Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

katiaxx 15:23, 24 kwi 2016

Dobra - szkoda że nie powiedzieliście jak miałam posadzonych 10 rzedów - ale ciemne zdjęcie było - no trudno

a teraz pomocy z kamieniami - o kamieniach ogrodowych raczej nie ma mowy , eM stanowczo zabronił oglądać kamienie ze słowem "ogrodowe" w nazwie - "wg jego teorii - dodanie słowa "ogrodowy" do słowa "kamień" czyni kamień 5 razy droższym

mam żwir płukany - sporo w nim czerwonego ale mogę wybierać kamienie szaro-biało-kremowo-jakieś tam bez brązów i czerwieni i to są okrąglaki - albo tłuczeń zwykły ze składu budowlanego - ciemniejszy w kolorze ale bardziej jednolity. Skłaniam się do jednej z opcji ale nie powiem której bo jestem ciekawa waszych opinii/ Muszę koło tych kamieni pochodzić kilka dni.
Do wykamieniowania jest koryto z seslerią - równoległe to gdzie mają być świdośliwy i rabata kulkowa pod oknem. Pomóżcie mi wybrać.

trzeba sobie tylko wyobrazić tę seslerię urośniętą

Wersja A - okrąglaki
Wersja B - szary tłuczeń.

sorki ze tyle zdjęć bo chciałam wiernie oddać

Zana 15:23, 24 kwi 2016

katiaxx napisał(a)

mi trzeba mówić oczywiste rzeczy ..

Na drugi raz podzielę się przemyśleniem. Więc teraz myślę, jak patrzę na zdjęcia, że wygląda fajnie. Co prawda jak Cię irytuje, to przesadzaj póki malutkie i łatwiej to pójdzie. Jeśli wybierzesz opcję przesadzania, to z góry współczuję.
katiaxx 15:28, 24 kwi 2016

Jagodaa napisał(a)
Mnie się wydaje, że jak się rozrosną, to będzie ok. Nie wiedziałam, że ta rabata taka ogromna, ja teraz wszystko bym sadziła w wielkich grupach i tak jednolicie właśnie, ale trochę za późno . I tak już doszłam do wielkiej przewagi zielonego .

Ile masz brzóz na tej rabacie?

O co chodzi z tą projektantką, bo ja chyba coś przeoczyłam?

nie, nie przeoczyłaś - ja tego nie pisałam - jak projekt był w trakcie to wymieniłyśmy kilka maili i to ona mnie namówiła aby do ogrodu wpuścić trochę natury - chciałam na początku bardziej formalnie i sugerowała aby zmiękczyć linie rabat ale odrzuciłam te możliwość i teraz trochę żałuję - bo widzę że to jest potrzebne.
Jagoda - ja tez już bym coś zrobiła inaczej -- np chyba bym sobie darowała bukszpany - denerwuje mnie że tak trzeba o nie dbać i ich okropny kolor na przedwiośniu - nie wiem czy tylko u mnie taki jest ale już je mam i tak zostanie
jedna rabata ma 11 metrów a druga coś 15 na 3,5
katiaxx 15:30, 24 kwi 2016

Zana napisał(a)

Na drugi raz podzielę się przemyśleniem. Więc teraz myślę, jak patrzę na zdjęcia, że wygląda fajnie. Co prawda jak Cię irytuje, to przesadzaj póki malutkie i łatwiej to pójdzie. Jeśli wybierzesz opcję przesadzania, to z góry współczuję.

Zana - pomóż wybrać kamyki
idę do Twojego ogrodu bo jeszcze nie byłam
Zana 15:30, 24 kwi 2016

Co do kamieni: wersja C - szare okrąglaczki. A tak serio to bardziej się skłaniam do kanciatego ciemniejszego szarego tłucznia. Okrąglaki za jasne są.
Zana 15:32, 24 kwi 2016

katiaxx napisał(a)

Zana - pomóż wybrać kamyki
idę do Twojego ogrodu bo jeszcze nie byłam

U mnie to dopiero początki i całkiem inny klimat. Ale kocham takie Twoje klimaty.
Sebek 15:39, 24 kwi 2016

Jakbys wybrała okrąglaki to byłoby konsekwentnie, ale szary wygląda bardziej naturalnie... Chyba w tego tłucznia bym poszedł - dwa rodzaje żwiru są w porządku - ale więcej do ogrodu nie wprowadzaj
katiaxx 15:42, 24 kwi 2016

Sebek napisał(a)
Jakbys wybrała okrąglaki to byłoby konsekwentnie, ale szary wygląda bardziej naturalnie... Chyba w tego tłucznia bym poszedł - dwa rodzaje żwiru są w porządku - ale więcej do ogrodu nie wprowadzaj

zastanawiałam się nawet czy ten drugi nie jest zbędny - i zostać przy jednym żeby było konsekwentnie ale widzę czasem czasem łączenia 2 różnych kamieni i jest ok - albo 2 rodzaje płyt kamiennych i jeszcze dodane drewno tez ok. choć kiedyś się tego bałam.

ale więcej niż dwóch na pewno nie
dzięki wasze opinie to ważne aby się utwierdzić w decyzji - albo ją gruntownie przymyślec
leon60 15:48, 24 kwi 2016

jak dla mnie szary kanciak
katiaxx 16:06, 24 kwi 2016

Jagodaa napisał(a)

Ile masz brzóz na tej rabacie?

zapomniałabym ' ok 16-18 na dwóch symetrycznych rabatach ale 5 uschło i są do wymiany na nowe w maju - nie chcę długo czekać żeby drzewa były mniej więcej tego samego rozmiaru.