Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

AgataP 19:36, 07 mar 2016

Bożenko dzięki Tobie podjęłam decyzję - będzie szpaler jednorodny z limelight

Mam Vanilki, a w tym roku dołączam zadołowane na jesieni Sundey Fraise i Diamant Rouge. Na tej rabacie rosną z rozchodnikami, rozplenicami i żurawkami. W tym roku dalsze dosadzenia tam będę robić.

A szpaler ma być wytchnieniem dla wzroku, bo z boku i ja mam ogród cukierkowy, kolorowy - bylinówka na długości 25 metrów jak na razie, przechodzi w założoną w tamtym roku różankę. Myślę że za 3-4 lata będzie można już czym się pochwalić
Kasya 19:41, 07 mar 2016

zastanawiam sie jak ulozyc krzaki roznych hortek zeby bylo dobrze...
mozesz cos podpowiedziec ?
jak u ciebie sa polaczone rozne odmiany ?
bozga 19:46, 07 mar 2016

Kasya napisał(a)
zastanawiam sie jak ulozyc krzaki roznych hortek zeby bylo dobrze...
mozesz cos podpowiedziec ?
jak u ciebie sa polaczone rozne odmiany ?

Niestety metodą prób i błędów, bo albo za wysoka z przodu albo za szeroka i ugniata sąsiedztwo, albo na tyle podobne do siebie, że się zlewają- dlatego wielokrotnie przesadzałam , ale już z grubsza "jarzę" więc mogę coś podpowiedzieć, podaj tylko odmiany, które chciałabyś połączyć
violinek 19:54, 07 mar 2016

Mam jeszcze jedno pytanie ..oby ostatnie hahaha co do ciecia ...czy dobrze sobie wymyslilam , ze skoro tak nisko sa przyciete to nowe odrosty wychodza od korzenia ?
Pewnie to pytanie retoryczne ..ale jam ciemna blondynka
Serdecznosci
Kasya 19:54, 07 mar 2016

bozga napisał(a)

Niestety metodą prób i błędów, bo albo za wysoka z przodu albo za szeroka i ugniata sąsiedztwo, albo na tyle podobne do siebie, że się zlewają- dlatego wielokrotnie przesadzałam , ale już z grubsza "jarzę" więc mogę coś podpowiedzieć, podaj tylko odmiany, które chciałabyś połączyć

no niestety jest ich duzo
a miejace mam na 2 rabatach, na jednej zmieszcza sie 3 a na drugiej 5 szt

annabelle
pinky winky
lady pink
candelight
limelight
sundae fraise x 2
bobo 1 lub 2

nie wiem jak je poprzeplatac
bozga 20:05, 07 mar 2016

violinek napisał(a)
Mam jeszcze jedno pytanie ..oby ostatnie hahaha co do ciecia ...czy dobrze sobie wymyslilam , ze skoro tak nisko sa przyciete to nowe odrosty wychodza od korzenia ?
Pewnie to pytanie retoryczne ..ale jam ciemna blondynka
Serdecznosci

W przypadku bukietowych zdarza się to ale bardzo rzadko, generalnie rozgałęziają się z oczka tuz poniżej cięcia a w przypadku krzewiastych- przede wszystkim Anabelek to dużo nowych pędów wybija rzeczywiście z ziemi, mam zamiar w tym tygodniu wykopać jedną Anabelkę za płytko posadzoną i pokażę dokładnie o co chodzi ( oczywiście wsadzę ją z powrotem tylko pogłębię dołek )
violinek 20:08, 07 mar 2016

Ufff Dziekuje Kochana
bozga 20:20, 07 mar 2016

Kasya napisał(a)

no niestety jest ich duzo
a miejace mam na 2 rabatach, na jednej zmieszcza sie 3 a na drugiej 5 szt

annabelle
pinky winky
lady pink
candelight
limelight
sundae fraise x 2
bobo 1 lub 2

nie wiem jak je poprzeplatac

Ja widzę takie połaczenia ( Limelight, pełna i najwyzsza , przed nią niższa ażurowa ale rozłoźysta Pinky Vinky, z boków niziutka i pełna Bobo

lub Anabelka , obok pink Lady ( powinna być docelowo dosyć duża)i Candelight, w nogach Anabelki niska Sundae Fraise.

Na szczęście są to odmiany, które wyraźnie się od siebie różnią, więc można kombinować, najważniejsze, żeby pamiętać o wielkości Limelight i, że Bobo i Sundae Fraise to odmiany bardziej karłowe. Powodzenia
agata19762 20:31, 07 mar 2016

Jesteś skarbnicą wiedzy Bożenko.
bozga 20:34, 07 mar 2016

agata19762 napisał(a)
Jesteś skarbnicą wiedzy Bożenko.

Bardzo wybiórczą, hortensjową