Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

Alicja169 12:44, 30 gru 2016

Złośliwość martwych przedmiotów.. znacie to ?
Najpierw aparat fotograficzny odmawia współpracy .. (pokonane)
Potem internet przestaje działać ... (nie do pokonania)

Jednakże siła woli i charakteru ! (sic) pozwala na podzielenie się z Wami radosną nowinką
..otóż moje ptaszęta dostały noworoczny prezent, w postaci urokliwego domku-karmnika.
Wszystko to za sprawą Agci z https://www.ogrodowisko.pl/watek/2792-ogrod-naturalny-pachnacy-lasem.
Tworzy ona przecudne maleńkie domki, w których mogą zamieszkać dobre duszki ogrodowe.
Mój (moich ptaszków) domek jest w tonacji lawendy, dopasowany do lawendowej rabaty i okien z lustrem.
Na razie ma lokalizację tymczasową, blisko domu , aby nie trzeba było daleko biegać w śniegu, w celu dosypania ziaren. Ale docelowo już eM ma zadanie przygotować ładny uchwyt (taki z wysięgnikiem), który przyczepiony będzie do muru, tam są bluszcze i cień, więc ptaszki będą mogły bez niepokoju posilać się w ekskluzywnej stołówce.
Mnie pozostaje podziękować pięknie Agacie, a ptaszkom życzyć smacznego Nowego Roku

Mala_Mi 14:46, 30 gru 2016

Superdomek

Alicja169 16:29, 30 gru 2016

Aniu ten domek przenosi nas w cudowny okres dzieciństwa, kiedy to bawiłam się lalkami, a tata pozbijał mi z deseczek mały domek,taki bez jednej ściany i sufitu, potem były tam mebelki i inne wyposażenie. W tym czasie nie było lukrowanych zabawek z Chin i każdy radził sobie jak potrafił, aby swoim dzieciom dać radość bawienia się. Ale które współczesne dziecko w to uwierzy?
Alicja169 16:34, 30 gru 2016

Zastanawiam się czy może to być taka koedukacyjna stołówka dla wielu gatunków, czy też posilać się tam będą tylko ptaszki jednego gatunku?
Nie znam się na obyczajach skrzydlatych, trzeba będzie skonsultować z Bogdzią.
AgataBC 17:36, 30 gru 2016

Dziękuję za miłe słowa, fajnie widzieć go już w użyciu
Co do różnorodności ptaków to zależy też jakie występują w okolicy i jaką karmę tam wsypiesz. Na początku może ich być niewiele, z czasem ptaszków będzie coraz więcej. Przyzwyczają się.
Pozdrawiam
Rumianka 18:59, 30 gru 2016

Witaj Alicjo w Twoim królestwie czarów...Zapętliłam się w Twoim wątku i nie mogę znaleźć ściany z pięknymi lustrzanymi oknami, pomóż mi proszę...Bardzo podoba mi się KWZWO, oszczędność czasu ...
Alicja169 20:13, 30 gru 2016

Rumianka napisał(a)
Witaj Alicjo w Twoim królestwie czarów...Zapętliłam się w Twoim wątku i nie mogę znaleźć ściany z pięknymi lustrzanymi oknami, pomóż mi proszę...Bardzo podoba mi się KWZWO, oszczędność czasu ...

Hej, witaj Rumianko
Czasem lubię takie żarciki w stylu KWZWO, bo wiem, że nie zawsze jest o czym pisać, a nie lubię o niczym
Miło, że lustra w oknach lub - jak wolisz - okna z lustrami, się podobają
Jeśli chcesz się przejrzeć to zajrzyj na str.

72,73,74,76,89,96 a także na 100 (chyba nie pomyliłam)

Wszystkiego Dobrego Na Nowy Rok!!
olga80 06:56, 02 sty 2017

Sama przyjemność dla ptaszków stołować się w takim pięknym domku
GorAna 15:01, 03 sty 2017

Alu, ależ stołówka, bajkowa, może zamieszkają w niej ogrodowe skrzaty
Pozdrawiam noworocznie
Mala_Mi 19:59, 04 sty 2017

Alicja169 napisał(a)
Zastanawiam się czy może to być taka koedukacyjna stołówka dla wielu gatunków, czy też posilać się tam będą tylko ptaszki jednego gatunku?
Nie znam się na obyczajach skrzydlatych, trzeba będzie skonsultować z Bogdzią.

Będzie koedukacyjna, ale ptaki muszą sie dowiedzieć, ze taka stołówka istnieje, najlepiej jak jest w pobliżu krzaków. Ptaki lubią mieć możliwość ucieczki w razie zagrożenia. Duże ptaki będą zjadać z ziemi to co rozsypały małe

Domki dla lalek musieliśmy robić sobie sami. Karton i co się dało udrzeć od mamy na firanki i inne prepitety do wyposażenia. Mebelki były z pudełek po zapałkach, ale ładnie oklejone papierem kolorowym. Dzieci musiały wykazać się wielka fantazją aby mieć super domek ..lepszy od innych koleżanek. Mnie zabawy lalkami w domek nudziły, natomiast uwielbiałam tworzyć domki i wyposażenie....