Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Kawa 08:17, 30 paź 2015

Olili napisał(a)
Kawa
- proszę tu coś o dzieleniu żurawek o tej porze

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3786-zielonej-ogrodniczki-marzenie-o-zielonym-ogrodzie?page=875

Bardzo Ci dziękuję!!!
podzielę jutro i posadzę
Kasya 08:38, 30 paź 2015

nawigatorka napisał(a)
Popieram uzywanie skoszonej trawy.to tez super rozwiazanie na mijsca gdzie bedziemy kiedys zakladac rabate i trzeba tam zdjac darn.wystarczy gruba warstwa skoszonej trawy,troche czasu i mamy piekna,czarna,wilgotna żyzna ziemie pod nasadzenia.

tak ? trawa zniknie i nie trzeba zdejmowac darni ?? a ile czasu trzeba ?
Toszka 08:56, 30 paź 2015

to kwestia miesiąca, dwóch. Czym bardziej sucho, tym dłużej.
Można jeszcze rozłożyć pasy kartonu, gazet, podlać, sypnąć skoszoną trawą. Brak dostępu światła + temperatura ze świeżo skoszonej trawy szybko robi swoje.
Kawa 09:15, 30 paź 2015

Toszka napisał(a)
to kwestia miesiąca, dwóch. Czym bardziej sucho, tym dłużej.
Można jeszcze rozłożyć pasy kartonu, gazet, podlać, sypnąć skoszoną trawą. Brak dostępu światła + temperatura ze świeżo skoszonej trawy szybko robi swoje.

nie wiedziałam że jest taki sposób
AnnaCh 09:17, 30 paź 2015

No i fajnie Czyli jak teraz rozłożę skoszoną trawę w miejscu gdzie na wiosnę mam zamiar robić rabatę , to powinno być ok?
iwka 09:58, 30 paź 2015

AnnaCh napisał(a)
No i fajnie Czyli jak teraz rozłożę skoszoną trawę w miejscu gdzie na wiosnę mam zamiar robić rabatę , to powinno być ok?

chyba tak ja mam ten problem, bo nie mam kosza przy kosiarce, tzn. mam ale komuś pożyczyłam kilka lat temu i nie pamiętam komu jak skoszę to zgrabiam, porażka, chyba muszę nad nową kosiarką przez zimę podumać, bo ta już stara i ciężka.

a ten patent z kartonami, gazetami i trawą jest super, ja biorę z biedronki takie szare bez nadruku pudełka. Magazynuję na razie

trawę sypałam na część rabaty z tujami, tylko cienką warstwę, ale i tak chwastów było mało
iwka 09:58, 30 paź 2015

Kawa napisał(a)

nie wiedziałam że jest taki sposób

a widzisz
iwka 09:59, 30 paź 2015

Toszka napisał(a)

Mozesz, ale to trzeba przeliczyć na 2 kubły na krzak (bo o naszych cisach mowa?)

"Korzonek" to ukorzeniacz w płynie. Do podlania. W tym przypadku do zdrewniałych. Za zadanie ma pobudzić system korzeniowy do wzrostu.

tak o naszych cisach, będą w sobotę za tydzień dopiero.

na opakowaniu pisze żeby podlewać rośliny bezpośrednio po wysadzeniu na miejsce stałe, jednokrotnie roztworem nawozu o stężeniu 0,05% (5 ml na 10 litrów wody).
Na większe drzewa i krzewy do 10l wokół pnia, tam gdzie system korzeniowy.

ja nie widziałam tych cisów, ale jak rozmawiałam to powiedziano mi, że na trzy metry ekranu cztery sztuki wystarczą , nie wiem, wzięłam pięć ostatnich

Iwcia 10:02, 30 paź 2015

A wiatr nie rozwiewa tej skoszonej trawy?
Kawa 10:02, 30 paź 2015

no to jeszcze żeby pogoda dopisała
ciekawe jakie te Twoje cisy będą