Ja bym poszła chyba w jakąś kompozycję z grabami kolumnowymi z podsadzeniami
albo jakieś kulki, trawy,perovska ta mała, czosnki, jeżówki - nie wiem co Ci się podoba
Sama widzisz jak zrobiłem to dyskretnie nie posługując się również cytatem.
Jest czas żeby się trochę odstresować i pośmiać, ale nie w momencie merytorycznej wymiany zdań.
Moją kolejną wizją tym razem rabaty przy trawniku, jest posadzenie na niej w odległości ok 1,2m cisów, ogołocenie ich z gałązek do pewnej wysokości i zrobienie zielonego ekranu w formie podwyższonego żywopłotu. Dół wyglądałby mniej więcej tak: https://pl.pinterest.com/pin/444941638161786032/
Danusiu - dobrze wyczuwasz - w całym ogrodzie wolę bardziej naturalnie- a umbry - graby przyformowane sa takie "grzeczniejsze" - bardziej do ogrodów miejskich, nowoczesnych - ja chciałam nowocześnie ale też żeby ogród nie był wyrwany z otoczenia - a mam działke wsiową wokół lasy , dużo brzóz , kocham te graby ale zdecydowałam się na jakieś wielopienne i co do drzewek już nie zmienię zdania bo jestem już zmęczona stałym kombinowaniem.
Co do rabaty - może być bylinowo - może być kwieciście ale wtedy powinno długo kwitnąć i raczej jeden gatunek, chciałabym jak to kiedyś Jazzy dobrze określiła dość "powściągliwie" w tej części, na lewo pod siatką ma być rząd hortensji więc one już będą mocno ogrodowe - ciężkie.