Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 20:02, 30 gru 2016

yolka napisał(a)
Kibla nie pozbywaj się pochopnie, przydałby się na samej górze, bo w razie czego daleko. Możesz już posadzić rośliny maskujące, niech rosną, a kibel potem (mam sentyment do tych drewnianych budowli

Może bym go gdzieś w kącie lasku upchnęła, ale wątpię czy chłopakom będzie się chciało tachać to ustrojstwo na samą górę
sylwia_slomc... 20:05, 30 gru 2016

Katkak napisał(a)
Brzozy są bardzo urokliwe. A nie chcesz tej podkrzesać troszkę od dołu? Ciekawe czy moje się wreszcie zabielą. 2017r to będzie dokładnie 3 lata od posadzenia. A Gracilis 3 lata stukną końcem 2018r. Korytko fajnie, ale mało widoczne troszkę na tle podwyższonej rabaty. Wyeksponowałabym je gdzie indziej, bo fajne. Rojniki bym do niego nawsadzała. Ja zrobiłam karmnik prawie sama . Krzyś tylko daszek mi przykręcił. Żadne cudo, zrobiony z resztek (dosłownie), ale dobrze się bawiłam robiąc go, a o to przecież chodzi . Potem wrzucę foty .

Kasiula na dużym ogrodzie sroki i bażanty, ale teraz bardziej skłaniam się, że jednak sroki wygrzebują mi rojniki z każdego pojemnika, w donicach od Gosi nie ostał się ani jeden.....myślę co w nie dać wiosną, żeby nie trzeba było podlewać , a fajnie wyglądało i dałyby temu spokój
sylwia_slomc... 20:07, 30 gru 2016

Rumianka napisał(a)
Sylwia, w moim wątku zamieściłam specjalnie dla Ciebie moje brzozy...po eMowym liftingu

zaraz przylecę jeszcze moich nie podcinam bo chcę mieć troszkę grubsze te patyczki do wykorzystania
sylwia_slomc... 20:09, 30 gru 2016

Rumianka napisał(a)
Różom, na wiosnę, powycinasz wszystkie suche badyle, a te zielone niech pną się ku górze, będą zawiązywać pąki kwiatowe.

Dzięki czyli jak suchego nie będzie to nie ciąć? A co z owocostanami? w tamtym roku na czerwonej parkowej poobcinałam , ale w tym roku bardzo dużo ich mam i nie wiem czy zdążę
Gabriela 20:54, 30 gru 2016

Pytałaś u mnie o żywopłot który jest tłem okrągłej bylinówki, masz rację że to są róże pomarszczone, w sporej odległości, ok. 1,5 m od tyłu rabaty, co ma wady i zalety.

Ciągle plany i zadania ogrodowe, ciągle jeszcze pracujecie w ogrodzie. Podziwiam, my już kompletnie nic nie robimy. Ja tylko podziwiam szadź, zwłaszcza rano w słońcu, w tym roku wyjątkowo dużo u nas takich dni. Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 21:08, 30 gru 2016

Piękny Gabrysiu ten żywopłot z róży Podejrzewam, że wiele lat rośnie by być tej wielkości
Moje róże pomarszczone już z trawy odkopałam, więc mam nadzieję, że teraz ładnie ruszą
Piękną masz tą rabatę i z tymi różami cudnie jesienią gra mogłabyś pokazać ją w innych porach roku???
Gabriela 21:19, 30 gru 2016

Duzo było takich zdjęć u mnie. Ale w wyszukiwarce znalazłam jak kiedyś pokazywałam komuś ten mój żywopłot we wszystkich porach roku, czwarty post od dołu.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=%C5%BCywop%C5%82ot+z+r%C3%B3%C5%BCy+pomarszczonej&search_in=posts&commit=Szukaj

Szybko rośnie ta róża, więc efekt jest w trzecim roku na pewno.
sylwia_slomc... 21:54, 30 gru 2016

