Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

violaskom 14:24, 30 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)

trochę sypnęłam nasion ale takie blade, zamykające się przy braku słońca i dość niskie, ale na rabacie fajnie wypełniają miejsce, teraz oglądam nasiona wyższych i dumam nad niektórymi odmianami

1.

2.

3. - ten pieknie choć nie pomarańczowy kwiat

To one zamykają się jak gazania? Myślałam, że one mają kwiat otwarty nawet w dni pochmurne. Masz jakieś swoje zdjęcia rabaty z nagietkami?
Gosiek33 14:52, 30 cze 2021

violaskom napisał(a)

To one zamykają się jak gazania? Myślałam, że one mają kwiat otwarty nawet w dni pochmurne. Masz jakieś swoje zdjęcia rabaty z nagietkami?

jak znajdę zdjęcie to wstawię, siałam między warzywami a nadmiar kwitnący wsadziłam w rabaty, tyle że nie o taki efekt mi chodzi. potrzebuję mocnego pomarańczu. cynie mogłyby być ale jeszcze na nie nie czas?
violaskom 15:02, 30 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)

jak znajdę zdjęcie to wstawię, siałam między warzywami a nadmiar kwitnący wsadziłam w rabaty, tyle że nie o taki efekt mi chodzi. potrzebuję mocnego pomarańczu. cynie mogłyby być ale jeszcze na nie nie czas?

No właśnie, zawsze widzę nagietki luźno w warzywniakach, a nigdy niewidziałam ich na rabacie z innymi kwiatami.
Dlatego jakoś nie brałam ich pod uwagę. Cynie wcześniej wysiane już mogą kwitnąć, tylko ich pomarańcz jest taki mało pomarańczowy. Jest cynia Zowie, ale ona jest niska i ma czysty pomarańcz ale z domieszką czerwieni w środku.
tulucy 15:06, 30 cze 2021

Ja mam nagietki w rabacie. Przeniosłam nasiona z ziemią. Ale i siałam też. Zaraz będą rudbekie z tych pomarańczowych dwuletnich. I liliowce pomarańczowe już są.
KasiaBawaria 16:38, 30 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)

Trochę wyrywniejsze te Twoje rośliny

Chyba nadrobily juz bo do tej pory to twoje byly do przodu
KasiaBawaria 16:39, 30 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)

Jak miło czytać kolejny głos w temacie

Tez nie tne, bo nie chce sie pozywac pieknych widokow oszronionych suchych badyli ale czasem psiocze na to jak mam wiosna milin siewek wyrywac
violaskom 16:54, 30 cze 2021

KasiaBawaria napisał(a)

Tez nie tne, bo nie chce sie pozywac pieknych widokow oszronionych suchych badyli ale czasem psiocze na to jak mam wiosna milin siewek wyrywac

Ja siewki bylin lubię, bo zawsze ktoś jest na nie chętny. Część bylin wycinam jesienią lub nawet zimą ponieważ na wiosnę mam tyle roboty z młodymi sadzonkami, że staram się odwalić to wcześniej.
tulucy 18:42, 30 cze 2021

Ja nie tnę dla bezpieczeństwa, zawsze to dodatkowe okrycie. I schronienie dla biedronek... Gdzieś muszą zimować.
Gosiek33 06:57, 01 lip 2021

W pomarańczowym temacie - szkoda, że jeżówki w tym kolorze mam słabsze, nagietek tak do głowy mi przyszedł ale to chyba roślina łąkowa bardziej i między warzywami też swoją robotę robi. Wysiały mi się blado pomarańczowe a to nie to.

Do liliowców mam mieszane uczucia, toleruję tylko D'Oro ale on bardziej złoty
znalazłam słoneczniczek Bleeding Hearts, tyle, że za wysoki. A może Red Shades do 80 cm byłby akurat. Rudbekie piękne miałam w ciemnym pomarańczu z brązem ale wyginęły. I z nimi jest taki kłopot, że nie wiadomo jaki kolor pokażą Trzeba kupować kwitnącą sadzonkę.
Tak głośno myślę, może macie swoje uwagi do tych propozycji?
Gosiek33 06:59, 01 lip 2021

Spokojne tony