Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 13:27, 30 cze 2021

KasiaBawaria napisał(a)
Perukowiec faktycznie jak oproszony szronem u mnie klosowce wlasnie pokazuja paki.

Trochę wyrywniejsze te Twoje rośliny
Gosiek33 13:49, 30 cze 2021

April napisał(a)

Jakie artystyczne zdjęcia
Ja bardzo lubię peruczki ale swoje krzewy muszę przyciąć, jakoś korygować bo mają obrzydliwy pokrój.
Teraz dobra na to pora?

Niedawno upitoliłam oba krzaczki rosnące razem na pół metra nad ziemią, bo wyglądały na dogorywające. Odbiły przepięknie, byle na rusztowanie nie patrzeć. Kiedyś patrzyłam na termin cięcia jak TAR pisze, ale w 2019 jego wygląd doprowadził mnie do takiej rozpaczy, że gdybym miała siłę to wykopałabym całość. A tak tylko bardzo mocno przycięłam. Po moich doświadczeniach cięłabym go, najwyżej peruczek nie będzie w tym roku

znalazłam zdjęcie jak wyglądał po wypuszczeniu nowych pędów
TAR 14:03, 30 cze 2021

o widzisz ja mam tak z lilakami. zawsze mowiono ze trzeba wycinac te uschniete kwiatostany. clakowicie sie z tym nie zgodze. po wycinaniu albo w nastepnym roku nie kwitly albo bardzo slabo. od 2 sezonow nie wycinam i lilaki jak oszalale kwitna, nie widac lisci tylko sam kwiat.
ludzie, na swaroga, w koncu po tylu latach prowadzenia ogrodow mamy jakies doswiadczenie przeciez. nie wszystkie madre ksiazki do konca sa madre. ja lubie eksperymentowac i ewoluowac.

wiem na pewno, ze bylin chocby mega szpecily nie bede wycinac jesienia a dopiero wiosna.bedzie balagan, trudno przezyje. ale to dzialanie z korzyscia dla rozsiewania nasion i dla owadow. proba w jednym sezonie obcinki jesiennej mocno mnie zniechecila, byliny sie nie zagescily, przez to, ze nie powstaly nowe siewki bylo mniej kwiatow a jakosciowo wcale lepsze nie byly. a byliny musza sie rosiewac i nowe tworzyc bo niestety maja to do siebie ze szybko sie starzeja, mlode sieweczki odmlodza krzaczek.
violaskom 14:12, 30 cze 2021

Gosiu a ty masz u siebie nagietki?
Kasia_CS 14:14, 30 cze 2021

TAR napisał(a)

wiem na pewno, ze bylin chocby mega szpecily nie bede wycinac jesienia a dopiero wiosna.bedzie balagan, trudno przezyje. ale to dzialanie z korzyscia dla rozsiewania nasion i dla owadow. proba w jednym sezonie obcinki jesiennej mocno mnie zniechecila, byliny sie nie zagescily, przez to, ze nie powstaly nowe siewki bylo mniej kwiatow a jakosciowo wcale lepsze nie byly. a byliny musza sie rosiewac i nowe tworzyc bo niestety maja to do siebie ze szybko sie starzeja, mlode sieweczki odmlodza krzaczek.

U mnie jeszcze dodatkowo wchodzi bonus - że wiem, ze tu cos rośnie też nie wycinam jesienią
Gosiek33 14:14, 30 cze 2021

TAR napisał(a)
o widzisz ja mam tak z lilakami. zawsze mowiono ze trzeba wycinac te uschniete kwiatostany. clakowicie sie z tym nie zgodze. po wycinaniu albo w nastepnym roku nie kwitly albo bardzo slabo. od 2 sezonow nie wycinam i lilaki jak oszalale kwitna, nie widac lisci tylko sam kwiat.
ludzie, na swaroga, w koncu po tylu latach prowadzenia ogrodow mamy jakies doswiadczenie przeciez. nie wszystkie madre ksiazki do konca sa madre. ja lubie eksperymentowac i ewoluowac.

też to widzę, wolę wyrwać nadmiar siewek niż tracić rośliny po zimie
Anda 14:18, 30 cze 2021

Na swaroga mi się podoba

Tak jak i Tar i wiele innych osób nie tnę bylin jesienią. I warto nabywać własnych doświadczeń drogą eksperymentów ogrodowych. Każdy ogród jest przecież inny, jak i my, ogrodniczki/cy.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosiek33 14:18, 30 cze 2021

violaskom napisał(a)
Gosiu a ty masz u siebie nagietki?

trochę sypnęłam nasion ale takie blade, zamykające się przy braku słońca i dość niskie, ale na rabacie fajnie wypełniają miejsce, teraz oglądam nasiona wyższych i dumam nad niektórymi odmianami

1.

2.

3. - ten pieknie choć nie pomarańczowy kwiat
Gosiek33 14:20, 30 cze 2021

Kasia_CS napisał(a)

U mnie jeszcze dodatkowo wchodzi bonus - że wiem, ze tu cos rośnie też nie wycinam jesienią

Gorzej jak wiosną zapominam, wydepczę siewki a przypomina mi się po fakcie
Zakładam, ze wszystkich nie utłukę
Gosiek33 14:21, 30 cze 2021

Anda napisał(a)
Na swaroga mi się podoba

Tak jak i Tar i wiele innych osób nie tnę bylin jesienią. I warto nabywać własnych doświadczeń drogą eksperymentów ogrodowych. Każdy ogród jest przecież inny, jak i my, ogrodniczki/cy.

Jak miło czytać kolejny głos w temacie