Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 14:03, 10 sty 2017

AgataP napisał(a)
Kurcze jak patrzę na ten Twój areał to nie wiem jak Ty to ogarniasz...
ale idzie Ci świetnie, już za chwilę już za momencik ( piątek z Pankracym )
będzie magicznie

Przypominam sobie jak zaczynałam pierwsze rośliny sadzić to marzyłam jak to będzie za trzy lata, a to już teraz marzę o pięcio i dziesięciolatce... Może dożyję
Milka 16:02, 10 sty 2017

Cały zwierzyniec wydeptuje szlaki, niedługo górskie, jak porośnie, dopiero ci tam zwierzaków przybędzie. Ogród zimowy tez ma swoje uroki
Jak tam twój buczek, co obie kupiłyśmy, nie pamietam czy pytałam, mój spisał się super, ale chyba miejsce mu zmienię, za dużo mam tam młodych drzew, aż 4.
Kokosowe karmiki pomysłowe, masz wyobraźnie, a jak mawiał Einstein, ona ważniejsza od wiedzy buziam noworcznie
sylwia_slomc... 17:36, 10 sty 2017

Irenko buczek miał jesienią piękny miedziany kolor dość długo listki utrzymał i dopiero przy wietrze poleciały wszystkie na raz.
Nie okrywałam go wcale tyle co siatką przed zającem zabezpieczony. Kret mi go podkopał, docisnęłam ile się dało i posypałam czarną ziemią z worka.
U mnie rośnie jako soliter na końcu rabaty tej co altanka w niej zatopiona, zasłania go od wiatrów zachodnich palisada od ogniska i trawy.
w listopadzie tak się prezentował

a teraz tak

Ptaszki z kokosowych karmników już korzystają na obu częściach ogrodu
A ogród już w zimie widać bo do tej pory rośliny były tak małe, że pod śniegiem się chowały. Dużo mam liściastych w ogrodzie, ale iglaste też są tylko jeszcze malutkie.

Kolejna obserwacja, nie licząc sosny szybciej przyrastają drzewa liściaste niż iglaste
Katkak 19:48, 10 sty 2017

Słomciu ściskam cieplutko. My jeszcze z Filipkiem z zadań się nie odgrzebaliśmy. Aż serce boli jak widzę ile im nauki dowalają, a poszedł do szkoły jako 6-latek. Jeszcze dobrze po polsku się nie nauczyli pisać, a już piszą po angielsku. Bidulki.
sylwia_slomc... 19:57, 10 sty 2017

Katkak napisał(a)
Słomciu ściskam cieplutko. My jeszcze z Filipkiem z zadań się nie odgrzebaliśmy. Aż serce boli jak widzę ile im nauki dowalają, a poszedł do szkoły jako 6-latek. Jeszcze dobrze po polsku się nie nauczyli pisać, a już piszą po angielsku. Bidulki.

U nas było to samo.
Pani z angielskiego w pierwszej klasie po miesiącu nauki zrobiła sprawdzian i to podchwytliwy.
Wszyscy dostali jedynki do dziennika, mój syn trójkę....bo nauczyłam czytać nim do szkoły poszedł. Poszłam do pani i powiedziałam, że jest chyba nie..."poważna" bo dzieci jeszcze polskiego alfabetu nie umieją, a Ona z czymś takim wyskakuje......sytuacja nigdy się nie powtórzyła. Pani była świeżo po studiach i chciała zabłysnąć.....szybko na ziemię sprowadziłam
Katkak 20:01, 10 sty 2017

Ale ze wszystkiego dowalają. Wymogiem są do przeczytania 3 książki w m-cu, zaczęło się mnożenie, jeszcze z religii sporo, bo Komunia... Jednym słowem nie nudzimy się . Tylko doba za krótka.
violka171 20:02, 10 sty 2017

Kasiek znam ten ból-przechodzę to samo
Katkak 20:06, 10 sty 2017

violka171 napisał(a)
Kasiek znam ten ból-przechodzę to samo

Masakra jakaś, no nie?
Katkak 20:08, 10 sty 2017

U mnie nic nie okryte i mam trochę stresa, co wypadnie. Dobrze, że śnieg jest.
Gabriela 20:11, 10 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosieńka dla Was też uściski mocne i spełnienia planów
Uwielbiamy naturę, ale jak nam za bardzo nie psuje planów, jak rośliny urosną to już wiele szkody zwierzyna nie poczyni, ale na razie trwa walka o każdy krzaczek

Oj, niestety poczyni. Jeżeli zając obgryzie dookoła drzewa obrączkę, to po drzewie, uschnie późną wiosną. U mnie zające tak załatwiły prawie 10-letnie jabłonie. Najlepiej pozatykać wszystkie dziury w ogrodzeniu, ogród nie może być dla zajęcy stołówką, bo nie będzie ogrodu.
W Anglii mają plagę dzikich królików, które jedzą wszytko i działają przez cały rok, u nas zające dożywiają się w ogrodach zimą, ale straty przez nie potrafią być niemałe.