Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Kawa 12:31, 31 maj 2016

Bożenko cudnie
już jestem upewniona że połączenie krzewuszki i hortensji jest ok
Jamroczek 14:12, 31 maj 2016

Witam serdecznie mam pytanie. czy klon odessanum jest szczepiony? Bardzo mi sie podoba ale trochę boję się wielkości moze zaszczepiony jest łatwiejszy do opanowania.
pozdrawiam Asia
bozga 21:13, 31 maj 2016

Dziękuję za miłe komentarze, podziękowanie nietypowe bo różane ( Zresztą zostałam namówiona na róże na Ogrodowisku, winni się domyślą )
Te wystartowały z kwitnieniem jako pierwsze, krzaczki jeszcze malutkie

Kristallperle

Caribia

Ascot
bozga 21:19, 31 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Bozga czy nie testowałaś ogrodowych Endless Summer i everbloom? U mnie wyglada, ze everbloom przezimowania bez okrycia i ma całe zielone pędy. Endless summer okaże się jak kwitnie na tegorocznych pędach...

Tych nie mam, natomiast bardzo polecam Bodensee, rośnie mega szybko, sama pędami które dotykały do ziemi się ukorzeniła ( aż w 3 miejscach, odetnę dopiero jesienią, niech nabierają mocy), przezimowała idelanie, każdy pęd zakończony kwiatostanem, podobnie bezproblemowa okazała się Bavaria, jedną miałam w gruncie, drugą w donicy ( dwie- bo chcę jedną z nich przerobić na niebiesko)obie w bardzo dobrym stanie z wyraźnymi pąkami
Bodensee

bozga 21:25, 31 maj 2016

Jamroczek napisał(a)
Witam serdecznie mam pytanie. czy klon odessanum jest szczepiony? Bardzo mi sie podoba ale trochę boję się wielkości moze zaszczepiony jest łatwiejszy do opanowania.
pozdrawiam Asia

mój niestety nie , piękne drzewo, niewątpliwie atrakcyjny żółty akcent w ogrodzie ale tylko do dużych ogrodów, cięcie na różne sposoby na niewiele się zdało, ( mam 2 sztuki) w tej chwili jedno z nich jest niewiele niższe od domu.
bozga 21:34, 31 maj 2016

Cały dzień lało,sprawdzam prognozę na niemieckiej stronie dla Frankfurtu( sprawdza się u mnie co do joty) ma od 23:00 znowu lać więc idę rzucić nawóz do powojników bo jeszcze nie dostały)
Hortensja pnąca i pierwsze kwiaty piwonii

ewsyg 21:47, 31 maj 2016

Bożenko z miłą chęcią obejrzałam Twój ogród, zresztą ciągle tu zaglądam chociaż nie zawsze zostawiam ślad. U mnie pierwsze hortensje pokazują pąki kwiatowe.
monteverde 22:31, 31 maj 2016

Mądra kobieto proszę powiedz co to za horti, bo tyle lat tylko mogę się domyślać

zdjęcia z sierpnia i września tamtego roku potem usunę dzięki
bozga 23:01, 31 maj 2016

monteverde napisał(a)
Mądra kobieto proszę powiedz co to za horti, bo tyle lat tylko mogę się domyślać

zdjęcia z sierpnia i września tamtego roku potem usunę dzięki

Nie usuwaj, mi nie przeszkadza , Z ażurowymi jest duży kłopot jeśli kupimy hortensję bez oznaczenia- bo różnią się nieraz tylko drobiazgami, obstawiam Tardivę, troszkę liście zbijają z tropu ale są już jesienne i mogą tak wyglądać, jak tylko pojawią się kwiatostany to porównamy moją i Twoją- może będzie ciut bliżej rozwiązania zagadki
Gosiek33 08:08, 01 cze 2016

bozga, proszę czy mogłabyś do mnie podskoczyć i obejrzeć mojego derenia?

i powiedz czym piwonie karmisz, że takie piękne są?