Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Toszka 15:17, 29 cze 2017

Kasya napisał(a)

Troszkę się nie zgodzę. Te hortki maja po kilka gałązek i są jeszcze młode dlatego nie maja grubych patykow
Za rok albo 2 wszystkie zgrubieja
Tam nie ma takich cienkich które się wycina
Fakt ze najrozsadniej byłoby obciąć kwiatostany ale ja tego nie robię bo mi szkoda
Nie spodziewalabym się ze deszcz może uszkodzić
Ja swojej dałam mocniejszy wyższy patyk i podwiazalam gałąź
Przy starszych Juz bez problemu

Kasiu, spójrzmy prawdzie w oczy - niemal wszystko produkuje się na handel, ale nie oznacza, to, że powinno sprzedawać się towar - w tym wypadku - nieuformowany ostatecznie, a wręcz w fazie formowania. Albo to "olewactwo" producenta, albo świadome działanie typu "połamie się to klient kupi drugą".

Na sprzedaż powinny pójść "drzewka" min. 3-4 letnie o mocnym, grubym, samodzielnym pieńku i uformowanej koronie.
Pierwszy rok to sadzonka i wycinanie bocznych przyrostów, tzw. formowanie sztobra.
Drugi rok to dalsze formowanie pieńka i usuwanie oczek na całej długości, prócz 2-3 górnych.
Trzeci rok to mocne przycięcie górnych gałązek, "depilacja" nózki i formowanie korony. W tym czasie pieniek jest już mocny, stabilny, samodzielny.
JoannA 18:46, 29 cze 2017

Gosiek33 napisał(a)
resztki miedzianych pierścionków

Byłam w Żabieńcu...niestety

Do jakiej szkółki mamy jechać? Nie ogarniam

Po powrocie do domu w deszczu - pod drzwiami znalazłam leżącego do góry kołami młodego dzięcioła zielonego - nie wiem czy dojdzie do siebie

ogrzewałam go najpierw w rękach, potem ciepłą woda w butelkach za termofor robiła - trochę mu lepiej ale nadal bardzo słaby - A chciałam zielonego dzięcioła

Nie koniec tego zwaliły się dwa potężne konary klonu, położyły siatkę - w jednym z konarów jest dziupla, gdzie wychowywały się najpierw dzięcioły, potem sikorki - teraz był drugi lęg sikorek

Mam nadzieję że dzięcioł doszedł już do siebie biedactwo. Czyżby ta potężna ulewa tak osłabiła to pisklę?
Troszkę dzisiaj narozrabiała ta burza, patrzyłam tylko kiedy złamie się jakieś drzewo. Na szczęście tylko jedna niwielka gałąź katalpy.
Gosiek33 19:02, 29 cze 2017

Dzwoniłam do lecznicy - ptaków nie leczą ale polecili telefon do fundacji Animal - pan przyjechał i zabrał biedaka, czy przeżyje czas pokaże. Zasugerował, że zielony mógł po głowie gałęzią dostać - taka duża złamana leżała nieopodal
Gosiek33 19:07, 29 cze 2017

a tutaj jest dziupla

otwór na dole częściowo przysłonięty liściem - widać dno dziupli - pan (w rękawiczkach by zapachu nie zostawić) zaczął wyciągać od spodu ten ptasi materacyk a tu hokus pokus zaczęły wyskakiwać młode sikorki - 4 albo 5. Okazało się, że już latać nieco potrafią i mam nadzieję że żaden kot ich nie upoluje

a tu widać czym jest wyścielone gniazdo

Gruszka_na_w... 19:13, 29 cze 2017

Szybko zareagowali. Może się ta przygoda dla wszystkich pisklaków szczęśliwie skończy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 19:14, 29 cze 2017

Cieszę się, że są tacy ludzie którzy zwierzętom pomagają
Kasya 19:37, 29 cze 2017

Toszka napisał(a)

Kasiu, spójrzmy prawdzie w oczy - niemal wszystko produkuje się na handel, ale nie oznacza, to, że powinno sprzedawać się towar - w tym wypadku - nieuformowany ostatecznie, a wręcz w fazie formowania. Albo to "olewactwo" producenta, albo świadome działanie typu "połamie się to klient kupi drugą".

Na sprzedaż powinny pójść "drzewka" min. 3-4 letnie o mocnym, grubym, samodzielnym pieńku i uformowanej koronie.
Pierwszy rok to sadzonka i wycinanie bocznych przyrostów, tzw. formowanie sztobra.
Drugi rok to dalsze formowanie pieńka i usuwanie oczek na całej długości, prócz 2-3 górnych.
Trzeci rok to mocne przycięcie górnych gałązek, "depilacja" nózki i formowanie korony. W tym czasie pieniek jest już mocny, stabilny, samodzielny.

Licząc "pietra" to są 3-4 letnie rośliny
A porządnie uformowane drzewka kosztują 3 x tyle

Ja wole tak, za rok 2 Juz będzie super gęste drzewko

Wiem bo 3 sobie sama wyprowadzilam kupując krzaczki 2014 r
Gosiek33 19:45, 29 cze 2017

dzisiejsze zakupy

w końcu upolowałam języczkę wspaniałą
Zana 07:54, 30 cze 2017

Szkoda hortensji, ale myślę że będziesz z niej miała jeszcze pociechę. Podokienna może i wąziutka, ale jakże urocza, szczególnie z tymi kamieniami. Takie kamyki potrafią dać to "coś" na rabacie. Cypryśnik baaardzo mi się podoba.
Makusia 09:04, 30 cze 2017

Podokienna świetnie wygląda, połamanych roślinek współczuję, zwłaszcza, że hortensja już rozkwitała. Deszcz potrzebny, ale żeby spokojnie padał, a nie szaleństwo burzowo- zawieruchowe...