Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 17:28, 10 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Bożenko, czy potrafiłabyś zrobić listę hortensji o pełnych kwiatkach pod kątem kwitnięcia, od zakwitających najszybciej począwszy ?
Chociaż kilka znanych kandydatek

Jako pierwsza oczywiście Anabelka
zaraz po niej Diamantino
Dłuuuga przerwa
Prawie równocześnie Vanilka, Phantom, Magical Candle, Magical Moonlight, Sweet Summer, Diamant Rouge
po nich Little Lime
Limelight
I na końcu Polar Bear i Grandiflora

Taka była kolejność w tym roku w moim ogródku ( bardzo dużo zależy od stanowiska jak i od rejonu -w wielu ogródkach na ogrodowisku te same odmiany zakwitły wcześniej niż u mnie). Zaraz po Diamantino była Bombshell ale nie polecam.
Donia72 17:43, 10 sie 2015

Chyba sobie spiszę tę listę
Iwk4 18:01, 10 sie 2015

bozga napisał(a)

Jako pierwsza oczywiście Anabelka
zaraz po niej Diamantino
Dłuuuga przerwa
Prawie równocześnie Vanilka, Phantom, Magical Candle, Magical Moonlight, Sweet Summer, Diamant Rouge
po nich Little Lime
Limelight
I na końcu Polar Bear i Grandiflora

Taka była kolejność w tym roku w moim ogródku ( bardzo dużo zależy od stanowiska jak i od rejonu -w wielu ogródkach na ogrodowisku te same odmiany zakwitły wcześniej niż u mnie). Zaraz po Diamantino była Bombshell ale nie polecam.

Wielkie dzięki. A ta hortensja Diamantino warta jest grzechu? Nie znam jej
malgorzata_s... 18:22, 10 sie 2015

Bożenko Twoje hortki cudowne. Moje pomimo podlewania mają małe kwiaty i listki im wiszą smętnienie co wieczór.Pozdrawiam
bozga 18:27, 10 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Wielkie dzięki. A ta hortensja Diamantino warta jest grzechu? Nie znam jej

To moja faworytka
Diamantino na pierwszym planie, cudowna, bardzo polecam.

Matka 18:42, 10 sie 2015

bozga napisał(a)

Ewciu, nic się nie martw, ja w zeszłym tygodniu obcięłam wprawdzie Vanilkę bo się połamała w dość idiotyczny sposób i proszę- zainspirowana Twoim zapytaniem pognałam do doniczki sprawdzić co się dzieje. Te wszystkie zielone punkciki to nowe pędy ! Do zimy spokojnie zdrewnieją a hortka ślicznie się zagęści. A jakie tempo !

Idąc za ciosem chyba tak dzisiaj zrobię w pozostałych 6 donicach ( na razie są mało reprezentatywne mając po 5-6 pędów), tylko muszę gdzieś znaleźć miejsce, żeby je usunąć z widoku
Pozdrawiam

Bożenko, a na wiosnę wtedy znów przycinasz?moje kwitną, ale mają po 2/3 pędy-może też je teraz ciachnę?co myślisz?

czekam z sekatorem na Twoją odpowiedź
bozga 19:36, 10 sie 2015

Oczywiście, że je przytniemy ( na wiosnę też) U mnie pod sekator pójdzie teraz jeszcze pięć sztuk- obejrzałam kwiatostany- jakoś specjalnie mi ich nie żal- zresztą powtykam patyczki po kącikach w grunt z ukorzeniaczem i na pewno co nieco się rozmnoży. Reasumując- upieczemy 2 pieczenie na jednym ogniu
Kasya 19:47, 10 sie 2015

Masz taką ilosc hortkowych kwiatow ze jak parę zetniesz to nawet nikt nie zauwazy
agnieszka_m 19:47, 10 sie 2015

Bożenko piszesz że tniesz teraz a ja te moje młode żeby się rokszewiały też mogę teraz przyciąć czy młode lepiej do wiosny poczekać??
Matka 20:07, 10 sie 2015

No, ja właśnie te młode teraz poszłam pociachaćmam 2 Pinky Winky...były na nich 2 pędy na krzyż-ciachnęłam więc do zera-zobaczymy. Jutro pójdę chyba za ciosem i przytnę Polary i Vanilijki-też są liche...od razu wsadziłam do ukorzenienia te patyki-czy dadzą radę się ukorzenić jeszcze?co z nimi?