Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

mirkaka 19:14, 26 maj 2015

bozga napisał(a)
Tak aktualnie mniej więcej wyglądają moje hortensje ( i w donicach i w gruncie)

Renhy

Polar Bear (donica) i Strong Anabelle

Hayes Starburst

Little Lime

Bożenko, obok Little Lime, taka trawka żółto zielona-co to za cudo?
Zgadzam się z Bogumiłą że u nas na pomorzu wszytko dużo późniejsze ale za to cieszymy oczy dwa razy, najpierw u Was i potem u nas
bozga 21:09, 26 maj 2015

O ile dobrze pamiętam to trzęślica ( chyba , że ktoś mądrzejszy mnie poprawi)

Oto jej inne odsłony ( zdjęcia robione już o zmierzchu, w słońcu jest bardziej żółta)
Na pierwszej fotce najstarszy tzw matecznik, który wielkokrotnie dzieliłam.
Z trawki jestem bardzo zadowolona , rośnie szybko i co najważniejsze w kępie, zimuje bez problemu, Starsze egzemplarze się przewieszają, młode sterczące.

ewellinka 07:44, 27 maj 2015

Cześć piękny ogrod, hortensje boskie
ewellinka 07:46, 27 maj 2015

Mam pytanie, ile miejsca zajmują dorosłe hortensje ( vanille fraise) co ile najlepiej je sadzić by sie nie stykały, i czy one szybko rosną?
danuta_szwajcer 08:47, 27 maj 2015

Bardzo mi się podoba pomysł przycinania perukowca, super się prezentuje, muszę zobaczyć co u mnie da się z nim zrobić. No i Wenus zachwycaOstrogowiec też wart grzechu Bardzo pięknie u CiebiePozdrawiam
aga_podlasie 11:12, 27 maj 2015

Dobrze, że trafiłam na Twój komentarz odnośnie wiązu, bo od jakiegoś czasu miałam na takie wiązy chęć. Ale jak przeczytałam, to już mi minęło
zawitka 12:29, 27 maj 2015

Bożenko gdybyś mogła zajrzeć do mnie mam pytanie a nie chcę Ci dużo pisać ??????Pozdrawiam
Imienniczka 17:57, 27 maj 2015

Przepiękny ogród, zachwycam się hortensjami
bozga 21:04, 27 maj 2015

Dzięki za odwiedziny, sorki, że z opóźnieniem odpowiem na pytania ale dopiero co wróciłam do domu

Te kwiaty to dla Was kochani ogrodnicy:

bozga 21:15, 27 maj 2015

ewellinka napisał(a)
Mam pytanie, ile miejsca zajmują dorosłe hortensje ( vanille fraise) co ile najlepiej je sadzić by sie nie stykały, i czy one szybko rosną?

Ja mam posadzone mniej więcej co 70 cm, dopóki były małe wydawała się to optymlna odległość ale teraz jest to zdecydowanie za gęsto. Dorosły krzak zajmuje na szerokość około metra w fazie kwitnienia, należy wziąć też pod uwagę tendencję do pokładania, gdy kwiaty są już duże. Żeby krzak z każdej strony był dobrze widoczny to trzeba sadzić nawet co 1,5 metra ( wszystko zależy od gustu). Ja raczej jestem za gęściejszym sadzeniem i po kilku latach wysadzeniem co drugiej rośliny ( bardzo dobrze znoszą przesadzanie), należy tylko pamiętać , że ten sposób dobrze się sprawdza przy nieparzystej liczbie roślin. Pozdrawiam