Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

iwcia 20:00, 17 maj 2016

bozga napisał(a)

Każda z przytoczonych hortensji pięknie będzie się prezentowała w szpalerze . Najbardziej podobna do Limelight jest Magical Candle. Mam poasadzony szpalerek ( bo młodziutkie) z Diamantino- mam nadzieję, że w tym roku bedzie go już można pokazać Diamantino niższa, pozostałe wyższe Sztywne pędy i gęste kwiatostany to niestety nie nasza zasługa a po prostu cecha charakterstyczna dla danej odmiany i przy wyborze należy dokładnie zapoznać się z opisem pędów i kwiatostanów zanim zdecydujemy się na konkretną roślinę. Unikniemy w ten sposób rozczarowań i zbędnych zabiegów korekcyjnych

w takim razie chyba zdecyduję się na magical candle. dziękuję za wyczerpująca odpowiedź
bozga 20:24, 17 maj 2016

frezja napisał(a)
Co z tym fantem zrobić ? taką odnogę sobie wypuściła od korzenia

Jak to co? Ciesz się, gotowa sadzonka Ja na wiosnę przeważnie je zostawiam, jest to bardzo charakterystyczne dla Anabelek, jesienią odgarniam ziemię od strony głównego krzaka szukając początku pędu i odcinam go od rośliny macierzystej. Później staram się w miarę delikatnie podważyć młodą roślinkę i chociaż z niewielką ilością ziemi na korzeniach przenieść w nowe miejsce Jak nie chcesz czekać do jesieni to spokojnie po deszczu możesz ten zabieg wykonać teraz. Warto się też zastanowić, czy warto go w ogóle usunąć bo w ten sposób krzak Anabelki przybiera na masie i ostatecznie o taki efekt nam chodzi
aga_podlasie 20:26, 17 maj 2016

A jakiego nawozu używasz do Anabelek? Też Magicznej Siły?
bozga 20:27, 17 maj 2016

aga_podlasie napisał(a)
A jakiego nawozu używasz do Anabelek? Też Magicznej Siły?

To podstawa
Ale tak na poważnie to w marcu dostają pierwszą dawkę ( był to w tym roku jakiś nawóz granulowany-tutaj producent nie ma znaczenia grunt , żeby był granulowany do hortensji i wymieszany w ramach oszczędności z Azofoską ( mam tych krzaków po prostu bardzo dużo). Teraz po raz pierwszy dałam magiczną siłę dość nietypowo bo po prostu sypałam maleńką łyżeczkę pod każdy krzaczek mając nadzieję, że obfite opady ją rozpuszczą. Następna porcja będzie jednak rozpuszczona jak należy w konewce Anabelki dostają w tym okresie więćej
aga_podlasie 20:30, 17 maj 2016

bozga napisał(a)

To podstawa

Moje też się dopominają, takie żółtawe liście, bardziej niż zielone. To chyba trzeba nawozić, nie?
bozga 20:40, 17 maj 2016

aga_podlasie napisał(a)

Moje też się dopominają, takie żółtawe liście, bardziej niż zielone. To chyba trzeba nawozić, nie?

Tak, właśnie tak
Pluszakowa 20:54, 17 maj 2016

Dzięki slę buziaki
frezja 21:06, 17 maj 2016

bozga napisał(a)

Jak to co? Ciesz się, gotowa sadzonka Ja na wiosnę przeważnie je zostawiam, jest to bardzo charakterystyczne dla Anabelek, jesienią odgarniam ziemię od strony głównego krzaka szukając początku pędu i odcinam go od rośliny macierzystej. Później staram się w miarę delikatnie podważyć młodą roślinkę i chociaż z niewielką ilością ziemi na korzeniach przenieść w nowe miejsce Jak nie chcesz czekać do jesieni to spokojnie po deszczu możesz ten zabieg wykonać teraz. Warto się też zastanowić, czy warto go w ogóle usunąć bo w ten sposób krzak Anabelki przybiera na masie i ostatecznie o taki efekt nam chodzi

To super...tak myślałam, ale wolę się upewnić u mistrza. Zaskoczona jestem, ze typujesz jako Anabel..ale z tymi oznaczeniami od nich to wszystko może się zdarzyć. Ta jedna wyjątkowo wybujała..zobacz

Jutro spojrzę na kartkę.
bozga 21:18, 17 maj 2016

frezja napisał(a)

To super...tak myślałam, ale wolę się upewnić u mistrza. Zaskoczona jestem, ze typujesz jako Anabel..ale z tymi oznaczeniami od nich to wszystko może się zdarzyć. Ta jedna wyjątkowo wybujała..zobacz

Jutro spojrzę na kartkę.

Ha , złapałaś mnie, nawet nie pomyślałam o innej odmianie Od razu miałam skojarzenie z Anabelką ale rzeczywiście może nie być to Anabelka, ale inna krzewiasta ( w moim ogródku identycznie rozmnaża się też np Sterilis). Jestem bardzo ciekawa co napiszesz
olga80 21:19, 17 maj 2016

Dziękuje Bożenko za odpowiedź w moim wątku.Pozdrawiam