Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Pola 12:00, 15 maj 2016

Dzięki za zdjęcia wspominkowe, fajnie takie porównanie oglądać.
ewsyg 12:02, 15 maj 2016

Bożenko, faktycznie masz rękę do roślin, myślę, że też serce. One to czują. Jak to dobrze, że córka była głodna bo ogród na tym zyskał. Ja raz poszłam na zakupy do Tesco i stał tam rodek cały we mszycach. Zrobiło mi się go bardzo żal i go kupiłam, zaopiekowałam się nim i teraz jest cudny. Mam pytanie, czy kalina to odmiana Watanabe ? Pytam bo taka posadziłam i sięga mi do kostek Jeżeli tak to napisz jak szybko rośnie. Pozdrawiam Bożenko. Pokazuj swój piękny ogród jak najczęściej
bozga 12:26, 15 maj 2016

szemusia napisał(a)
Bożenko, mam problem z hortensją Magica Monnlight (pytałam wczoraj ale chyba mój post zawieruszył się w tłumie, więc ośmielam się pukać do Ciebe ponownie).
Zauważyłam, że część zielonych pędów zaczęła zamierać, jakby więdnąć. Po dokładnym obejrzeniu okazało się, ze niektóre gałązki są miękkie, a po naciśnięciu wypływa z nich zielona maź. Pozostałe krzaczki na razie ok. Co to może być? I jak temu zarazić???
Szkoda mi tej hortki, bo ma już kilka lat i pięknie kwitnie

Nie spotkałam się z takim problemem, obstawiam uszkodzenie przymrozkami, mimo, że te pędy są skazane na stratę niedługo w ich miejsce powinny się pojawić nowe jeśli tylko pęd zdrewniały wygląda normalnie .
bozga 12:32, 15 maj 2016

To kalina Watanabe, pokrój bardzo rozłożysty, pagodowy, roślina zagęszcza się też samoistnie od dołu bo wypuszcza dużo podziemnych rozłogów dających początek nowym roślinom ( właściwie gotowe sadzonki). Zajmuje dużo miejsca, moja ma już ponad 2 metry szerokości, nie choruje i nie przemarza.
ewsyg 12:37, 15 maj 2016

A jak szybko rośnie, duże ma roczne przyrosty ? Trochę zaniepokoiły mnie te podziemne rozłogi Chyba ja wsadzę w dużą donicę, którą wkopię do ziemi.
bozga 12:46, 15 maj 2016

A to klon Odessanum, mam dwa, niestety zaskoczyły mnie swoją wielkością, próbowałam je przycinać ( tylko późna jesień lub styczeń bo inaczej strasznie płacze), poza oszpeceniem na niewiele się to zdało. Drzewo do dużych ogrodów, w tej chwili podcinam tylko gałęzie nadmiernie opadające w dół, przewiduję cięcie odmładzające piłą raz na kilka lat.
Bardzo dużym plusem jest utrzymujący się prawie cały sezon złocisty kolor liści.

Zupełnie inaczej jest z klonem Flamingo, idealnie nadaje się do cięcia nawet zwykłym sekatorem, bardzo na tym zyskuje, zachowuje przez to kulistą koronę, wytwarza mnóstwo nowych przyrostów a to właśnie one bało- różowe są jego największą atrakcją
szemusia 12:46, 15 maj 2016

bozga napisał(a)

Nie spotkałam się z takim problemem, obstawiam uszkodzenie przymrozkami, mimo, że te pędy są skazane na stratę niedługo w ich miejsce powinny się pojawić nowe jeśli tylko pęd zdrewniały wygląda normalnie .

Dziękuję za odpowiedź
Właśnie pędy zdrewniałe są miękkie, jakby gniły... Więdną i opadają pędy zielone. Czy może to być oznaką choroby grzybowej? POczytałam o szarej pleśni...
Zastanawiam się, jak walczyć o ten krzaczek. W poniedziałek kupię oprysk, ale nie wiem, czy wycinać te chore pędy...
bozga 12:49, 15 maj 2016

ewsyg napisał(a)
A jak szybko rośnie, duże ma roczne przyrosty ? Trochę zaniepokoiły mnie te podziemne rozłogi Chyba ja wsadzę w dużą donicę, którą wkopię do ziemi.

Na wysokość przyrasta dość wolno, głównie na szerokość 30-40 cm , a o rozłogi się nie martw, grzebałam pod nim, są bardzo łatwe do usunięcia, będziesz miała sadzonki na prezenty
bozga 12:52, 15 maj 2016

szemusia napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź
Właśnie pędy zdrewniałe są miękkie, jakby gniły... Więdną i opadają pędy zielone. Czy może to być oznaką choroby grzybowej? POczytałam o szarej pleśni...
Zastanawiam się, jak walczyć o ten krzaczek. W poniedziałek kupię oprysk, ale nie wiem, czy wycinać te chore pędy...

Usuń tuż przy oczku, a jeśli chodzi o środek p/grzybiczy to przede wszystkim do podlania, nie spotkałam się z szarą pleśnią u hortensji bukietowej ale "choroby książek nie czytają" i zawsze może nas coś zaskoczyć

Poprawka,źle przeczytałam, czyli pędy zdrewniałe też są zajęte- to już większy kłopot, koniecznie przytnij z dużym zapasem tkanki zdrowej ,prawdopodobnie będzie bardzo nisko ale sprzyja to też odmłodzeniu rośliny a piszesz, że krzaczek ma kilka lat, no i podlanie środkiem grzybobójczym .
bozga 13:06, 15 maj 2016

Na razie muszę zająć się domem, do spotkania wieczorem
Wracam jeszcze na chwilę do wisterii ( tak wygląda z balkonu )

Na ostatniej fotce inna odmiana, która niestety kwitnie już po wypuszczeniu liści, 2 lata temu przesadziłam ją z innego miejsca bo wpełzała na wszystko dookoła, w zeszłym roku wyglądało, że nie przeżyje a teraz wyraźnie widać, że jednak zdecydowała się pozostać w moim ogródku , formuję ją na drzewko

A to moje nowe , którymi zamierzam opleść taras z tyłu, splotę je razem, na razie nie miałam czasu ich posadzić