Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 22:13, 19 sie 2015

Dzisiejsze zakupy

chamaecyparis filifera nana

2 szt

wrzosik

Karol99 22:14, 19 sie 2015

Fajne zakupy.
sylwia_slomc... 22:14, 19 sie 2015

I jeszcze od Pana
do mojego przyszłego klimatycznego domku, a na razie do gospody

sylwia_slomc... 22:15, 19 sie 2015

Też tak myślę Karolu
sylwia_slomc... 22:24, 19 sie 2015

i nowa rabata jeszcze nie skończona bo potrzebna pomoc eMa w koło drzewek

potrzebna pomoc

na rabacie są od siatki kosaćce fiolet

potem ceglaste wysokie liliowce

od brzegu niższe chyba odmiana pajęcza liliowce mocny prawie brąz pomarańcz z ciemnym środkiem

rabata szersza już nie będzie, a chciałabym coś dosadzić z brzegu co byłoby dekoracyjne jak nie kwitnie reszta bo kwitną mniej więcej też w tej samej kolejności jak są sadzone
no i żeby nie przygniotły ich liliowce, a pasowało do stylu ogrodu.
Doradźcie bo nie mam pomysła co do tego dać?

Ta rabata jest jeszcze i 1/3 dłuższa bo ciągnie się od samego wejścia i łapie morele i brzoskwinię.
Karol99 22:34, 19 sie 2015

Tawuła japonska moze? Ale nie wiem czy pasuje.. Ładna to jest na pewno
margaretka3 22:51, 19 sie 2015

Dlaczego rabata nie może być szersza? Przydałoby się tuż przy siatce posadzić coś wyższego, co zasłoni siatkę. np. pęcherznice.
Teraz masz same byliny o długich i cienkich liściach, przydałyby się rośliny o zupełnie innym kształcie liścia np. bergenia, przywrotnik, brunera.
sylwia_slomc... 23:04, 19 sie 2015

Gosia nie może być szersza bo tędy jest wjazd na ogród dla cięższego sprzętu i przejazd między drzewami zostawiony, a chłopaki już się drą, że zabieram im pod kwiatki boisko do gry w nogę i siatkę.
Dałam tam liliowce bo chcę ich dużo i powtarzające się w ogrodzie. Świetne są bo nie ma przy nich roboty, ani wiele podlewania, ani plewienia bo same fajnie zarastają, do owoców musi być dojście, a ta rabata tak naprawdę w sadku powstaje, bergenia i brunera nie wytrzymają tam słońca i musiałabym im znowu z wodą latać. Nie wszystkie rośliny się do mnie nadają
Ale te cienkie liście trzeba faktycznie czymś przełamać i kształtem i kolorem tylko czym?

Karolu tawuły mam wyżęj przy ścieżkach i rzece.
07_Rene 08:22, 20 sie 2015

A ja bym tam żywopłot zrobiła zamiast bylin Jak potrzebujesz to zawszę mogę Ci ukorzenić pechęrznicę mam czerwoną i złotą.
Zakupy widziałam już wczoraj, najbardziej mi się świecznik podoba.

Sylwio, cos źle zrozumiałaś u mnie, tylko na nowo robaty wyznaczam, co oznacza, że część zmieni nieco kształt, a inne zostana bez zmian... ale rozumiem Twoją bulwersację jakbym miała wszystko od podstaw:

Mąż mi tak ostatnio, zaproponował, przy okazji dyskutowania pewnych pomysłów, że "tą rabatę przesunę sobie tam, a tamtą tu". Chyba bym nie dała rady drugi raz tyle darni ściągać hi hi...
sylwia_slomc... 11:10, 20 sie 2015

Reniu już byłam u Ciebie i faktycznie myślałam, że wszystko chcesz od zera zacząć.

Nie chcę tam żywopłotu bo go mam na większej długości z obu stron działki i zauważam, że strasznie ja optycznie wyciąga w kiszkę.
Ta cześć jest zaraz przy bramie wjazdowej na sadek z jagodnikiem i boisko chłopaków, a brakuje mi w tej części właśnie koloru, żeby związać ogród w całość. Po przeciwnej stronie za malinami w stronę rowu planuje też byliny i potem jak już kiedyś z rowem zrobię rewolucje to ogród kolorami i roślinami ładnie się zamknie w taką enklawę całości. bo na razie to zlepek fragmentów i trzeba czekać jeszcze, żeby drzewa podrosły i zrobiły ramy ogrodu