Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 13:39, 28 lip 2017

AsiaK_Z napisał(a)

Ale czy to ma związek z avatarkiem? jeżeli tak, to niezła Diablica z Ciebie Aniu choć czasami nie taki diabeł straszny jak go malują
Asia jakaś Ty kusząca
Toszka 13:39, 28 lip 2017

Iwonko, a co tam rosło wczesniej?
iwka 13:54, 28 lip 2017

Toszka napisał(a)
Iwonko, a co tam rosło wczesniej?
trawa, tzn. chwastowisko, ale było przekopane z lepszą ziemią, trochę obornika i mączki dodałam. Ogólnie to cały teren bardziej gliniasty, może w tym miejscu akurat najmniej się przyłożyłam. No i od razu powiem,że jest szmata. Nie udało mi się mamy przekonać do tego, że dobrze to roślinom nie zrobi. Chodziło o pielenie, niestety robić tego nie może, ale kory dużo daliśmy i jak trochę wszystko podrośnie to będę po kawałku za jakiś czas usuwać.

edit. teraz sobie przypomniałam, ze akurat w tym miejscu rósł jakiś iglak płożący
Anda 14:21, 28 lip 2017

Balaganik widziałam ale jakoś specjalnie się nie przestraszyłam
Iwko, rozchodniki przycinaj. Trochę później zakwitną, ale za to będą bardziej sztywne. Tak w ogóle to powinno się je dzielić, ale nie wiem dokładnie po ilu latach. Na razie mam tylko jednego
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nawigatorka 16:16, 28 lip 2017

A cos dolega Twoim rozchodnikom? Moje ja razie twoja sztywno a i o większej gęstości marzyć nie moge u oby tak zostało
anna_t 13:17, 30 lip 2017

iwka napisał(a)
hihi różanka wyczyszczona ?

wyczeszczona i zmniejszona o polowe połowe buszu usunęłam i rozplenicowo-rozchodnikową zrobiłam

słuchaj bo Ty zgłębiałaś temat jak placyk zrobić. zrobiłam byś jakiś resume swojej wiedzy? bo chodzi za mną placyck z płyt w szachownice a pomiędzy źwir jak u malkulki i siaki tylko zanim ruszę Żona do roboty to gotowy plan muszę mieć.
iwka 21:49, 30 lip 2017

Anda napisał(a)
Balaganik widziałam ale jakoś specjalnie się nie przestraszyłam
Iwko, rozchodniki przycinaj. Trochę później zakwitną, ale za to będą bardziej sztywne. Tak w ogóle to powinno się je dzielić, ale nie wiem dokładnie po ilu latach. Na razie mam tylko jednego
melduję ze część bałaganu ogarnieta. Gdyby doba trwała ze dwa razy tyle to by było już czysciutko

Tak sobie myślę dlaczego te rozchodniki tak mi bujnely w tym roku. One były bardzo gęsto sadzone i ciasno miały. Wiosną wykopałam co drugiego i u mamy posadzilam. Maja więcej luzu i poszły w tany
iwka 21:51, 30 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
A cos dolega Twoim rozchodnikom? Moje ja razie twoja sztywno a i o większej gęstości marzyć nie moge u oby tak zostało
one zdrowe jak byki chodzi o to ze wielkie porosly, Maja pewnie z 70 cm wysokości i hortki mi przerosły ale sztywno stoją i jak na razie nie rozwalaja się.
iwka 21:57, 30 lip 2017

anna_t napisał(a)

wyczeszczona i zmniejszona o polowe połowe buszu usunęłam i rozplenicowo-rozchodnikową zrobiłam

słuchaj bo Ty zgłębiałaś temat jak placyk zrobić. zrobiłam byś jakiś resume swojej wiedzy? bo chodzi za mną placyck z płyt w szachownice a pomiędzy źwir jak u malkulki i siaki tylko zanim ruszę Żona do roboty to gotowy plan muszę mieć.

Placyk do połowy zrobiony mam. Przekopalam, oczyscilam ubilam. Krawężniki wykopane, oczywiście miałam jakieś niewymiarowe a zabrakło mi kilku sztuk i nie mogę takich dostać. Nawiozlam żółtego piachu i stoję z robotą do wypłaty.

Teraz zastanawiam się jakie płyty, kwadratowe czy prostokątne bo mam w planie takie paleniska jak u Siaki

anna_t 22:02, 30 lip 2017

a czemu tak wysoko te krawężniki?placyk bedzie wyżej niż rabaty? i co dalej będziesz mieszac ten piach z cementem i na to plyty? a potem wypełnisz żwirkiem?