Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Urszulla 09:38, 12 sie 2016

teraz Madżenka postawiła wyzwanie ale dobrze bo jest tak dużo tych odmian bukietowych a rzeczywiście pomyłek w sprzedaży też masa a tu można zaglądnąć do Ciebie na cała historię każdej odmiany jeszcze przy każdym kwiatku przydało się zdjęcie całego krzewu- chodzi o porównanie wielkości. Cudny ten hortensjowy wątek
będę kibicowała za stworzeniem może blogu? albo jakiejś innej formy zima to fajny czas na takie rzeczy
BasiaLT 11:13, 12 sie 2016

Super jest ta hortensjowa ściąga
AsiaK_Z 12:18, 12 sie 2016

Bożenko, odesłała mnie do Ciebie Toszka Mam hortensję, prawdopodobnie to Anabell. Jest wielka, a kwiatów jak na lekarstwo. Nie wiem jaka była wcześniej, bo ogród kupiliśmy dopiero we wrześniu ubr. Wtedy była ścięta w kwadrat, jak żywopłot .
Co z nią robić? podlewana, nawożona magiczną... i nic. Tu początek lipca , a tu już sierpień
Na lipcowym zdjęciu widać też, że są dwa gatunki, patrząc na liście.
Bożenko, poradź coś proszę Co dalej?
Pozdrawiam serdecznie

bozga 13:45, 15 sie 2016

Donia72 napisał(a)
Witaj Bożenko Dziś kupiłam sobie hortensję "Phantom". Posadziłam ją na rabacie ze szmaragdami i ta rabata jest wysypana korą. Czy może ona rosnąć w korze? I jaka ona jest? jakieś szczególne wymagania ma?

Kora jak najbardziej odpowiednia A Phantom to śliczna odmiana, kwiatostany różne w zależności od stanowiska , bardzo dobra na formy pienne, pędy sztywne, pod ciężarem kwiatów nie rozchylają się na boki

bozga 14:00, 15 sie 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Bożenko, odesłała mnie do Ciebie Toszka Mam hortensję, prawdopodobnie to Anabell. Jest wielka, a kwiatów jak na lekarstwo. Nie wiem jaka była wcześniej, bo ogród kupiliśmy dopiero we wrześniu ubr. Wtedy była ścięta w kwadrat, jak żywopłot .
Co z nią robić? podlewana, nawożona magiczną... i nic. Tu początek lipca , a tu już sierpień
Na lipcowym zdjęciu widać też, że są dwa gatunki, patrząc na liście.
Bożenko, poradź coś proszę Co dalej?
Pozdrawiam serdecznie

Wyraźnie 2 różne krzaki posadzone razem i to bardzo wprowadza w błąd, tym bardziej, że akurat są to ujęcia z których niejasno wynika z którymi liśćmi wiązać kwiat.Raczej nie mam wątpliwosci, że jeden z nich to dla mnie typowa Anabelka ale jak dla mnie przekarmiona, masa liści , kwiatostany drobne ( wyraźnie zastosowano jakieś nawożenie nieprzystosowane do potrzeb hortensji.
Kwiatostany Anabelek, zwłaszcza jak pojawiają się późno mogą być nawet znacznie zniekształcone i daleko odbiegać od typowej kuli
Dobrze to widać na dzisiejszych fotkach,Anabelki nadal próbują wypuszczać nowe kwiatostany

Ale większość oczywiście wygląda tak

Co do Twoich okazów ja bym je rozdzieliła ale bardzo bym się zdziwiła gdybyś chciała się ich pozbyć, są bardzo dorodne i na pewno przy właściwej pielęgnacji odwdzięczą się pięknym kwitnieniem ( nie wypowiadam się na temat tego niższego bo pokazałaś tylko liście )
bozga 14:12, 15 sie 2016

Zapraszam do ogródka, pogoda niestabilna , krótkie tylko przebłyski słońca a zapraszam dzisiaj wyjątkowo bo prawie osobiście

bozga 14:18, 15 sie 2016

Wracam za 15 min bo coś mi się chyba przypala w kuchni
Nallar 14:31, 15 sie 2016

Jak miło Cię zobaczyć. Pięknie wyglądasz na tle tego hortensjowego gąszczu.
Karol99 14:42, 15 sie 2016

Ale masz śliczne hortensje! Niesamowite
Flower1 14:55, 15 sie 2016

bozga napisał(a)
Zapraszam do ogródka, pogoda niestabilna , krótkie tylko przebłyski słońca a zapraszam dzisiaj wyjątkowo bo prawie osobiście

Bożenko cudownie u Ciebie, Twój ogród jest jedyny w swoim rodzaju. Uwielbiam tu zagladać pozrdawiam serdecznie.