Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

hindsight 20:10, 18 sie 2016

Dorota123 napisał(a)
Jak się nazywa hortensja pierwsza od bramy, ta najbardziej przebarwiona na różowo. Na pewno gdzieś już pisałaś, ale poproszę jeszcze raz.

To chyba Vaniille Fraise.
asiak 20:10, 18 sie 2016

Bajkowo
bozga 08:51, 19 sie 2016

Mira104 napisał(a)
Bożenko kiedy najlepiej przesadzać hortensje?

Jak mus to w każdej chwili tylko trzeba później pilnować nawodnienia,jeśli planowo to jednak najlepiej jesienią- można już zacząć jak kwiatostany zbrązowieją. Sadzonki z doniczek- pora sadzenia nie ma żadnego ograniczenia poza skutą mrozem ziemią
bozga 08:54, 19 sie 2016

Dorota123 napisał(a)
Jak się nazywa hortensja pierwsza od bramy, ta najbardziej przebarwiona na różowo. Na pewno gdzieś już pisałaś, ale poproszę jeszcze raz.

To Vanilka

Filemon24 08:55, 19 sie 2016

ile nowych sadzonek mam do ciebie pytanko ostatnio byłam w szkółce Państwa Szmitów i mieli nową odmianę hortensji ( niestety zapomniałam nazwę) pochodna od vanille fraise tylko z mocnymi pędami tak że ma się nie pokładać masz może tą odmianę?
bozga 09:11, 19 sie 2016

Alicja169 napisał(a)
Bożenko, dzięki.
Chodzi o bukietowe, czyli rozumiem że kwiat obciąć a gałazki prosto do gruntu?

Dokładnie, nie masz nic do stracenia bo i tak poszłyby do kosza, jeśli masz ukorzeniacz do pędów zdrewniałych to też zastosuj, wprawdzie nie ta pora ale hortensje potrafią zaskakiwać
powinny mniej więcej wyglądać tak

Skoro jestem w moim roślinnym szpitaliku pokażę "przypadek "Diamant Rouge, większość pędów połamana przez moje zwierzaki, ocalały tylko dwa , w miejscu uszkodzenia oczywiście dużo nowych młodziutkich pędów ale te dwa pierwotne odwdzięczyły się niesamowicie rozbudowanym jak na tą odmianę kwiatostanem , za chwilę zacznie się przebarwiać. Za miesiąc wróci w swoje dawne miejsce

A tak wygląda jej równolatka ( rośliny młodziutkie)

jest też okazja pokazania jak bardzo himeryczna jest Bobo, dwa krzaki dopiero wypuszczają pączki gdy inne już prawie przekwitają

olga80 09:16, 19 sie 2016

Bożenko masz cudownie, zakochałam się w Twoim ogrodzie Pochwalę się tylko,że wczoraj dokupiłam kolejne hortki Polar Bear i Sweet Summer
bozga 09:22, 19 sie 2016

Filemon24 napisał(a)
ile nowych sadzonek mam do ciebie pytanko ostatnio byłam w szkółce Państwa Szmitów i mieli nową odmianę hortensji ( niestety zapomniałam nazwę) pochodna od vanille fraise tylko z mocnymi pędami tak że ma się nie pokładać masz może tą odmianę?

Na to wygląda, że nie mam i nic mi tez nie przychodzi do głowy, Vanilka z wiekiem pokłada się coraz mniej, należy tylko pamiętać o dokładnym wycinaniu wszystkich drobnych pędów wiosną, Sundae Fraise też się pokłada. Zaciekawiłaś mnie tą informacją, trzeba przeprowadzić śledztwo

bozga 09:23, 19 sie 2016

olga80 napisał(a)
Bożenko masz cudownie, zakochałam się w Twoim ogrodzie Pochwalę się tylko,że wczoraj dokupiłam kolejne hortki Polar Bear i Sweet Summer

Będziesz zadowolona, piękne odmiany
Na pierwszym planie główka Sweet Summer
kasja83 09:28, 19 sie 2016

bozga napisał(a)
A jeszcze to bo żal nie pokazać i już zmykam

Umarłam-jesteś teraz niekwestionowaną królową ze swoimi hortensjami!!Bogactwo kwiecia atakuje mi oczy.

Mam jeszcze Bożenko pytanie formalne dot. nawożenia hortensji-zasilam swoje Magiczną siłą dwa razy w mcu-do kiedy tak robić??Czy wraz z nadchodzącą jesienią zmienić coś?