Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Urszulla 03:16, 10 sty 2017

Bukowiny z patyczkow potrzebują 2 lat żeby były ładna sadzonka na zywoplocik.
Masz tej zwierzyny trochę. O drzewka też bym się martwila.
Agania 08:26, 10 sty 2017

Masz super widoki jak słonce roztacza swoją jasność...pamietam jak dzis kiedy miałam takie same maleństwa posadzone i ich pierwsze zimy, wszędzie miałam chochoły ze słomy i agrowłókniny powiązane i zające obgryzające wierzchołki drzewkom, bo wszystkich drzewek nie byłam w stanie okryć, drzewka sobie poradziły z naturą
abiko 09:17, 10 sty 2017

Chyba wolałabym zwierzynę u siebie niż posypany śnieg sadzą z komina sąsiadów moich najcudowniejszych
sylwia_slomc... 09:24, 10 sty 2017

Sylvana napisał(a)
Ile trzeba czekać na takie bukszpaniki?
Jesienią posadziłam takie maleństwa jednogałązkowe, a teraz gdzieś doczytałam, że one wolno rosną....a ja już bym chciała w tym roku coś widzieć....bez szans?

Moje te na dużym ogrodzie jednogałązkowe sadziłam latem 2015. Te w przydomowym rok wcześniej, cięłam dwa razy w sezonie, te w przydomowym skróciłam przy ostatnim cięciu prawie o połowę, eM jęczał, ale dobrze im to zrobiło
sylwia_slomc... 09:26, 10 sty 2017

Urszulla napisał(a)
Bukowiny z patyczkow potrzebują 2 lat żeby były ładna sadzonka na zywoplocik.
Masz tej zwierzyny trochę. O drzewka też bym się martwila.

Zobaczymy co w tym sezonie pokaże ten żywopłot grabowo bukowy
sylwia_slomc... 09:29, 10 sty 2017

Agania napisał(a)
Masz super widoki jak słonce roztacza swoją jasność...pamietam jak dzis kiedy miałam takie same maleństwa posadzone i ich pierwsze zimy, wszędzie miałam chochoły ze słomy i agrowłókniny powiązane i zające obgryzające wierzchołki drzewkom, bo wszystkich drzewek nie byłam w stanie okryć, drzewka sobie poradziły z naturą

Mam nadzieję, że i moje dadzą radę bo nio okryję wszystkich, za dużo już tego mam, żeby wszystko zabezpieczyć
sylwia_slomc... 09:31, 10 sty 2017

abiko napisał(a)
Chyba wolałabym zwierzynę u siebie niż posypany śnieg sadzą z komina sąsiadów moich najcudowniejszych
Kochana jak nasi rolnicy zaczynają palić w cieplarkach to świata prawie nie widać, nie zamieniłabyś się
Sylvana 09:59, 10 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Moje te na dużym ogrodzie jednogałązkowe sadziłam latem 2015. Te w przydomowym rok wcześniej, cięłam dwa razy w sezonie, te w przydomowym skróciłam przy ostatnim cięciu prawie o połowę, eM jęczał, ale dobrze im to zrobiło

A dawałaś im jakieś papu?
I kiedy ciachałaś?

Moje częściowo właśnie kret wykopał, pewnie zmarzną....jak bym go dorwała, to bym litości nie miała....w wiaderko i wynocha do lasu...
AgataP 10:03, 10 sty 2017

Kurcze jak patrzę na ten Twój areał to nie wiem jak Ty to ogarniasz...
ale idzie Ci świetnie, już za chwilę już za momencik ( piątek z Pankracym )
będzie magicznie
sylwia_slomc... 14:00, 10 sty 2017

Sylvana napisał(a)

A dawałaś im jakieś papu?
I kiedy ciachałaś?

Moje częściowo właśnie kret wykopał, pewnie zmarzną....jak bym go dorwała, to bym litości nie miała....w wiaderko i wynocha do lasu...

W pierwszym roku (czyli z miesiąc po wsadzeniu)biohumusem podlewałam i wytrocinowałam, żeby chwast nie rusł , miały cieplej i więcej wilgoci. W drugim gnojówka z pokrzyw i ciut nawozów z azotem dolistnie. Staram się ciachać końcem marca, czerwca, a w sierpniu jak zdążę, w tym roku nie zdążyłam