Proszę o pomoc w identyfikacji hortensji kupiona niekwitnąca i bez podpisu, zakwitła po dwóch latach od posadzenia, ale nie wiem co to moze być za odmiana bo raczej w tych "koronkowych" hortensjach mniej gustuje. Ty masz wszystkie odmiany bukietówek więc mam nadzieje, że dasz radę rozpoznać
Ta grupa hortensji jest znacznie trudniejsza do identyfikacji. Pierwsza myśl Tardiva (kwiatostan długi, stosunkowo wąski, ostro zakończony, wyraźnie ciemnozielone liście ( pomińmy milczeniem obecność srebrzystego nalotu- ja już zaczęłam u swoich widzieć go chyba oczyma wyobraźni ). Rozumiem, że fotka aktualna więc zrobiłam obchód swoich licząc na to samo stadium rozwoju i pasują tylko dwie- oczywiście Tradiva ale bardzo podobna, choć kwiatostan ciut krótszy Pee Wee. Zobaczymy jak będzie się przebarwiać i znowu porównamy
Tardiva na dzień dzisiejszy ( moje krzaki większe ale są już kilkuletnie)
Pee Wee
Bardzo dużo hortensji ażurowych właśnie tak wygląda na początku, dopiero później zaczynają się większe różnice
Witaj Bożenko Dziś kupiłam sobie hortensję "Phantom". Posadziłam ją na rabacie ze szmaragdami i ta rabata jest wysypana korą. Czy może ona rosnąć w korze? I jaka ona jest? jakieś szczególne wymagania ma?
rewelacyjne połączenie, pozwolisz, że spapuguję? muszę chyba moje hortensje nim podsadzić a mam dwie odmiany - Aureovariegatum jeden żółty, drugi biały
Jakąś katorżniczą pracę wykonałaś - wykopałaś całego wiąza?
Bożenko kofffam takie odwracanie uwagi od problemów jakie pokazujesz
szkoda wiąza bo piękny ale jak trzeba to trzeba ...
macham niezmiennie zuroczona twoim ogrodem