Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 15:38, 01 sty 2017

Agcia napisał(a)
Hehe.. fajna historia. Jak dobrze, że są aparaty

Jak nam babcia dawała to broniłam się przed tym rękami i nogami, bo miałam swiadomość ile roboty trzeba włożyć i co nas czeka, ogród miał być tylko przy domu, a reszta w dzierżawie. Wydzierżawić się nie udało, ugorować nie chcieliśmy i tak się nam ogród rozrósł na całości
teraz nie żałuję, ale pamiętam własne przerażenie jak pierwszy raz poszłam na samą górę i pomyślałam na co my się porwaliśmy!!!Bez Waszego wsparcia by się nie udało, bo to Wasze ogrody były dla nas motywacją, no i cała wiedza i doświadczenie Danusi jakimi się z nami na forum dzieli. Bez Ogrodowiska nic by z tego nie wyszło
sylwia_slomc... 15:41, 01 sty 2017

Katkak napisał(a)
Rety, nie do wiary jak szybko się ze wszystkim uporaliście - elewacje i remont budynków,przydomowy i duuuuuży ogród. Jestem pełna podziwu .

Gdyby eM się na tym ani trochę nie znał do dziś wszystko by się sypało, bo robocizna droższa niż materiały, a my materiały zdobywaliśmy z odzysku w dużej części Kupione zostało tylko to co było niezbędne, a i tak się tego uzbierało .....
I tak wspólnym wysiłkiem zmieniamy naszą rzeczywistość
Gabriela 17:44, 01 sty 2017

Sylwio, dzięki za towarzystwo u Leniwego Ogrodnika. Wiedziałam, że Ci się spodoba.
Katkak 19:08, 01 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasia u Ciebie jest ptasi raj w życiu tylu ptaków w tak krótkim czasie nie widziałam i tak rozmaitych gatunków, a do tego takich , które się człowieka właściwie nie boją

Sylwuś, zdjęcia ptaszkom robię głównie przez okno, więc nawet mnie nie widzą specjalnie. Normalnie się boją, tylko kosy są odważne i nieraz prawie wpadamy na siebie - dosłownie . A co do gatunków to jest dużo sikor, wróbli, mazurków, sierpówek, sójek, bywają rudziki, raz widziałam szczygła, no i kosy są non stop. Odwiedzają nas dzięcioły (dzięki mądrej książce wiem, że ostatnio był Białoszyi ). Ale marzą mi się odwiedziny jeszcze innych ptaszków .
sylwia_slomc... 20:33, 01 sty 2017

Gabriela napisał(a)
Sylwio, dzięki za towarzystwo u Leniwego Ogrodnika. Wiedziałam, że Ci się spodoba.

Gabrysiu piękna wycieczka w moje klimaty dziękuję
Rumianka 20:36, 01 sty 2017

Ale ogrom pracy za Wami, widać to najbardziej po zdjęciach...Szacun, czapki z głów i pokłony dla Was pracusie.
sylwia_slomc... 20:42, 01 sty 2017

Katkak napisał(a)

Sylwuś, zdjęcia ptaszkom robię głównie przez okno, więc nawet mnie nie widzą specjalnie. Normalnie się boją, tylko kosy są odważne i nieraz prawie wpadamy na siebie - dosłownie . A co do gatunków to jest dużo sikor, wróbli, mazurków, sierpówek, sójek, bywają rudziki, raz widziałam szczygła, no i kosy są non stop. Odwiedzają nas dzięcioły (dzięki mądrej książce wiem, że ostatnio był Białoszyi ). Ale marzą mi się odwiedziny jeszcze innych ptaszków .

Kasiu u mnie tylko bażanty, sroki, wróble i sikorki...tak na co dzień, a wieczorem w sezonie nietoperze. Dzisiaj żadnych nie było bo wczoraj cały dzień nagonka szła i myśliwi strzelali....żadnego bażanta dzisiaj nie widziałam, a ciekawe jak nasz zając. A potem w nocy petardy na całego ....zwierzęta się pochowały....
Dwa sezony temu miałam spotkanie z jaskółką i jastrzębiem, którą wybroniłam odruchowo czapką rzucając do góry pomiędzy ptaki czasem jakieś stado gęsi lub łabędzi w locie wysooooko nad głową, lub skowronek, którego słychać i nic po za tym...a jeszcze dzikie kaczki w rowie i kuropatwy, ale to się tak rozkłada w ciągu roku, że prawie tych ptaków nie widać
Nowego karmnika na dużym ogrodzie jeszcze nie obczaiły
sylwia_slomc... 20:43, 01 sty 2017

Rumianka napisał(a)
Ale ogrom pracy za Wami, widać to najbardziej po zdjęciach...Szacun, czapki z głów i pokłony dla Was pracusie.

To są takie zdjęciowe wykopaliska z czasów dzieciństwa, ale innych nie miałam, żeby wam pokazać jak to wszystko wcześniej wyglądało
Katkak 20:55, 01 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu u mnie tylko bażanty, sroki, wróble i sikorki...tak na co dzień, a wieczorem w sezonie nietoperze. Dzisiaj żadnych nie było bo wczoraj cały dzień nagonka szła i myśliwi strzelali....żadnego bażanta dzisiaj nie widziałam, a ciekawe jak nasz zając. A potem w nocy petardy na całego ....zwierzęta się pochowały....
Dwa sezony temu miałam spotkanie z jaskółką i jastrzębiem, którą wybroniłam odruchowo czapką rzucając do góry pomiędzy ptaki czasem jakieś stado gęsi lub łabędzi w locie wysooooko nad głową, lub skowronek, którego słychać i nic po za tym...a jeszcze dzikie kaczki w rowie i kuropatwy, ale to się tak rozkłada w ciągu roku, że prawie tych ptaków nie widać
Nowego karmnika na dużym ogrodzie jeszcze nie obczaiły

Będzie oczko, to i więcej ptaków będzie. Do b armnika muszą się przyzwyczaić zanim przyleca. Nasz nowy sklecony karmnik zawisl przed chwilą w ogrodzie . Też zejdzie parę dni zanim ptaszki się z nim oswoja.
sylwia_slomc... 21:02, 01 sty 2017

Na dużym ogrodzie jeszcze mało większych roślin więc wolą siedzieć pewnie przy domu bo bezpieczniej się czują