Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

wiolcia12 11:50, 29 maj 2017

A czy w takim razie mogę ten plastik wymienić na agrowłókninę? Myślę w kontekście kamyka bądź kory - żeby po jakimś czasie nie wbiło mi się to wszystko w ziemię?
skarabeusz 12:27, 29 maj 2017

Wiolcia12
Moim skromnym zdaniem: Nie jest to duża powierzchnia, ja nie kładłabym żadnej maty.
"W kontekście kamyka bądź kory" to korę wiatr wywieje, a kamień tam nie pasuje.
Jak posadzisz rośliny, nie będziesz potrzebować mat, a poza tym są piękne zadarniające rośliny, byliny, nawet zimozielone i na pewno coś ładnego stworzysz.

Jarzyna 13:36, 29 maj 2017

Witajcie Proszę o pomoc w zagospodarowaniu tej rabaty. Rośnie na niej duża brzoza i sosna i świerk = susza i cień. Na brzegach posadziłam kulki danica, przed nimi po lewej stronie rośnie runianka ( posadzona tej wiosny więc jeszcze mizerna), z przodu przed kulkami są żółte żurawki, które też słabo rosną, mimo, że słońce jest tam tylko do około 11.00. Za kulkami posadziłam rozplenicę i jeżówki. Wiosną przed żurawkami rosną tam szafirki.
Mam problem z wymyśleniem rośliny, którą można by posadzić pod brzozą, aby nie było tam tak pusto i żeby dała kolorowe tło dla roślin z przodu. Ładnie wyglądałaby perowskia? ale chyba za mało słońca dla niej. Pomożecie?
szi 15:00, 29 maj 2017

Witam
Poproszę o radę w sprawie mojej rabaty porażki.
Plan był taki, że pod trzmielinami miał się rozrosnąć pięknie konwalnik i niestety klapa bo 20 szt. konwalnika nie dało rady przetrwać w tych warunkach. Nie wiem czy zmarzł, bo go nie okryłam a ziemia w tej rabatce jakaś taka sypka, że aż korzenie wyszły na wierzch, czy miał za mokro w każdym razie zostały niedobitki, które planuję przesadzić w jakiś kąt może coś z nich jeszcze będzie. Tu przed domem nie widzę dla nich szansy choć bardzo mi się podoba, na wiosnę miały pojawiać się dodatkowo bardzo ciemne tulipany (prawie się udało choć część okazała się czerwonych i jakiś różowych a zakupione jako ciemny fiolet (zaznaczyłam które to i robią wypad) i teraz prośba o pomoc chciałabym tam coś jednolitego, zielonego chyba nie zimozielonego bo mam dosyć skubania carexów coś co szybko startuje i jest na tyle wysokie że nie widać liści po tulipanach i czosnkach np, jakaś turzyca palmowa. Dodam, że tam jest cały dzień mega słońce.

Teraz to się prezentuje tak, czyli obraz nędzy i rozpaczy

a już było tak fajnie jesienią
skarabeusz 15:38, 29 maj 2017

Jarzyna
Na początek podcięłabym sosnę i brzozę, a na blaszak puściła bluszcz.

frezja 17:08, 29 maj 2017

szi napisał(a)
Witam
Poproszę o radę w sprawie mojej rabaty porażki.

Posadziłabym lawendę lub szałwię. U mnie jedno i drugie też pod trzmielinami; pomiędzy trawki.
ragsmom 17:50, 29 maj 2017

witam serdecznie
wzdłuż płotu oddzielającego działkę od drogi, w odległości 1 m mam posadzony szpaler hotensji limelight w rozstawie co 1 m. Droga za płotem jest piaszczysta, przejeżdzające samochody nieprawdopodobnie kurzą - M. nalega ab wcisnąć coś pomiędzy płot a hotensje co będzie stanowić osłonę przed tym kurzem. Pytanie co mogłoby to być - warunek aby rosło szybko,i robiło ładne tło dla limek. Gleba przeciętna, mam kompost, przed posadzeniem zaprawię dołki, płot od południa mniej więcej do wieczora zacienia ten obszar . Nie wykluczam przesadzenia szpalera hortensji nieco dalej od płotu, aby ten nowy żywopłot miał więcej miejsca, z tym, że żywopłot chcę sadzić już teraz a hotensje chyba najlepiej byłoby przesadzić wiosną przyszłego roku, bo obawiam się, ze ingerencja w nie w tym momencie zaburzy ich wegetację w tym roku i mogą wolniej/gorzej urosnąć. A może się mylę? Poszę o pomoc
ps. mysle o dereniu bialym- ale czy to zagra? i jaki odsęp musiałabym zobic pomiędzy dereniem o limką, jesli będą na mijankę?
Jarzyna 18:32, 29 maj 2017

skarabeusz napisał(a)
Jarzyna
Na początek podcięłabym sosnę i brzozę, a na blaszak puściła bluszcz.

Dziękuję za zainteresowanie Brzozy mi szkoda, bardzo ją lubię. Jest duża ale dla mnie piękna. Sosny mi nie szkoda, ale jak ją obetnę tak jak zaznaczyłaś, to wyjdzie z niej drapak bez formy... blaszak ma ostatecznie zostać zastąpiony domkiem ogrodnika, ale na razie funduszy brak. Czy masz propozycję, co mogłabym posadzić tam za kulkami?
skarabeusz 21:40, 29 maj 2017

Jarzyna
Hortensje, różaneczniki i azalie
Fama 23:35, 29 maj 2017

Sylwia,
Ja bym posadziła lawendę albo szałwię omszoną

Ps widzę, że nie tylko ja