Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Pszczelarnia 15:57, 10 sie 2016

Dz.

Warta uwagi ta Jane - Little Lime. Chodzi mi jeszcze po głowie Pinky Winky ze względu na ten ażur.
bozga 15:58, 10 sie 2016

Jest sporo pytań o identyfikację hortensji, oczywiście będę zaglądać ale tutaj przytoczę kilka wskazówek do samodzielnej interpretacji ( wcale nie jest łatwo zidentyfikować hortensję na zdjęciu)
Pokażę te łatwiejsze czyli o zbitym ( lub jak kto woli pełnym )kwiatostanie, te drugie to ażurowe. Nie będę używać sformułowań przewaga kwiatów płonnych czy płodnych bo to nie działa na wyobraźnię Pochmurnie, więc kolor niezależny od ustawienia aparatu

Zacznę od Limelight, kwiatostan zbity, ciężki, lekko może się rozluźniać u podstawy ( bardzo szerokiej), kolor niejednolity - różne odcienie zieleni (im płatki młodsze tym bardziej zielone ). Przebarwia się na brudny róż ( intensywność przebarwienia zależna od odczynu gleby)

bozga 16:13, 10 sie 2016

Teraz kolej na Vanille Fraise

Kwiatostan dość luźny zwłaszcza u starszych krzewów, młode bywają bardzo jednolite i mogą wprowadzać w błąd. Na początku wyrazista biel -przebarwia się w charakterystyczny sposób

A tak wygląda młodziutka
bozga 16:24, 10 sie 2016

Bardzo charakterystyczna Little Lime, najbardziej zielona, kolor jednolity ślicznie się przebarwia

I też bardzo charakterystyczna Sundae Fraise ( kwiatostan długi, stożkowy) Kwiatostany u obu odmian oczywiście dość małe, dostosowane do wielkości krzewów ( odmiany karłowe)

bozga 16:36, 10 sie 2016

Silver Dollar też bardzo charakterystyczna, wyraźnie żółto- cytrynowy odcień niespotykany u innych hortensji, przebarwia się na brudny róż ( zamieszczam aktualne fotki, więc nie na wszystkich zestawieniach będą już przebarwienia- uwaga ogólna )

Sweet Summer- czysto biała, kwiatostan bardzo jednolity, tylko na początku przebarwia się się podobnie jak Vanilka
bozga 16:42, 10 sie 2016

Phantom w różnych odsłonach, fotki jednoczasowe a jaka różnica w zależności od stanowiska

Słoneczne

Lekko zacienione
bozga 16:56, 10 sie 2016

No i bardzo różnorodna Magical Moonlight , rozpiętość rozmiarów bardzo duża, im większy tym większe "poduszeczki" u dołu, zielonkawa,dość charakterystyczne są dobrze widoczne stosunkowo duże zielone listki na szczycie kwiatostanu -najbardziej widoczne na dużych kwiatostanach ( są spotykane u innych odmian ale nigdy tak wyraziście)

To też Magical Moonlight
bozga 17:02, 10 sie 2016

I z daleka bardzo podobna do niej Polar Bear ( podobny odcień). Bardzo charakterystyczną cechą sa karbowane płatki i drobne ząbki na kwiatkach ( uwaga- nie na wszystkich !, karbowanie najlepiej widoczne na początku, później płatki robią się gładsze

bozga 17:14, 10 sie 2016

Diamantino - bardzo duży kwiatostan z najbardziej chyba rozbudowanymi "poduszeczkami", przebarwia się zielonkawo- różowo

No i Grandiflora ale mam egzemplarz po cięciu odmładzającym, które pokazywałam w swoim wątku, ogólnie kwiat będzie ciut inny i dużo większy, odcień jaśniejszy niż Limelight ale mimo wszystko najbardziej charakterystyczną cechą tej odmiany jest przewieszanie się

Pokazałam chyba wszystkie odmiany "zbite" powszechnie dostępne poza Magical Candle bo moja dopiero pokazała pąki
Mam nadzieję, że powyższe zestawienie będzie Wam pomocne
A teraz jadę do kina, jak urlop to urlop
Pszczelarnia 17:28, 10 sie 2016

To po kinie prosimy nieśmiało o odmiany "ażurowe". Jakież jest moje zdumienie 'Silver Dollar' wcale nie jest Silver, coś mi się wydawało, że ma taki metaliczno-różowy błysk.