Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

anna_g 23:25, 04 cze 2016

Bożenko - miałam się odezwać dopiero po przejściu całego wątku ale obawiam się że wtedy mogę mieć zbyt dużo do napisania
Po pierwsze witam Ktoś mi powiedział żebym zajrzała do Twojego wątku i zajrzałam i zostałam i codziennie tu zaglądam i zachwycam się ale o tym wszystkim dopiero Ci napiszę
Teraz jestem na 220 stronie gdzie prezentujesz swoje derenie - zakochałam się w nich tutaj u Ciebie - zakochałam na zabój - i choć pewnie będzie tu jeden - to po prostu 'mus mieć'.Mam pytanie o derenie- polecasz Satomi jak czytałam wcześniej - piękny - wszystkie piękne kurcze. Drugi który mnie zauroczył to Milky Way. Proszę powiedz mi jak szybko one rosną (te dwa), który bardziej poleciłabyś dla niedoświadczonego w dereniach ogrodnika i gdzie je kupowałaś? i - dlaczego ich cena (w internecie) jest taka różna- od 30 zlotych (roślinę ok 60 cm) do nawet 200 (w skrajnych przypadkach), czy one mogą być szczepione bądź nie? po jakim czasie kwitną ? Już trochę o nich wiem bo poczytałam ale internet internetem a Ty je masz nacodzien. Baaaardzo Cię proszę i przepraszam jeśli te wiadomości już gdzieś są - nie jestem w stanie wszystkiego zapamiętać Pozdrawiam serdecznie i wracam do czytania i oglądania
bozga 09:57, 05 cze 2016

Witam w niedzielny poranek
Oczywiście kawa w dłoń i na ogród, fotki w zalanym już słońcem ogrodzie trochę trudno jednak robić, chyba muszę się przerzucić na niedzielne wieczorki
Zaczynam od szczytu mojego lenistwa, czyli jak najgorzej można potraktować patyczki hortensjowe ( miały zostać wysłane, nawet zeschniętych kwiatów nie ucięłam, nie mówiąc już w jaki sposób zostały wetknięte do ziemi). Ale hortensje mnie kochają i są to 100 % ukorzenione patyczki, na fotce nie widać wybijających tez niżej zielonych pąków z każdego węzła

I samosiejki, których jest pełno zwłaszcza pomiędzy kostkami
To na pewno Bombshell

A takie skórzaste liście może mieć tylko Tardiva, czas na przeprowadzkę w bardziej godne miejsce
bozga 10:00, 05 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)
bozga mam pytanie w zasadzie głupie - ukorzeniające się patyki hortensji wypuściły listki, niektóre z nich zawiązały pęki kwiatowe - na logikę wyłamać je?

poza uszczyknięciem za2-3 parą listków nie podejmuj żadnych działań, usunięcie kwiatostanu nie ma nic wspólnego ze wzmocnieniem rośliny, możesz oczywiście uszczyknąć ale służy to tylko uzyskaniu dobrze rozkrzewionej podstawy krzewu
Gosiek33 10:12, 05 cze 2016

dzięki
bozga 10:15, 05 cze 2016

Derenie to droga kolekcja, za jakość i wielkość krzewu ( drzewka)się płaci. Początkowo rosną bardzo wolno i im mniejsze tym bardziej podatne na przemarzanie. Po różnych przygodach z tą grupą roślin jedno jest pewne- zawsze kupujemy okaz, który nosi ślady kwitnienia ! W innym przypadku możemy poczekać sobie kilka lat na kwiaty.

Co do odmian, które bym poleciła to ( wg kolejności na fotkach)
Weisse Fountain, Teutonia, China Girl i Snow Flurry
Mają piękny pokrój i bardzo długo kwitną, do tej chwili każda z tych odmian cieszy jeszcze oczy

Milky Way bardzo popularny w szkółkach, ładny krzew ale delikatne podsadki trochę giną wizualnie przy bardzo ażurowym pokroju, z bliska jest piękny, z daleka juz niekoniecznie
bozga 10:34, 05 cze 2016

Róże The Fairy wiosną przycięte tuż nad ziemią ( robię tak co dwa lata bo inaczej by mi zarosły ścieżkę, odrobinkę później wtedy kwitną, mają nowe towarzystwo- młodziutkie Diamant Rouge, dla których to stanowisko w pełnym słońcu jest wymarzone ( 9 róż, 10 hortensji, spodziewam się ciekawego efektu) wcześniej był tu płomyk szydlasty ale stopniowo przenoszę go na przedpłocie

Strong Anabelle mają już ponad 120 cm wysokości i piękne pąki, znowu wołają o dokarmianie

Anabelki rywalizują z hortensją Polestar jeśli chodzi o pierwszeństwo kwitnienia

frezja 10:39, 05 cze 2016

bozga napisał(a)

Anabelki rywalizują z hortensją Polestar jeśli chodzi o pierwszeństwo kwitnienia

To będzie pokaz..lecę moje dokarmić
bozga 10:39, 05 cze 2016

Padło jeszcze pytanie o to drzewko- to wiąz kolumnowy, kochają go niestety wszelkie "robaki " , wymaga oprysku, na razie jest mały ale co będzie jak osiągnie kilka metrów Ale jest przepiękny i wymaga bardzo mało miejsca

bozga 10:45, 05 cze 2016

Jeszcze trochę ogólnych fotek i muszę skoczyć do kuchni

bozga 10:50, 05 cze 2016