Witam serdecznie mam pytanie. czy klon odessanum jest szczepiony? Bardzo mi sie podoba ale trochę boję się wielkości moze zaszczepiony jest łatwiejszy do opanowania.
pozdrawiam Asia
Dziękuję za miłe komentarze, podziękowanie nietypowe bo różane ( Zresztą zostałam namówiona na róże na Ogrodowisku, winni się domyślą )
Te wystartowały z kwitnieniem jako pierwsze, krzaczki jeszcze malutkie
Tych nie mam, natomiast bardzo polecam Bodensee, rośnie mega szybko, sama pędami które dotykały do ziemi się ukorzeniła ( aż w 3 miejscach, odetnę dopiero jesienią, niech nabierają mocy), przezimowała idelanie, każdy pęd zakończony kwiatostanem, podobnie bezproblemowa okazała się Bavaria, jedną miałam w gruncie, drugą w donicy ( dwie- bo chcę jedną z nich przerobić na niebiesko)obie w bardzo dobrym stanie z wyraźnymi pąkami
Bodensee
mój niestety nie , piękne drzewo, niewątpliwie atrakcyjny żółty akcent w ogrodzie ale tylko do dużych ogrodów, cięcie na różne sposoby na niewiele się zdało, ( mam 2 sztuki) w tej chwili jedno z nich jest niewiele niższe od domu.
Cały dzień lało,sprawdzam prognozę na niemieckiej stronie dla Frankfurtu( sprawdza się u mnie co do joty) ma od 23:00 znowu lać więc idę rzucić nawóz do powojników bo jeszcze nie dostały)
Hortensja pnąca i pierwsze kwiaty piwonii
Bożenko z miłą chęcią obejrzałam Twój ogród, zresztą ciągle tu zaglądam chociaż nie zawsze zostawiam ślad. U mnie pierwsze hortensje pokazują pąki kwiatowe.
Nie usuwaj, mi nie przeszkadza , Z ażurowymi jest duży kłopot jeśli kupimy hortensję bez oznaczenia- bo różnią się nieraz tylko drobiazgami, obstawiam Tardivę, troszkę liście zbijają z tropu ale są już jesienne i mogą tak wyglądać, jak tylko pojawią się kwiatostany to porównamy moją i Twoją- może będzie ciut bliżej rozwiązania zagadki