewelaa74 napisał(a)
A odnośnie bobu, to może za Twoim przewodem w przyszłym roku też spróbuje zasadzić. Chyba nie odważyłam się, bo jak byłam mała to mama moja sadziła bób i było na nim tyle robaków (podejrzewam, że to były mszyce). I pamiętam ten obraz jak przez mgłę - tak mi zostały obawy.

Czy Ty jakoś szczególnie dbasz o bób? Czy on tak po prostu sobie rośnie, bez pryskania itp.?

Ewela, z tego co wiem to bobowi wystarczy nienajgorsza ziemia, słońce, trochę wody no ale niestety na mszyce trzeba uważać. Najlepiej jak się pojawią trzeba czymś prysnąć. Gnojówką z pokrzyw, czosnkiem czy czymś innym. Bo inaczej mszyce za dużo zjedzą.

ja w tym roku tez pierwszy raz sadziłam i nawet się udał, więc za rok na pewno powtórzę i posadzę większą ilość niż w tym roku.
jolka 21:49, 17 lip 2015

Widzę zaawansowane uprawy warzywnicze Super! U mnie w warzywnych tematach się Mama specjalizuje a ja to jestem cienka w te klocki.

Miłego wieczorku Anusia
AnnaCh 21:50, 17 lip 2015

ewelaa74 napisał(a)
To jest ta lawenda z 6-paka z O? WOW! ale urosła.
A takie maluteńkie te krzaczuszki były SUPER! Masz rękę do roślin - szczególnie do OGÓRKÓW no i bobu

Ewelino, tak to ta sama lawenda Też jestem zszokowana, że tak ładnie jej idzie
Co do ogórków, to cały sprawa rozbija się o podlewanie. One bardzo lubią wodę, staram się codziennie podlewać. W zeszłym roku wszystkie słoiki ogórkowe (kiszone, w musztardzie, czy w chilli) robiłam ze swoich zbiorów

ewelaa74 napisał(a)

Czy Ty jakoś szczególnie dbasz o bób? Czy on tak po prostu sobie rośnie, bez pryskania itp.?)

Bób mam chyba 4 rok i nigdy nie było problemów. Niestety w tym roku nie obyło się bez mszyc i musiałam zrobić oprysk. Dałam niestety chemię, bo nie chciało mi się czegoś innego szukać i robić, ale za to efekt był natychmiastowy. Osobiście polecam, bo ja bardzo lubię
AnnaCh 21:53, 17 lip 2015

Iggia napisał(a)
Ewela, z tego co wiem to bobowi wystarczy nienajgorsza ziemia, słońce, trochę wody no ale niestety na mszyce trzeba uważać. Najlepiej jak się pojawią trzeba czymś prysnąć. Gnojówką z pokrzyw, czosnkiem czy czymś innym. Bo inaczej mszyce za dużo zjedzą.

ja w tym roku tez pierwszy raz sadziłam i nawet się udał, więc za rok na pewno powtórzę i posadzę większą ilość niż w tym roku.

Agnieszko sadź, bo warto Mnie bardzo cieszą własne warzywka. Wiem, że to mało opłacalne, ale tak to lubię. A w zeszłym roku, jak Jasio zaczął jeść zupki, to do później jesieni jadł tylko to co urosło u nas w ogródku (no może oprócz ziemniaków) I pił ciągle soczek marchewkowy
AnnaCh 21:55, 17 lip 2015

jolka napisał(a)
Widzę zaawansowane uprawy warzywnicze Super! U mnie w warzywnych tematach się Mama specjalizuje a ja to jestem cienka w te klocki.

Miłego wieczorku Anusia

E tam mi się też wydawało to skomplikowane, dopóki nie spróbowałam i coś mi tam urosło do schrupania Od tego czasu jestem uzależniona od warzywnika
Pozdrawiam Jolu