Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

natka098 17:43, 11 sie 2016

bozga napisał(a)

Z pod hortensji wyłania się piękna roślinka, to jakaś odmiana rozchodnika? Ma cudne listki, chcę ją Poproszę o nazwę
Madzenka 18:30, 11 sie 2016

Bajeczny ogród.
Może założysz wątek Encyklopedia hortensji? Znakomite opisy pomagające w identyfikacji
Filemon24 20:11, 11 sie 2016

Proszę o pomoc w identyfikacji hortensji kupiona niekwitnąca i bez podpisu, zakwitła po dwóch latach od posadzenia, ale nie wiem co to moze być za odmiana bo raczej w tych "koronkowych" hortensjach mniej gustuje. Ty masz wszystkie odmiany bukietówek więc mam nadzieje, że dasz radę rozpoznać
bozga 20:50, 11 sie 2016

natka098 napisał(a)

Z pod hortensji wyłania się piękna roślinka, to jakaś odmiana rozchodnika? Ma cudne listki, chcę ją Poproszę o nazwę

Rozchodnik Mediovariegatum
bozga 21:06, 11 sie 2016

Filemon24 napisał(a)
Proszę o pomoc w identyfikacji hortensji kupiona niekwitnąca i bez podpisu, zakwitła po dwóch latach od posadzenia, ale nie wiem co to moze być za odmiana bo raczej w tych "koronkowych" hortensjach mniej gustuje. Ty masz wszystkie odmiany bukietówek więc mam nadzieje, że dasz radę rozpoznać

Ta grupa hortensji jest znacznie trudniejsza do identyfikacji. Pierwsza myśl Tardiva (kwiatostan długi, stosunkowo wąski, ostro zakończony, wyraźnie ciemnozielone liście ( pomińmy milczeniem obecność srebrzystego nalotu- ja już zaczęłam u swoich widzieć go chyba oczyma wyobraźni ). Rozumiem, że fotka aktualna więc zrobiłam obchód swoich licząc na to samo stadium rozwoju i pasują tylko dwie- oczywiście Tradiva ale bardzo podobna, choć kwiatostan ciut krótszy Pee Wee. Zobaczymy jak będzie się przebarwiać i znowu porównamy

Tardiva na dzień dzisiejszy ( moje krzaki większe ale są już kilkuletnie)

Pee Wee

Bardzo dużo hortensji ażurowych właśnie tak wygląda na początku, dopiero później zaczynają się większe różnice
Donia72 22:16, 11 sie 2016

Witaj Bożenko Dziś kupiłam sobie hortensję "Phantom". Posadziłam ją na rabacie ze szmaragdami i ta rabata jest wysypana korą. Czy może ona rosnąć w korze? I jaka ona jest? jakieś szczególne wymagania ma?
Gosiek33 22:20, 11 sie 2016

bozga napisał(a)

Nauczka na przyszłość

rewelacyjne połączenie, pozwolisz, że spapuguję? muszę chyba moje hortensje nim podsadzić a mam dwie odmiany - Aureovariegatum jeden żółty, drugi biały

Jakąś katorżniczą pracę wykonałaś - wykopałaś całego wiąza?
Kawa 08:07, 12 sie 2016

Bożenko kofffam takie odwracanie uwagi od problemów jakie pokazujesz
szkoda wiąza bo piękny ale jak trzeba to trzeba ...
macham niezmiennie zuroczona twoim ogrodem
ewsyg 08:40, 12 sie 2016

Bożenko, dla Ciebie kwiatuszek na dzień dobry

Filemon24 08:54, 12 sie 2016

Dziękuje Bożenko za odpowiedź ta moja była większa ale ojciec mi ją połamał jak fundament robił :/ ciekawe właśnie jak ta moja się przebarwi....