Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

aniasmyk 14:52, 10 kwi 2016

Piękne są! Limelight jest duża nie? Dorasta do 3m wysokości? A Lime lime do metra? Czy one przebarwiają się na różowo?
bozga 15:07, 10 kwi 2016

aniasmyk napisał(a)
Piękne są! Limelight jest duża nie? Dorasta do 3m wysokości? A Lime lime do metra? Czy one przebarwiają się na różowo?

Wymiary się zgadzają, obie odmiany przebarwiają się na różowo, w końcówce wyglądają tak
Little Lime

Limelight ( tu akurat forma pienna)

aniasmyk 15:43, 10 kwi 2016

Hmm to już wiem dlaczego ich nie chciałam
Ewa777 19:02, 10 kwi 2016

Też kupiłam sobie ciemierniki w tym samym sklepie co Ty
Peruagatka 08:06, 11 kwi 2016

Dzien dobry,
Przeczytalam caly watek - przepiekny ogrod i przepiekne hortensje!

Czy korzystajac z twej wiedzy i praktyki moglabym poprosic o podpowiedz..
Mysle o posadzeniu krzakow hortensji w szpalerze. Miejsce mocniej zacienione. Czy wedlug ciebie z cieniem poradzi sobie lepiej hortensja limelight czy vanille frais, bo o tych odmianach mysle?
Bede wdzieczna za twoje sugestie.
Agata
bozga 11:39, 12 kwi 2016

Peruagatka napisał(a)
Dzien dobry,
Przeczytalam caly watek - przepiekny ogrod i przepiekne hortensje!

Czy korzystajac z twej wiedzy i praktyki moglabym poprosic o podpowiedz..
Mysle o posadzeniu krzakow hortensji w szpalerze. Miejsce mocniej zacienione. Czy wedlug ciebie z cieniem poradzi sobie lepiej hortensja limelight czy vanille frais, bo o tych odmianach mysle?
Bede wdzieczna za twoje sugestie.
Agata

Trudne pytanie, generalnie obie te hortensje lubią słońce ( albo lekkie zacienienie), spodziewam się wydłużonych pędów i późniejszego kwitnienia, żadna z nich nie ma przewagi nad drugą w tym przypadku.
bozga 11:49, 12 kwi 2016

U mnie drugi i niestety ostatni dzień urlopu, w ogródku wszystkie duże roboty wykonane, wieczorem pozostało mi tylko nawiezienie trawnika. Zabrałam się za część przedogródka dotąd zaniedbywaną i wysuszoną, czeka mnie dużo roboty, posuwam się max 1,5 metra dziennie, w tym tempie do majówki powinnam zdążyć. Praca możliwa tylko do 15-tej ,później niestety więcej czasu spędzam na pogaduszkach z przechodniami, dobrze jeśli choć trochę komentarze są życzliwe ale bywają niestety i bardzo kąśliwe.
Mimo, że pochmurnie to i tak wiosennie, nie ma co się przejmować

bozga 11:53, 12 kwi 2016

A to część o której mowa

bozga 12:00, 12 kwi 2016

Mam nadzieję, że za rok będzie równie reprezentacyjna jak ta część ( przesadziłam tylko zewnętrzną Limelight ze szpaleru z uwagi na notoryczne obskubywanie, w jej miejsce poszła piórkówka)

A teraz dość już obijania się, wracam do ogródka, przeleciał lekki deszzcyk, raczej nie powinno mi to przeszkadzać. Serdecznie pozdrawiam
BasiaLT 12:06, 12 kwi 2016

Pięknie u ciebie. Widać że masa pracy odwalona. A tych co rzucają kąśliwe uwagi zagoń do roboty hi hi Krytykować to zawsze najłatwiej. Pozdrawiam