Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Kasik 22:05, 26 wrz 2015

Bożenko - przychodzę po poradę. Tydzień temu przesadzaliśmy hortensję GREAT STAR. Rosła u mnie od wiosny tamtego roku, wykopaliśmy delikatnie - bez problemu wyszła i bez szwanku. Posadzona 3 metry dalej, dołek zaprawiony w odpowiedni podłoże, a ona dziś pomimo podlewania wygląda jak zeschnięta.

Co robić? Pomóż.
bozga 22:07, 26 wrz 2015

Matka napisał(a)
Front, jak i całość, robi piorunujące wrażenie

Frontu pilnowały mi dwie nieodżałowane złociste katalpy z ogromnymi liśćmi,
to fotka z zeszłego roku, jedna już była złamana, ta widoczna na fotce niedługo też uległa wichurze ( a miałam zawsze takie piękne zwisające "fasolki") Będę próbować jeszcze raz To zadanie na koniec października bo muszę wykopać na chwilę część hortensji ( nie usunęłam w całości jednego korzenia)
bozga 22:13, 26 wrz 2015

Kasik napisał(a)
Bożenko - przychodzę po poradę. Tydzień temu przesadzaliśmy hortensję GREAT STAR. Rosła u mnie od wiosny tamtego roku, wykopaliśmy delikatnie - bez problemu wyszła i bez szwanku. Posadzona 3 metry dalej, dołek zaprawiony w odpowiedni podłoże, a ona dziś pomimo podlewania wygląda jak zeschnięta.

Co robić? Pomóż.

Miałam podobny problem, moja szybko zrzuciła liście ale o dziwo na wiosnę ruszyła bez problemu. Podlewaj dalej i raczej jestem 100% pewna, że to przejściowe (tyle tylko, że teraz widok nie będzie najprzyjemniejszy)
aga_podlasie 22:14, 26 wrz 2015

Witaj,
Świetny pomysł z tym sadzeniem nieparzyscie i wysadzaniem później co druga.
Doczekalas się fasolek na katalpie? Ja widywalam je tylko na południu Europy.
Przedogrodek cudowny, chciałabym,żeby któryś z moich sąsiadów zgapil go od Ciebie
bozga 22:21, 26 wrz 2015

Marga napisał(a)
I ja jeszcze nie zdążyłam kupić i posadzić hortek Może po niedzieli się uda.
Bożenko, zdjęcia ogrodu jak zwykle "powalają" na kolana

Dzięki, śpiesz się śpiesz z tymi hortensjami bo są na topie. Nie patrz na kwiaty czy wysokość pędów - mogą być brzydkie, najważniejsze, żeby miały sodolidne i w miarę symetryczne rozgałęzienia u dołu
Kasik 22:22, 26 wrz 2015

bozga napisał(a)

Miałam podobny problem, moja szybko zrzuciła liście ale o dziwo na wiosnę ruszyła bez problemu. Podlewaj dalej i raczej jestem 100% pewna, że to przejściowe (tyle tylko, że teraz widok nie będzie najprzyjemniejszy)

Dzięki Będę odwracać głowę, ale do wiosny poczekam.
bozga 22:27, 26 wrz 2015

aga_podlasie napisał(a)
Witaj,
Świetny pomysł z tym sadzeniem nieparzyscie i wysadzaniem później co druga.
Doczekalas się fasolek na katalpie? Ja widywalam je tylko na południu Europy.
Przedogrodek cudowny, chciałabym,żeby któryś z moich sąsiadów zgapil go od Ciebie

Pięknie kwitły i fasolki też były ( no może nie w takich ilościach jak widziałam np w Bułgarii)
A tak w ogóle to fajne zakupy zrobiłaś Pozdrawiam
aga_podlasie 22:31, 26 wrz 2015

Dzięki
Bułgaria, właśnie, tam są wielkie piękne katalpy. Jak byłam to jeszcze nie wiedziałam ja się toto nazywa ale podziwialam.
bozga 22:33, 26 wrz 2015

aga_podlasie napisał(a)
Dzięki
Bułgaria, właśnie, tam są wielkie piękne katalpy. Jak byłam to jeszcze nie wiedziałam ja się toto nazywa ale podziwialam.

Ja też wtedy nie wiedziłam co to jest
Marga 23:23, 26 wrz 2015

bozga napisał(a)

Dzięki, śpiesz się śpiesz z tymi hortensjami bo są na topie. Nie patrz na kwiaty czy wysokość pędów - mogą być brzydkie, najważniejsze, żeby miały sodolidne i w miarę symetryczne rozgałęzienia u dołu

Dzięki za radę Zrobię jak mówisz