Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

dominika_ 12:08, 20 sie 2015

A może coś zimozielonego wcisnąć pomiędzy?
Milka 12:22, 20 sie 2015

Irenko trzeba będzie mocno się wysilić, żeby cuś wymyślić Chyba, że się jakaś okazja trafi.

Chyba się uda, ale jak będę pewna dam znać
Agania 17:42, 20 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
i nowa rabata jeszcze nie skończona bo potrzebna pomoc eMa w koło drzewek

potrzebna pomoc

na rabacie są od siatki kosaćce fiolet

potem ceglaste wysokie liliowce

od brzegu niższe chyba odmiana pajęcza liliowce mocny prawie brąz pomarańcz z ciemnym środkiem

rabata szersza już nie będzie, a chciałabym coś dosadzić z brzegu co byłoby dekoracyjne jak nie kwitnie reszta bo kwitną mniej więcej też w tej samej kolejności jak są sadzone
no i żeby nie przygniotły ich liliowce, a pasowało do stylu ogrodu.
Doradźcie bo nie mam pomysła co do tego dać?

Ta rabata jest jeszcze i 1/3 dłuższa bo ciągnie się od samego wejścia i łapie morele i brzoskwinię.

Jeśli już chcesz mieć taki wąski pas, to zostaw te pomarańczowe liliowce, bo te są faktycznie bezobsługowe, a co do pozostałych odmian, sama się przekonałam, że jednak każda bylina chce być odmłodzona i przesadzona na nowe miejsce co najmniej co 3 lata, więc trzeba dzielić i dzielić...nawozić i wruszać glebę
Sylwia i tak Cię podziwiam
buziak
Agania 17:46, 20 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wiem, że sobie poradzisz, bo jesteś kopalną pomysłów...ale mi się ta ścieżka podoba szczególnie na pierwszym zdjęciu
sylwia_slomc... 22:06, 20 sie 2015

dominika_ napisał(a)
A może coś zimozielonego wcisnąć pomiędzy?

Ciężko będzie bo tam wąsko na szerokość może z metr z haczykami, a na długość jakieś 12 metrów, po za tym to sad więc zimozielone nie bardzo chyba, ale każda podpowiedź się liczy

sylwia_slomc... 22:07, 20 sie 2015

Milka napisał(a)

Irenko trzeba będzie mocno się wysilić, żeby cuś wymyślić Chyba, że się jakaś okazja trafi.

Chyba się uda, ale jak będę pewna dam znać

Ale byłoby fajnie, nawet już miałabym miejsce dla nich ha ha
sylwia_slomc... 22:12, 20 sie 2015

Agania napisał(a)

Jeśli już chcesz mieć taki wąski pas, to zostaw te pomarańczowe liliowce, bo te są faktycznie bezobsługowe, a co do pozostałych odmian, sama się przekonałam, że jednak każda bylina chce być odmłodzona i przesadzona na nowe miejsce co najmniej co 3 lata, więc trzeba dzielić i dzielić...nawozić i wruszać glebę
Sylwia i tak Cię podziwiam
buziak

W tym rzędzie mam brzoskwinię i morelę, ale w odległości ok 5 metrów mam drugi rząd z jabłoniami, póki drzewka młode chłopaki maja tam boisko do gry w nogę i siatkę, ale jak dzieci wyrosną, a drzewa urosną planuję właśnie równolegle w drugim szpalerze identyczną rabatę - sumując docelowo będą dwie równoległe, powinno wyjść fajnie jak się rośliny rozrosną i byliny zaczną kwitnąć w lecie, a drzewa na wiosnę będzie malowniczo
sylwia_slomc... 22:15, 20 sie 2015

Agania napisał(a)

Wiem, że sobie poradzisz, bo jesteś kopalną pomysłów...ale mi się ta ścieżka podoba szczególnie na pierwszym zdjęciu

Będzie jeszcze fajniej jak roślinki podrosną, a schodki się w między czasie nie rozlecą Cieszę się, że Ci się podoba
sylwia_slomc... 23:00, 20 sie 2015

A takie poidełko sprawiłam ptaszkom i dla jeżyka też

sylwia_slomc... 23:04, 20 sie 2015

I polityczne zagranie bluszcze z botanika wsadzone tak by pomalutku zarosły korę i zrębki, a babcia nawet nie zauważy kiedy to się stanie