Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Matka 20:09, 10 sie 2015

I jeszcze zanudzę pytaniami: czy mocno podlewasz swoje hortki?czy one u Ciebie kwitną tak dlatego że mają tak wilgotno?bo ja mimo podlewania takich efektów chyba nigdy mieć nie będęzwłaszcza teraz jak takie upały i dalej suszami straszą?
Flower1 21:04, 10 sie 2015

Sama jestem ciekawa odpowiedzi ,dzisiaj tak sobie myslalam ile podlewasz te swoje pieknosci..
bozga 21:11, 10 sie 2015

Bogda napisał(a)
No, ja właśnie te młode teraz poszłam pociachaćmam 2 Pinky Winky...były na nich 2 pędy na krzyż-ciachnęłam więc do zera-zobaczymy. Jutro pójdę chyba za ciosem i przytnę Polary i Vanilijki-też są liche...od razu wsadziłam do ukorzenienia te patyki-czy dadzą radę się ukorzenić jeszcze?co z nimi?

To do zera to mam nadzieję, że tylko w przenośni , chyba zostawiłaś chociaż po jednym węźle ? Zresztą nie takie rzeczy robiłam i wychodziło dobrze, jakby co to moja w tym głowa żeby na wiosnę zaopatrzyć Cię w ładnie rozgałęzione sadzonki ( biorę odpowiedzialność na siebie ). Właśnie latałam jak oparzona po ogródku bo muszę na kilka dni wyjechać, zdążyłam przesadzić 2 hortki i 5 berberysów ( pozamieniałam je miejscami - złociste wymieniłam na czerwone, przy okazji-zamiast ziemi popiół, jeśli one ten brak wody przeżyły to przeżyją i moje przesadzanie. Zmieniłam też siedzibę trzem bukszpanom. Jakby co odezwę się dopiero w niedzielę
bozga 21:15, 10 sie 2015

Bogda napisał(a)
I jeszcze zanudzę pytaniami: czy mocno podlewasz swoje hortki?czy one u Ciebie kwitną tak dlatego że mają tak wilgotno?bo ja mimo podlewania takich efektów chyba nigdy mieć nie będęzwłaszcza teraz jak takie upały i dalej suszami straszą?

Wodę mają codziennie, nie ma co lać na zapas i obficie bo mają dosyć płytki system korzeniowy, ważne jest też podłoże, moje jest ciężkie, dobrze zatrzymuje wodę a jak pisałam torfu dodaję pod hortki niewiele.
Flower1 21:18, 10 sie 2015

ja tez swoje leje codziennie a co tam
A_gawa 21:20, 10 sie 2015

Łaaaaaaaaaaaaał!!!
Sama planowałaś swój ogród?

Coś pięknego...
bozga 21:30, 10 sie 2015

Jakie plany ? Jestem maniaczką przesadzania
Alicja169 21:46, 10 sie 2015

bozga napisał(a)

Małe krzaczki za drugim a nawet pierwszym- jak najniżej. Duże- środek krzewu wyższy- za trzecim, obwód niżej. Ten sposób jeśli krzew widoczny jest prawie z każdej strony, natomiast np. przy ogrodzeniu staram się zostawić wyżej z tyłu, niżej przód.

Witaj Bozga. Ciagle do Ciebie zaglądam. Twoja instrukcja jest bezcenna, szczególowa, bez watpliwości przydatna. W sam raz dla mnie, bez żadnego doświadczenia w uprawie hortensji. A warto je mieć i pomału powiększam stan posiadania tych pięknych roślin.
Pozwolisz, że przekopiuję tę instrukcję na swój wątek?
Ewik 21:51, 10 sie 2015

Powtarzam sie , ale co tam, wygląda cudnie
bozga 21:52, 10 sie 2015

Alicja169 napisał(a)

Witaj Bozga. Ciagle do Ciebie zaglądam. Twoja instrukcja jest bezcenna, szczególowa, bez watpliwości przydatna. W sam raz dla mnie, bez żadnego doświadczenia w uprawie hortensji. A warto je mieć i pomału powiększam stan posiadania tych pięknych roślin.
Pozwolisz, że przekopiuję tę instrukcję na swój wątek?

Nie ma sprawy ( a nawet poczułam coś w rodzaju dumy )