Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

agata19762 21:44, 09 sie 2016

bozga napisał(a)

A dziękuję to jest najpiękniejszy okres w moim ogrodzie, dla niektórych kiczowato a dla mnie baśniowo ( tylko księżniczka nieco starsza )

Kochana Kobieto stworzyłaś piękny i nietuzinkowy ogród !!! Już Ci to pisałam wcześniej.
Twój ogród ciągle zachwyca.
dla mnie jest mega inspiracją !!!

Bardzo podoba mi się to co napisałaś wcześniej.
Pozdrawiam Cię Bożenko
wrobelki 22:02, 09 sie 2016

Uwielbiam oglądać te cotygodniowe galerie u Ciebie
inka74 22:16, 09 sie 2016

Bożenko - masz jeden z najpiękniejszych baśniowych ogrodów. Ogród taki do którego z przyjemnością się wraca i wraca i nie ma się go dosyć. Ja jak stosuję terapię twoją Hortensjadą czyli po prostu oglądanie pisma obrazkowego coby oko i duszę nacieszyć, to od razu mam lepszy humor. Tak jak dziś - pięknie masz po prostu. Potem idę z rana do moich hortek i pokazuję twoje na wzór coby rosły a sąsiedzi mają darmowy kabaret, że baba z kwiatkami gada i telefonem straszy. Pozdrawiam i proszę o więcej zdjęć.
olga80 22:23, 09 sie 2016

bozga napisał(a)

A dziękuję to jest najpiękniejszy okres w moim ogrodzie, dla niektórych kiczowato a dla mnie baśniowo ( tylko księżniczka nieco starsza )

kiczowato ??? Bożenko toć to raj na ziemi uwielbiam Twój ogród jest cudowny i czasami zdjęcia po 10 razy oglądam nawet mój M się zachwycał jak mu pokazałam ile masz hortek
m_gocha 22:45, 09 sie 2016

Bożenko! Niesamowite hortensje... tak niesamowite, że... prawie nierealne Cudne! Ciekawa jestem reakcji ludzi przechodzących/przejeżdzających koło Twojego ogrodu (i przedogródka)?
Krys 09:41, 10 sie 2016

Bozenko to ze zachwycam sie Twoim ogrodem to wiesz i chciała bym choc w czesci miec podobny do Twojego i masz niesamowita umiejstnosc komponowania roslin do hortek,odpowiedz o Wojsławicach u mnie,pozdrawiam
Pszczelarnia 10:48, 10 sie 2016

Kiczowato? No coś Ty, Bożeno! Myślę, że Twój ogród to wzór.

Ja z inną sprawą przyszłam: tak sobie myślę i myślę i chcę się poradzić.
Posadziłam 3 magnolie ('Betty') w przepisowych odstępach (jako plecy dla rabaty różanej). I pomiędzy nimi mam wolne miejsca (źle się kosi) i chcę posadzić hortensje (na czas rozrośnięcia się magnolii i utworzenia przez nie ściany) - będzie zgodne siedlisko i wymagania właściwe. Nie wiem, jakie wybrać "naj". Wiem, że nie 'Limelight', nie 'Rehny ('Vanilla Fraise'), nie 'Tardiva' (mam je już w znacznych ilościach). Możesz mi coś podpowiedzieć? Myślę o 'Phantomie', bo 'Silver Dollar' jednak jest za metaliczny dla mnie.

Myślę też o 'Rensun' ('Sundae Fraise'). Czy one pasują do 'Rehny' - będą bowiem w jednym kadrze (w 2 rabatach ale na jednej linii patrzenia). Są chyba niskie? I kwitną wcześnie (czerwiec-lipiec - a więc będą konkurencją dla róż tego wolę uniknąć).
Same dylematy.
Dziękuję.
Donia72 14:05, 10 sie 2016

Bożenko, będąc na urlopie widziałam bardzo ciekawą odmianę hortensji. Listki miała zielone z białą obwódką, a kwiaty białe, ale takie jak u hortensji piłkowanej. Czy znasz taką odmianę?
bozga 15:34, 10 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Kiczowato? No coś Ty, Bożeno! Myślę, że Twój ogród to wzór.

Ja z inną sprawą przyszłam: tak sobie myślę i myślę i chcę się poradzić.
Posadziłam 3 magnolie ('Betty') w przepisowych odstępach (jako plecy dla rabaty różanej). I pomiędzy nimi mam wolne miejsca (źle się kosi) i chcę posadzić hortensje (na czas rozrośnięcia się magnolii i utworzenia przez nie ściany) - będzie zgodne siedlisko i wymagania właściwe. Nie wiem, jakie wybrać "naj". Wiem, że nie 'Limelight', nie 'Rehny ('Vanilla Fraise'), nie 'Tardiva' (mam je już w znacznych ilościach). Możesz mi coś podpowiedzieć? Myślę o 'Phantomie', bo 'Silver Dollar' jednak jest za metaliczny dla mnie.

Myślę też o 'Rensun' ('Sundae Fraise'). Czy one pasują do 'Rehny' - będą bowiem w jednym kadrze (w 2 rabatach ale na jednej linii patrzenia). Są chyba niskie? I kwitną wcześnie (czerwiec-lipiec - a więc będą konkurencją dla róż tego wolę uniknąć).
Same dylematy.
Dziękuję.

Pytanie jakiej wysokości chcesz mieć te hortensje, jeśli wyższe to oczywiści Phantom, jeśli niższe to Rensun ale ja wybrałabym jednak Little Lime, bardzo oryginalna na każdym etapie kwitnienia a co do "pasowania" to przytoczę moją fotkę zeszłoroczną ( Renhy i Little Lime w duecie- prawda, że urocze ? )
bozga 15:37, 10 sie 2016

Donia72 napisał(a)
Bożenko, będąc na urlopie widziałam bardzo ciekawą odmianę hortensji. Listki miała zielone z białą obwódką, a kwiaty białe, ale takie jak u hortensji piłkowanej. Czy znasz taką odmianę?

To dopiero pytanie A fotkę masz ? Jak całe Ogrodowisko zacznie myśleć to ją zidentyfikujemy Pierwsza rzecz to na pewno jest to hortensja ogrodowa