Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

paulina_ns 10:34, 06 mar 2016

Bożenko planuje szpaler hortensji, miejsce słoneczne przez większą część dnia słońce, czy odmiana 'pinky winky' będzie się nadawała? Z doświadczenia wiem,że limelight super sobie radzi, ale chciałabym inna odmianę. Mam też vanilki, ale je całodzienne słonko przypala, więc musiały pójść do cienia.Moglabys mi doradzić, bo chcę zakupić, a szczerze powiedziawszy u mnie Cienia jak na lekarstwo.
paulina_ns 10:44, 06 mar 2016

Dodam jeszcze,że mam do wyboru 'polar bear' i ' bobo' która najlepsza będzie do pełnego słońca. Z góry dziękuję za odp
bozga 17:57, 06 mar 2016

jona napisał(a)
Bożenko mam do przesadzenia hortensję. Już można czy za wcześnie?

Trochę za wcześnie, jeszcze ze 2 tygodnie
bozga 17:59, 06 mar 2016

Tesska napisał(a)
ja tez dziekuje za instrukcje w poniedziaek działam , chciałam sie zapytac a kiedy tniemy berberysy czerwone?

Już trzeba ciąć, moje wypuszczają już listki, musowo w najbliższych dniach cięcie ( to kłucie mnie przeraża )
bozga 18:05, 06 mar 2016

paulina_ns napisał(a)
Bożenko planuje szpaler hortensji, miejsce słoneczne przez większą część dnia słońce, czy odmiana 'pinky winky' będzie się nadawała? Z doświadczenia wiem,że limelight super sobie radzi, ale chciałabym inna odmianę. Mam też vanilki, ale je całodzienne słonko przypala, więc musiały pójść do cienia.Moglabys mi doradzić, bo chcę zakupić, a szczerze powiedziawszy u mnie Cienia jak na lekarstwo.

Pinky Winky jak najbardziej, jest to zresztą jedna z moich ulubionych hortensji i wyraźnie pięknieje z roku na rok
bozga 18:10, 06 mar 2016

paulina_ns napisał(a)
Dodam jeszcze,że mam do wyboru 'polar bear' i ' bobo' która najlepsza będzie do pełnego słońca. Z góry dziękuję za odp

Na temat tych odmian na razie trudno mi się jednoznacznie wypowiedzieć, Bobo wypadła fatalnie w tym roku,rosła w pełnym słońcu i jednak rzadko podlewana bo za "płotem" a Polar Bear pokazała kwiaty dopiero jesienią- było to jednak wtórne do moich cięć celem uformowania krzaka.
Pawlus 18:13, 06 mar 2016

Jaką hortensję możesz mi jeszcze zaproponować oprócz tych które mam: Limelight, Grandiflora, Tardiva, Vanilla Fraise, Little Lime, Bobo, Strong Anabelle?

Szukam jakiejś "innej" nad staw a nie chcę sadzić bardzo podobnych.
paulina_ns 18:13, 06 mar 2016

bozga napisał(a)

Pinky Winky jak najbardziej, jest to zresztą jedna z moich ulubionych hortensji i wyraźnie pięknieje z roku na rok

Boska i już zamówiona do tego wzięłam jeszcze 2 szt bobo na próbę. Dziękuję za informację
Karol99 18:20, 06 mar 2016

Piękna jest. Chyba tez musze ją kupić.
bozga 18:22, 06 mar 2016

Oczywiście macham do Wszystkich odwiedzających .W ogródku nie wiem co się dzieje bo wczoraj cały dzień byłam w pracy a dzisiaj dopiero co wróciłam z wyprawy do miasta wojewódzkiego. Cel- zakup nawozów, kupiłam niewiele, jednak ceny powalają . Informacja dla miłośników róż- bardzo ładny asortyment w Ca (market budowlany), uległam pokusie i kupiłam Chopina i Nevadę- posadzę chyba na kominie