Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 07:22, 29 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja w przylaszczkach jestem zakochana, nie wiem tylko czemu u mnie jedne maja listki i nie kwitną, inne liści zero same kwiatki teraz, a u innych liście i kwiatuszki jednocześnie. Wszystkie na tej samej rabacie i z jednego źródła...

Te kwitnące mają u mnie marne listki, takie aż bordowe po zimie, tam gdzie są lepsze liście kwiatki są słabsze.
Gosiek33 07:24, 29 mar 2021

Kasya napisał(a)

tak normalnie to przylaszczki najpierw wypuszczaja kwiaty a potem wyrasta kępa lisci

Jestem ciekawa, bo kwiaty wylazły spomiędzy nędznych liści
Gosiek33 07:25, 29 mar 2021

pestka56 napisał(a)
U mnie w cieniu pod leszczynami same się zadomowiły nie wiem skąd. Co roku było więcej. W tym roku nic nie widać. Pewnie dlatego, że jesienią nie zgarnęłam liści.

Czytałam, że mrówki je rozsiewają.
Gosiek33 07:28, 29 mar 2021

jolanka napisał(a)
Ja nie mam przylaszczek ale gdzieś czytałam, ze one lubią rosnąć w lasach ale takich z przewagą liściastych. Może o to chodzi? Tam, gdzie drzewa iglaste to niekoniecznie im to odpowiada.

Niedaleko mam działkę gdzie jest całe pole przylaszczek w takim zapuszczonym drzewostanie sosnowo liściastym, ale wyglądający na grubo po 30

Moje rosną teraz pod hostami. Gdy te wypuszczą liście przylaszczki są w zasadzie w cieniu
Gosiek33 07:31, 29 mar 2021

doczekałam i ja takich widoków

ten wielki trzmiel łaził jak pijany, jeszcze się dobrze nie obudził, a może za mało nektaru w koło. Widziałam, że niektórzy dokarmiają pszczoły i trzmiele wodą z cukrem. Może tak trzebaby teraz ?

Gosiek33 07:33, 29 mar 2021

Gosiek33 07:45, 01 kwi 2021

Czemu w tym roku tak dużo ptaków wali mi w szyby? Nawet karmniki zlikwidowałam i resztkę ziarna sypię na ziemię a skrzydlate i tak walą w brudne szyby Choć tylko jeden przywalił ostatecznie to jednak frustrujące.

Wśród ptaków udało mi się przydybać pokrzywnicę

Jestem po pierwszej porcji szczepionki i niby tylko jeden dzień bolały mnie mięśnie i w łóżku się wylegiwałam, ale nadal jakoś sił mi brak zupełnie. Cokolwiek zaczynam to zaraz jestem bardzo zmęczona. A tu najwyższa pora choćby nawóz podsypać

I jakoś ogólny widok szarego ogrodu, nawet w słońcu ni jak nie cieszy

"Trawnik" woła o pomstę do nieba ale nie mam sił by z wertykulatorem po nim jeździć

Pierwsze fiołki kwitną, za chwilę wszędobylski żarnopłon będzie się żółcił. Zapylaczkę na przylaszczce zdybałam, i takie blado różowe przylaszczki też się pokazały. Ciekawe czy w końcu zakwitną szachownice perskie... to już trzeci rok

sarenka 07:50, 01 kwi 2021

Gosiek33 napisał(a)

"Trawnik" woła o pomstę do nieba ale nie mam sił by z wertykulatorem po nim jeździć

Pierwsze fiołki kwitną, za chwilę wszędobylski żarnopłon będzie się żółcił. Zapylaczkę na przylaszczce zdybałam, i takie blado różowe przylaszczki też się pokazały. Ciekawe czy w końcu zakwitną szachownice perskie... to już trzeci rok

Nie taki szary bo jednak trochę koloru już masz u siebie
Niestety zapowiadają znowu ochłodzenie i minusowe temperatury, ale wierzę,że już bliżej jesteśmy ciepłych dni i tego,że rośliny zaczną się zielenić...i tej myśli się trzymam
mrokasia 08:31, 01 kwi 2021

Gosiek33 napisał(a)

Gosiu, to chyba wpływ tej szczepionki bo ja widzę zieleń, brąz, pomarańcz na dole a niebieski na górze .
Odpoczywaj, ogród nie zając, nie ucieknie.
TAR 10:41, 01 kwi 2021

Gosia nie wysilaj sie i odpoczywaj, ogrod nie zajac.
Przylaszczki cudowne, u mnie calkiem zanikły. Pola przylaszczkowe widzialam w tych bardziej wilgotnych lasach mieszanych z przewaga buków i dębów, przykryte zawsze grubą warstwą lisci, słonce jedynie je przeswietlalo. ziemia raczej obojętna bez nadmiaru ani kwasu ani wapna. u mnie w poblizu rosna nad strugą w lesie, nie bede ich brac do siebie, bo pojda na zmarnowanie, skoro zanikly te z ogrodnictwa.