Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 06:53, 24 mar 2021

mrokasia napisał(a)
Ja wczoraj przycięłam swoje trzy Meidilandy. Na 10 cm... bo tylko tyle zielonego było. Ale widziałam, że oczka już puszczają. P
Głupia nie założyłam rękawic i pokłułam się przy tym niemiłosiernie. Jednak więcej róż nie posadzę. Została mi jeszcze jedna do przycięcia, moja miniaturka nn, też prawie cała do ogolenia. Najgorsza jest utylizacja tych pędów, brrrr.

Bez rękawic kiepska robota. Pierwszy raz pędy rozdrobniłam tyle, że róż mam mało. Wszystko i tak na bio wywaliłam
Gosiek33 06:54, 24 mar 2021

antracyt napisał(a)

Im więcej słońca, tym lepiej się przebarwia, ale podobno najlepszy jest półcień.

Widziałam w którymś ogrodzie wielki, piękny okaz w pełnym słońcu
Gosiek33 06:54, 24 mar 2021

TAR napisał(a)
chce cos od czwartku podzialac w ogrodzie, to pogoda na weeknd deszcz pokazuje, zawsze wiatr po gałach

Jeszcze się napracujesz
Gosiek33 06:56, 24 mar 2021

mrokasia napisał(a)
u mnie też widzę deszcz na sobotę, żeby to szlag

Kasya napisał(a)

Jak zwykle na weekend

W niedzielę słoneczko ma świecić
Gosiek33 06:59, 24 mar 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Właśnie w momencie pierwszego cięcia uświadomiłam sobie, że mam za dużo róż.
Sposób na łatwą utylizację różanych pędów podpowiedziała mi Mira. Trzeba ciąć krótkimi odcinkami 5-10 cm.
Początkowo wydawało mi się to bez sensu, bo niby cięcia jest więcej. Zyskuje się czas na ogarnięciu tych ścinek. Te długie badyle trudno było przenosić, pakować do worów czy też zrębkować. Te drobne ścinki szybciutko z wiaderka przesypywałam do worka na odpady bio.

Szkoda, że nie znałam tego sposobu, tyle, że w momencie gdy skupiam się na docelowym miejscu cięcia.
Gosiek33 07:00, 24 mar 2021

jolanka napisał(a)

A ja mam inny sposób. Tnę normalnie, potem układam pędy w jednym kierunku na taczce i dopiero wtedy tnę większym sekatorem ( taki z dłuższymi rączkami) na krótsze części jak leci. Nie muszę wtedy zbierać tych małych kawałków z ziemi. Wszystko leży na taczce i łatwo je zapakować do worków.

Każdy sposób dobry byle w trawie nie zostały kolce
TAR 10:53, 24 mar 2021

dyskusja o pedach roz uswiadomila mi po raz kolejny, ze u mnie nie beda mialy racji bytu
Gosiek33 11:38, 24 mar 2021

TAR napisał(a)
dyskusja o pedach roz uswiadomila mi po raz kolejny, ze u mnie nie beda mialy racji bytu

Nie bądź taka mądra, są róże bezkolcowe

Mam takie trzy - Mocno pachnąca Tea Clipper, Ghislaine de Feligonde i Veilchenblau
galgAsia 12:55, 24 mar 2021

Gosia, już tniesz róże? to ja chyba też... Jakoś mi wyleciały z głowy przez ostatnie mrozy...
TAR 13:52, 24 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)

Nie bądź taka mądra, są róże bezkolcowe

Mam takie trzy - Mocno pachnąca Tea Clipper, Ghislaine de Feligonde i Veilchenblau

moze kiedys, na razie wciaz nie jestem gotowa i jakos nie pasuja do reszty. i chyba mam niezbyt dobra glebe na roze