Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 14:18, 02 maj 2019

inka74 napisał(a)
Ten kuklik jest prześliczny. Czemu on tak krótko kwitnie ((

Cherokee Chief widziałyśmy z Jolą w Łodzi. Takie dorosłe 2 okazy. Rosły na otwartej przestrzeni ale w otoczeniu drzew. Cudne były. Nie żałuję ani złotówki na niego wydanego jeżeli taki będzie i mój choć w połowie. U mnie on ma tylko słońce rano a potem rozproszone i cień od domu. To co mi się wydaje, że bardziej potrzebuje to woda. Widziałam jak marniał w okresie suszy.

Ej tam, tulipany nie kwitną dłużej A to piękna wiosenna roślinka, czasem potrafi powtórzyć kwitnienie

Podlewać muszę, ale ciągle waham się gdzie go posadzić. Ciekaw jak reaguje na ewentualne przesadzanie?
Gosiek33 14:20, 02 maj 2019

Popatrzcie jeszcze na stronę 483 - który pęd klonu wyciąć?
Gosiek33 14:23, 02 maj 2019

TAR napisał(a)
sprobuj, najwyzej przesadzisz, moj drugi rosnie w pelnym sloncu od 10 do wieczora i kwitnie. wedlug moich obserwacji derenie kwieciste dobrze znosza slonce ale bardzo zle znosza przewiewy. napiekniejsze kwitnienie mojego bialego derenia bylo wtedy gdy byl w oslonietym miejscu mimo, ze lekka patelnia. ale mial mokro w nozkach

Przewiewów to nie mam w domu...

Zbyt mało iglaków by stanowiły osłonę przed wiatrem

TARciu a jak wygląda po kwitnieniu? krzak jak krzak? dopiero jesienią pięknie liście się przebarwiają?
TAR 14:25, 02 maj 2019

wczoraj skonczylam moja rabate zachodnia, derenia posadzilam przy brzozach i ma do towarzystwa sosne koreanska, kaline watanabe i kolkwicje. calkiem fajnie wyszlo, musze dac jeszcze cos na niskie pieterko. hortki z lilakami wyszly pieknie, poczekam az zakwitnie wszystko. foty zadnej nie zrobilam, bo jak konczylam to zaczelo padac, a dzis psa z domu nie wygnam zimno i wieje. teraz musze pokonczyc jeszcze sadzenie kilku drzewek i poszukac miejsca na callicarpy. mam 4 profusion i 2 imperial pearl. tak mysle z czym je zestawic?
TAR 14:28, 02 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

Przewiewów to nie mam w domu...

Zbyt mało iglaków by stanowiły osłonę przed wiatrem

TARciu a jak wygląda po kwitnieniu? krzak jak krzak? dopiero jesienią pięknie liście się przebarwiają?

ładny krzak, w oczy sie nie rzuca. ale jesienia to ognisty plomien
TAR 14:30, 02 maj 2019

w sumie to nie wiem co doradzic z pedem, ja patrzyłabym jak docelowo korona bedzie wygladac
Gosiek33 14:37, 02 maj 2019

Ledwo się ruszam, przesadzam różności, w tym właśnie pięknotkę przesadziłam w bardziej słoneczne miejsce z nadzieją doczekania wielu niebieskich kuleczek Tyle, że raczej niepozorna jest do czasu gdy obsypie się kulkami. O sąsiedztwie nawet nie pomyślałam. Aż 6 krzaczków masz! Zobaczyłam imperial pearl - oszałamiająca.

Gosiek33 14:46, 02 maj 2019

TAR napisał(a)
w sumie to nie wiem co doradzic z pedem, ja patrzyłabym jak docelowo korona bedzie wygladac

Ba, jeden pęd w połowie już się na trzy strony rozszedł, drugi bardzo wysoko. Jak jeden pień wytnę to za rok powinien zacząć pień przybierać w objętości
TAR 15:12, 02 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
Ledwo się ruszam, przesadzam różności, w tym właśnie pięknotkę przesadziłam w bardziej słoneczne miejsce z nadzieją doczekania wielu niebieskich kuleczek Tyle, że raczej niepozorna jest do czasu gdy obsypie się kulkami. O sąsiedztwie nawet nie pomyślałam. Aż 6 krzaczków masz! Zobaczyłam imperial pearl - oszałamiająca.

Gosia ale wiesz zeby ona miala te kulki to musisz miec przynajmniej 2 szt. do zapylenia. inaczej nici z kuleczek. pieknotki pojedyncze sa niepozorne ale w masie wygladaja zarabiscie
Gosiek33 16:20, 02 maj 2019

To dlatego było ich tak mało. A może być inna odmiana, np. imperial pearl?