Dzięki Gabrysiu. Najbardziej podoba mi się latem i jesienią
AgataBC 22:37, 30 gru 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ten kibel w tle wnerwia mnie jak nie wiem, na samym środku podwórka
ale nie mam go jak się pozbyć na razie, nie mam też specjalnie w jakie miejsce przenieść bo babcia musi mieć łatwą możliwość korzystania z niego

W każdym razie kiedyś jak już się łazienki tam dorobię kibla nie będzie

My jeszcze miesiąc temu mieliśmy podobny wychodek na froncie posesji czyli na widoku wszystkich przejeżdżających drogą. Często się zdarzało, że listonosz podjeżdżał a ja z niego wychodziłam..albo znajomi.. hehe.. to było dobre.. no ale od pół roku mamy szambo więc wychodek okazał się zbędny, choć zwłaszcza mężczyźni mają coś takiego, że wolą iść tam niż w domu.
I wykombinowałam, że przeniesiemy go na niewidoczny z frontu bok budynku gospodarczego, tuż przy kompostowniku i będzie robił za schowek na narzędzia-widły itp.do kompostu.
Mąż sam ten wychodek przetargał. Położył go na plecach, podłożył pod niego kołki po sosnowych słupkach i zakulał jak egipcjanie na miejsce. Zrobił mu podłogę z kilku desek i mam szopko-schowanko

A co do owoców na różach pnących to ja swoje co roku zostawiam, w zimie albo są zjadane przez ptaki, a te które zostają nie przeżywają zimy, same odpadają i róża na wiosnę jest całkowicie czysta. Nie trzeba przycinać tych owocków. Spełniają swoją pożyteczną i estetyczną rolę
sylwia_slomc... 15:57, 31 gru 2016

Agcia napisał(a)

My jeszcze miesiąc temu mieliśmy podobny wychodek na froncie posesji czyli na widoku wszystkich przejeżdżających drogą. Często się zdarzało, że listonosz podjeżdżał a ja z niego wychodziłam..albo znajomi.. hehe.. to było dobre.. no ale od pół roku mamy szambo więc wychodek okazał się zbędny, choć zwłaszcza mężczyźni mają coś takiego, że wolą iść tam niż w domu.
I wykombinowałam, że przeniesiemy go na niewidoczny z frontu bok budynku gospodarczego, tuż przy kompostowniku i będzie robił za schowek na narzędzia-widły itp.do kompostu.
Mąż sam ten wychodek przetargał. Położył go na plecach, podłożył pod niego kołki po sosnowych słupkach i zakulał jak egipcjanie na miejsce. Zrobił mu podłogę z kilku desek i mam szopko-schowanko

A co do owoców na różach pnących to ja swoje co roku zostawiam, w zimie albo są zjadane przez ptaki, a te które zostają nie przeżywają zimy, same odpadają i róża na wiosnę jest całkowicie czysta. Nie trzeba przycinać tych owocków. Spełniają swoją pożyteczną i estetyczną rolę

Podniosłaś mnie na duchu bo myślałam, że już tylko u nas taki stoi
No jeszcze czasem na jakiejś budowie widuję podobne,ten jest przewieziony od nas po budowie domu i ma już 20 lat, bo babci się rozlatywał, a nam nie był potrzebny, ale chciała mieć w tym samym miejscu co poprzedni, a poprzedni stał na środku wybiegu dla kur kolo obory zaraz. Dziś nie ma już obory, nie ma kur, a wychodek został....czekamy na skanalizowanie gminy co może nastąpi w najbliższym dziesięcioleciu....cieszę się , że w ogóle będzie, bo przepisy w żadnym miejscu nie puszczają nas z szambem , ani z oczyszczalnią dlatego do tej pory nie zrobiliśmy łazienki i kuchni....nie ma jak ale teraz jest chociaż perspektywa, że kiedyś będą